Przygotowanie: 10 min.Gotowanie: 0 min.trudność: Bardzo proste
Składniki dla 4 osób: • po pół główki kilku odmian sałaty • ogórek • pęczek rzodkiewek • pół czerwonej papryki • pół żółtej papryki • 2 łyżki natki pietruszki • 2 łyżki bazylii • 2 łyżki estragonu • 2 łyżki tymianku • 6 łyżek oliwy • 3 łyżki octu winnego • łyżeczka musztardy • sól, pieprz Przygotowanie: Sałatę opłukać, większe liście porwać, włożyć do salaterki. Zioła posiekać.Ocet wymieszać z solą, pieprzem, musztardą i oliwą, dodać posiekane zioła. Mieszankę sałat skropić przygotowanym sosem.Obrany ogórek pokroić w plasterki, rzodkiewki w ćwiartki. Papryki oczyścić i pokroić w paseczki.Sałatę obłożyć warzywami i podawać od razu po przyrządzeniu.
bassma