Warzywa na patelni.doc

(38 KB) Pobierz
Warzywa na patelni

Warzywa na patelni

Warzywa na patelni

Przygotowanie: 20 min.
Gotowanie: 30 min.
trudność: Proste

Składniki dla 4 osób:
  oliwa z oliwek (pierwsze tłoczenie)
  dwa do pięciu ząbków czosnku
  jedna cebula
  Warzywa:
  ziemniaki (zawsze)
  marchewka (zawsze)
  pietruszka
  seler
  brokuły
  kalafior
  bakłażan
  kabaczek
  różne inne warzywa według uznania
  imbir, tymianek, bazylia
  słodka papryka mielona, curry
  sól, cukier

Przygotowanie:

Jest to kombinacja czterech lub pięciu warzyw z podanej listy.
Czosnek i cebulę pokroić na plasterki.

Przygotować pół szklanki wody z rozpuszczoną połową łyżeczki soli i połową łyżeczki cukru.

Warzywa umyć, obrać i pokroić w kostkę albo w paski. Na patelnię wlać trochę oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić pokrojony na plasterki czosnek i imbir (ok. pół łyżeczki). Poczekać aż czosnek się zarumieni, wrzucić warzywa. Poczekać aż wchłoną oliwę z patelni. Kiedy oliwy już prawie nie ma, wlać pół szlanki wody z cukrem i solą. Dodać przypraw według uznania. Kiedy woda wygotuje się, potrawa jest gotowa do jedzenia

Najlepiej podawać z ryżem.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin