Prazonki po zaglebiowskuPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1,5 godz.2 kg kartofli,500 g kielbasy,200 g chudego boczku wedzonego,400 g cebuli,8 lisci kapusty bialej lub wloskiej,1,5 lyzeczki soli,1 lyzeczka pieprzu.1. Kartofle obrac, pokroic w plasterki. Kielbase pokroic w plasterki, cebule napolplasterki, a boczek w kostke. Wszystkie skladniki rozdzielic na 3 czesci.2. Dno i boki zeliwnego garnka posmarowac kawalkiem boczku i wylozyc liscmi kapusty. Na dnie ulozyc 1 czesc kartofli i oproszyc pieprzem. Na kartoflachpolozyc 1 czesc kielbasy, cebuli, boczku. Te pierwsza warstwe lekko ugniesc,a na niej ulozyc jeszcze 2 takie same warstwy. Oproszyc pieprzem i sola. Nawierzchu polozyc liscie kapusty. Wstawic na 50-55 min do piekarnika o temp.200żC.3. Z upieczonych prazonek odrzucic ulozone na wierzchu liscie kapusty. Podawacw garnku, w ktorym sie zapiekaly. Mozna tez piec w prodizu.- Tradycyjne prazonki wypieka sie na ognisku w garnku zeliwnym szczelnie przykrytym pokrywa oraz darnia obciazona kamieniem i podaje na lisciach kapusty.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 68.
avi21