Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 20 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • 2 marchewki • pietruszka z natką • por • średnia cebula • 2-3 łyżki kaszy kuskus • sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa obrać, opłukać oraz posiekać (w talarki albo słupki, piórka w przypadku cebuli). Następnie zalać wodą tak, aby wody było trochę więcej niż warzyw (jeżeli znaczna część wyparuje to należy dolać), przyprawić solą i pieprzem do smaku, ugotować warzywa do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kaszę kuskus i gotować na małym ogniu od 3-6 minut, mieszając co jakiś czas, aby kaszka się nie przypaliła. Następnie przykryć i odczekać chwilę, aż kuskus napęcznieje. Podawać w miseczkach przyozdobione natką pietruszki.Dla zaoszczędzenia czasu można wykorzystać mrożone warzywa.
Rysunek 1
bassma