Składniki (na 9 bułeczek):
· 300 g mąki pszennej chlebowej
· 2/3 łyżeczki soli
· 4 g (1 łyżeczka) suchych drożdży lub 8 g świeżych
· 1 jajko rozbite i tyle mleka, by razem z jajkiem stanowiło 200 ml
· 50 g miodu
· 30 g masła, roztopionego
Dodatkowo:
· 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
· nasiona do posypania
Suche drożdże wymieszać z mąką (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn), wmieszać sól. Mleko i jajko wymieszać z miodem i masłem, dodać do mąki, wyrobić. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i pozostawić przykryte w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (1,5 h lub nawet wiecej, jeśli potrzeba).
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Podzielić na 9 części, z nich uformować bułeczki, ułożyć na blaszce, przykryć, pozostawić w cieple do napuszenia i podwojenia objętości (około 45 - 60 minut).
Przed pieczeniem bułeczki posmarować 1 jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka, posypać nasionami.
Piec około 15 - 20 minut w temperaturze
200ºC, aż będą rumiane i wyrośnięte. Studzić na kratce.
Dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie wg kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough', po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić, uformować bułeczki. Dalej postępować wg powyższego przepisu.
chomikagnieszkad