Bułki na jogurcie.doc

(98 KB) Pobierz
Bułki na jogurcie

Bułki na jogurcie

Bułki na jogurcie

Składniki na 12 dużych bułeczek:

·         500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) 

·         1 łyżka cukru

·         1,5 łyżeczki soli

·         7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 14 g drożdży świeżych

·         200 g jogurtu (naturalnego, greckiego, itp.)

·         120 ml mleka

·         1 jajko

·         60 g masła

Dodatkowo:

·         1 jajko do posmarowania

·         sezam do posypania

Wszystkie składniki na bułeczki włożyć do miski i zagnieść ciasto (można użyć miksera, ja umieściłam je w maszynie do pieczenia chleba na wyrabianie i wyrośnięcie). Przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 h).

Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych kawałków, z których uformować bułeczki. Kłaść na blaszce oprószonej mąką (można kłaść w niewielkich odległościach od siebie, by podczas pieczenia się zetknęły), przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 40 minut.

Po wyrośnięciu posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200ºC, przez 20 - 25 minut (piekłam krócej). Studzić na kratce.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin