Przygotowanie: 15 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • kilogram marchwi • 2 łyżki masła • pół łyżki cukru • 4 łyżki białego wina • 25 dag pieczarek • 15 dag sera żółtego • 100 ml śmietany • posiekana natka pietruszki • sól, pieprz Przygotowanie: Marchew obrać, umyć, pokroić w grube słupki, a następnie smażyć na maśle z dodatkiem cukru około trzy minuty. Przyprawić solą i pieprzem.Wino wlać do rondelka i gotować 6 minut na małym ogniu. Dodać połowę śmietany.Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle.W naczyniu żaroodpornym ułożyć marchew, pieczarki, polać winem, posypać natką i pokrojonym w małą kostkę serem. Zalać resztą śmietany. Krótko zapiec.
bassma