Wegańskie gołąbki z nadzieniem z ryżu i kotletów w proszku.docx

(71 KB) Pobierz


 

Składniki: dla 5 osób                                  

 

liście kapusty
1 opakowanie sojowych kotletów mielonych z cebulką
2 woreczki ryżu (dowolny rodzaj)
olej do smażenia
sól
pieprz
koncentrat pomidorowy

 

 

Przygotowanie: ponad 60 min.

 

 

Zawartość opakowania kotletów sojowych połączyć z wodą (ilość na opakowaniu) i odstawić do lodówki na 10 min. Ryż ugotować al dente (15 min.). Liście kapusty sparzyć osolonym wrzątkiem i wyjąć dopiero gdy będą miękkie.

Masę na kotlety podsmażyć na patelni, dodać do niej ryż, doprawić. Farsz zawijać w liście kapusty formułując gołąbki. Przełożyć do garnka z wodą, gotować ok 20 min. Do wody dodać dowolną ilość koncentratu pomidorowego i przyprawy. Zagotować. Gotowe!

Wskazówki i uwagi:

Do farszu możemy dodać dowolne warzywa i przyprawy. Sos pomidorowy możemy zagęścić zasmażką zrobioną z mąki i masła roślinnego bądź, w wersji lakto, śmietaną rozrobioną z mąką.

Gołąbki po wystygnięciu możemy przełożyć do pojemnika i zamrozić.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin