Pory w cieścieSkładniki :POR 80 dagŚMIETANA 8 łyżekMĄKA 10 dagJAJKA 2TŁUSZCZ 8 dagPROSZEK DO PIECZENIA 1/2 łyżeczkiSÓL Pory oczyśćić, starannie opłukać, odciąć zielone liście tak, aby długość porów wynosiła ok.15 cm. Wrzucić na osolony wrzątek i ugotować. Odcedzić, pozostawić na sicie, aż dobrze odcieknie woda. Przygotować ciasto: całe jajka rozbić trzepaczką (lub zmiksować), dodawać (stale ubijając) na przemian mąkę i śmietanę. Na końcu dodać proszek do pieczenia i sól do smaku. Pory nabijać na widelec, maczać w cieście i smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Układać na ogrzanym półmisku. Oddzielnie podać sos (np. pomidorowy, grzybowy itp.).
MM
avi21