CHRUPIĄCY KURCZAK
--80 dkg piersi z kurczaka-- podzielić na porcyjne kawałki, posolić, popieprzyć
Panierka:
Mąka, 1 jajko, płatki kukurydziane drobno pokruszone, masło do smażenia ,1 jabłko duże wypestkowane, pokroić w ósemki, skropić sokiem z cytryny, 4 plastry ananasa z puszki, pokroić w kawałki ,1 mandarynka mała, owoce osączyć ,2 łyżki masła, 2 łyżki cukru , 1 op sosu curry np. Knorra - zrobić w/g instrukcji
Porcje filetów obtaczać w panierce, mocno dociskając, żeby płatki kukurydziane się trzymały, smażyć na maśle do zbrązowienia. Dwie łyżki masła rozpuścić na patelni z cukrem, aż zrobi się lekki karmel, dodać jabłka, obsmażyć na złoto, dodać ananasy i mandarynki, podgrzać. Obsmażone piersi kurczaka na talerzach polać sosem, podawać z owocami i ryżem posypanym uprażonymi płatkami migdałowymi.
marcus_1980