Przygotowanie: 20 min.Gotowanie: 30 min.trudność: Proste
Składniki dla 4 osób: • oliwa z oliwek (pierwsze tłoczenie) • dwa do pięciu ząbków czosnku • jedna cebula • Warzywa: • ziemniaki (zawsze) • marchewka (zawsze) • pietruszka • seler • brokuły • kalafior • bakłażan • kabaczek • różne inne warzywa według uznania • imbir, tymianek, bazylia • słodka papryka mielona, curry • sól, cukier Przygotowanie: Jest to kombinacja czterech lub pięciu warzyw z podanej listy.Czosnek i cebulę pokroić na plasterki.Przygotować pół szklanki wody z rozpuszczoną połową łyżeczki soli i połową łyżeczki cukru.Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę albo w paski. Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojony na plasterki czosnek i imbir (ok. pół łyżeczki). Poczekać aż czosnek się zarumieni, wrzucić warzywa. Poczekać aż wchłoną oliwę z patelni. Kiedy oliwy już prawie nie ma, wlać pół szlanki wody z cukrem i solą. Dodać przypraw według uznania. Kiedy woda wygotuje się, potrawa jest gotowa do jedzeniaNajlepiej podawać z ryżem.
bassma