Zapiekanka z marchwi.doc

(34 KB) Pobierz
Zapiekanka z marchwi

Zapiekanka z marchwi

Zapiekanka z marchwi

Przygotowanie: 15 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  kilogram marchwi
  2 łyżki masła
  pół łyżki cukru
  4 łyżki białego wina
  25 dag pieczarek
  15 dag sera żółtego
  100 ml śmietany
  posiekana natka pietruszki
  sól, pieprz

Przygotowanie:

Marchew obrać, umyć, pokroić w grube słupki, a następnie smażyć na maśle z dodatkiem cukru około trzy minuty. Przyprawić solą i pieprzem.

Wino wlać do rondelka i gotować 6 minut na małym ogniu. Dodać połowę śmietany.

Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i przesmażyć na maśle.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć marchew, pieczarki, polać winem, posypać natką i pokrojonym w małą kostkę serem. Zalać resztą śmietany. Krótko zapiec.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin