Kuskus z warzywami.doc

(36 KB) Pobierz
Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami

Kuskus z warzywami

Przygotowanie: 10 min.
Gotowanie: 20 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  2 marchewki
  pietruszka z natką
  por
  średnia cebula
  2-3 łyżki kaszy kuskus
  sól, pieprz

Przygotowanie:

Warzywa obrać, opłukać oraz posiekać (w talarki albo słupki, piórka w przypadku cebuli). Następnie zalać wodą tak, aby wody było trochę więcej niż warzyw (jeżeli znaczna część wyparuje to należy dolać), przyprawić solą i pieprzem do smaku, ugotować warzywa do miękkości.

Pod koniec gotowania dodać kaszę kuskus i gotować na małym ogniu od 3-6 minut, mieszając co jakiś czas, aby kaszka się nie przypaliła. Następnie przykryć i odczekać chwilę, aż kuskus napęcznieje. Podawać w miseczkach przyozdobione natką pietruszki.

Dla zaoszczędzenia czasu można wykorzystać mrożone warzywa.

Rysunek 1

Zgłoś jeśli naruszono regulamin