Zielona fasolka po katalońskuprzygotowanie - 15 minut gotowanie - 30 minut porcja - 347 kcal dla 4 osób: 500 g zielonej fasolki szparagowej 500 g pomidorów 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku mały pęczek szczypiorku 4 cienkie plastry szynki 6 łyżek oliwy 4 średnie ziemniaki, pieprz cayenne, sól, natka Fasolkę oczyścić,obciąć końce i opłukać. Zalać wrzącą wodą i gotować 15 minut. Czosnek i cebulę obrać, posiekać, ziemniaki dokładnie umyć. Oliwę podgrzać w rondlu, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć na złoty kolor. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do rondelka. Dodać odcedzoną fasolkę,drobno posiekaną natkę, szczypiorek, posolić i popieprzyć do smaku. Przykryć, gotować 15-20 minut. Plastry szynki zwinąć w cienkie rulony, ułożyć na warzywach, przykryć, odstawić z ognia. Osobno ugotować ziemniaki w mundurkach. Fasolkę z szynką wyłożyć na półmisek, przybrać obranymi ze skórki ziemniakami. "Claudia"
avi21