Bułeczki na miodzie.doc

(96 KB) Pobierz
Bułeczki na miodzie

Bułeczki na miodzie

Bułeczki na miodzie

Składniki (na 9 bułeczek):

·         300 g mąki pszennej chlebowej

·         2/3 łyżeczki soli

·         4 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 8 g świeżych 

·         1 jajko rozbite i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowiło 200 ml

·         50 g miodu

·         30 g masła, roztopionego

Dodatkowo:

·         1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka

·         nasiona do posypania

Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (1,5 h lub nawet wiecej, jeśli potrzeba).

Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 9 części, z nich uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).

Przed pieczeniem bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać nasionami.

Piec około 15 - 20 minut w temperaturze

200ºC, aż będą rumiane i wyrośnięte. Studzić na kratce.

Dla maszynistów:

Wszystkie składniki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować wg powyższego przepisu.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin