Składniki: dla 5 osób
liście kapusty 1 opakowanie sojowych kotletów mielonych z cebulką 2 woreczki ryżu (dowolny rodzaj) olej do smażenia sól pieprz koncentrat pomidorowy
Przygotowanie: ponad 60 min.
Zawartość opakowania kotletów sojowych połączyć z wodą (ilość na opakowaniu) i odstawić do lodówki na 10 min. Ryż ugotować al dente (15 min.). Liście kapusty sparzyć osolonym wrzątkiem i wyjąć dopiero gdy będą miękkie. Masę na kotlety podsmażyć na patelni, dodać do niej ryż, doprawić. Farsz zawijać w liście kapusty formułując gołąbki. Przełożyć do garnka z wodą, gotować ok 20 min. Do wody dodać dowolną ilość koncentratu pomidorowego i przyprawy. Zagotować. Gotowe!
Wskazówki i uwagi:
Do farszu możemy dodać dowolne warzywa i przyprawy. Sos pomidorowy możemy zagęścić zasmażką zrobioną z mąki i masła roślinnego bądź, w wersji lakto, śmietaną rozrobioną z mąką. Gołąbki po wystygnięciu możemy przełożyć do pojemnika i zamrozić.
bassma