Pulpet z cukinii i ziemniakówPrzygotowanie: 45 minut Gotowanie: 20 minut Dla 4 osób: 400 g ziemniaków, 400 g cukinii, 4 łyżki utartego żółtego sera, łyżeczka masła, 2 jajka, 1/2 szklanki jogurtu, tarta bułka, natka, 2 łyżki orzeszków ziemnych,sól,pieprz Cukinię i ziemniaki obrać, opłukać. Zagotować wodę w dwóch garnkach i posolić. W jednym ugotować ziemniaki, w drugim cukinię na miękko. Odlać wodę, odparować. Przetrzeć przez sito osbno cukinię i ziemniaki. Orzeszki ziemne posiekać. Filiżankę puree z cukinii odłożyć, resztę połączyć z puree ziemniaczanym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Masę wyrobić. Jeśli jest za rzadka, można dosypać tartą bułkę. Dodać ser, posiekaną natkę i jajka, wymieszać. Uformować duży pulpet. Zawinąć w posmarowany masłem papier do pieczenia lub folię aluminiową. Włożyć do wrzącej wody, gotować przez 20 minut. Odłożone puree z cukinii rozgrzać, połączyć z jogurtem, orzeszkami ziemnymi, przyprawić solą i szczyptą pieprzu. Pulpet odwinąć z folii, gdy będzie jeszcze ciepły. Pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. W osobnym naczyniu podać przygotowany sos jogurtowo-orzechowy. "Moje gotowanie" - Cukinie powinno się zbierać, gdy nie przekroczą 20 cm długości. Wtedy jeszcze nie zdąży wykształcić się w nich komora nasienna, a na ich wierzchołku pozostaje kwiat. Takie cukinie są najwartościowsze. - Cukinia jest bogata w witaminę C,zawiera karoten i witaminy z grupy B. Ma sporo sodu,potasu,fosfor oraz wapń.Najważniejsze, że nie odkładają się w niej metale ciężkie. - Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia. Pomagają również przy chorobach wątroby i schorzeniach przewodu pokarmowego. Pulpet z cukinii i ziemniaków >>>
avi21