Zielona fasolka po katalońsku.doc

(20 KB) Pobierz
Zielona fasolka po katalońsku

Zielona fasolka po katalońsku
przygotowanie - 15 minut
gotowanie - 30 minut
porcja - 347 kcal
dla 4 osób:
500 g zielonej fasolki szparagowej
500 g pomidorów
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
mały pęczek szczypiorku
4 cienkie plastry szynki
6 łyżek oliwy
4 średnie ziemniaki, pieprz cayenne,
sól, natka
Fasolkę oczyścić,obciąć końce i opłukać. Zalać wrzącą wodą i gotować 15 minut.
Czosnek i cebulę obrać, posiekać, ziemniaki dokładnie umyć.
Oliwę podgrzać w rondlu, wrzucić czosnek i cebulę, podsmażyć na złoty kolor.
Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na ćwiartki, włożyć do rondelka. Dodać odcedzoną fasolkę,drobno posiekaną natkę, szczypiorek, posolić i popieprzyć do smaku.
Przykryć, gotować 15-20 minut.
Plastry szynki zwinąć w cienkie rulony, ułożyć na warzywach, przykryć, odstawić z ognia.
Osobno ugotować ziemniaki w mundurkach.
Fasolkę z szynką wyłożyć na półmisek, przybrać obranymi ze skórki ziemniakami.
"Claudia"

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin