Kalafior w sosie holenderskimPorcja dla 4 osob. Czas przygotow. 1 godz.2 kalafiory,cukier, sol.Sos:5 zoltek,2 lyzki masla,125 ml bulionu,125 ml bialego wytrawnego wina,1/2 cytryny,galka muszkatolowa, sol, bialy pieprz.1. Kalafiory ugotowac w osolonej wodzie z dodatkiem 1 lyzeczki cukru.2. Maslo utrzec z zoltkami. W malym garnku zagotowac bulion, wino, pieprz, soli odrobine galki. Wstawic do wiekszego garnka z wrzatkiem. Porcjami dodawacutarte maslo i ubijac trzepaczka, az sos zgestnieje. Nie doprowadzac dowrzenia, gdyz zoltka sie zwaza. Po zdjeciu z ognia doprawic sokiem z cytryny.3. Kalafiory dobrze osaczyc z wody, ulozyc na ogrzanym polmisku, polac goracymsosem.- Kalafiory mozna podawac z innymi sosami: koperkowym, kaparowym, cytrynowym,pomidorowym lub beszamelowym. Tak samo mozna przyrzadzic brokuly.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 32 "Warzywa", strona 56.
avi21