skrypt_2007.doc

(2915 KB) Pobierz
ANALIZA DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ:

Katarzyna Bańkowska

Aneta Jeziorska

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ekonomika i organizacja gospodarstw rolniczych – ćwiczenia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wydawnictwo SGGW

4

 


 


 

Spis treści

 

Słowo wstępne              5

 

CZYNNIKI PRODUKCJI W GOSPODARSTWIE ROLNICZYM              7

 

1              Ziemia              7

1.1              Powierzchnia ogólna gospodarstwa a powierzchnia użytków rolnych              7

1.2              Jakość gleb              9

1.3              Wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej - WWRPP wg IUNG (Instytut Uprawy i Nawożenia Gleb)              11

1.4              Wskaźnik ukształtowania rozłogu              13

2              Organizacja siły roboczej w gospodarstwie              14

2.1              Kategorie zatrudnionych w rolnictwie              14

2.2              Zasoby siły roboczej w gospodarstwach wielkoobszarowych              17

3              Trwałe i obrotowe środki produkcji              17

3.1              Trwałe środki produkcji              18

3.2              Struktura środków produkcji w gospodarstwie              21

3.3              Zasoby siły pociągowej.              22

 

ORGANIZACJA PRODUKCJI W GOSPODARSTWIE              24

 

4              Organizacja produkcji roślinnej w gospodarstwie.              24

5              Organizacja produkcji zwierzęcej.              31

5.1              Struktura stada i struktura inwentarza żywego, rodzaje sztuk przeliczeniowych              31

5.2              Obrót stada              32

5.3              Obliczanie powierzchni paszowej              40

 

WYNIKI PRODUKCYJNE I EKONOMICZNE              42

 

6              Kategorie produkcji, dochodu i zysku w gospodarstwie              42

6.1              Kategorie produkcji              42

6.2              Kategorie dochodów w gospodarstwie.              47

6.3              Schemat obliczania kategorii dochodowych od nadwyżek bezpośrednich.              47

6.4              Schemat obliczania dochodu z tytułu zarządzania              50

6.5              Schemat obliczania kategorii dochodowych wg FADN.              51

6.6              Kategorie zysku w przedsiębiorstwie.              51

 

KALKULACJE ROLNICZE              53

 

7              Koszty siły roboczej, koszty eksploatacji siły pociągowej, koszty eksploatacji maszyn              53

7.1              Koszty siły roboczej              53

7.2              Koszty eksploatacji siły pociągowej i maszyn              54

7.3              Koszty amortyzacji              56

8              Kalkulacje pełne kosztów              57

9              Kalkulacje nadwyżek bezpośrednich NB i kalkulacje różnicowe              62

9.1              Kalkulacja NB roślinnej              63

9.2              Kalkulacja NB zwierzęcej              64

9.3              Kalkulacje różnicowe              67

 


 

 

Słowo wstępne

 

 

 

 

 

Skrypt jest przeznaczony dla studentów Wydziału Ekonomiczno – Rolniczego odbywających zajęcia z Ekonomiki i organizacji gospodarstw rolniczych na kierunkach ekonomia, zarządzanie i marketing, finanse i bankowość. Może być również wykorzystywany przez studentów innych Wydziałów, którzy w programie studiów mają ćwiczenia obejmujące ekonomikę gospodarstw rolniczych.

 

Skrypt składa się z czterech części.

 

Część pierwsza dotyczy czynników produkcji w gospodarstwie rolniczym: ziemi, pracy i środków produkcji (kapitału). Zawiera omówienie tych pojęć oraz ćwiczenia i zadania z tego zakresu.

 

Część druga jest poświęcona organizacji produkcji w gospodarstwie rolniczym, a w szczególności produkcji roślinnej i zwierzęcej. Zawiera również omówienie elementów organizacji produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz odpowiednie zadania i ćwiczenia.

 

Część trzecia obejmuje wyniki produkcyjne i ekonomiczne, w której omówiono kategorie produkcji, dochodu i zysku w gospodarstwach i przedsiębiorstwach rolniczych. Zawiera omówienie pojęć, zadania i ćwiczenia.

 

Część czwarta obejmuje wybrane elementy kalkulacji rolniczych. Omówiono w niej kalkulacje kosztów siły roboczej, pociągowej oraz kalkulacje pełne i niepełne kosztów produkcji produktów roślinnych i zwierzęcych. Ta część również zawiera zadania i ćwiczenia.

 

Skrypt dzięki przyjętej konstrukcji, na którą składają się omówienia pojęć, zadania, ćwiczenia, powinien ułatwić studentom nabycie umiejętności charakteryzowania organizacji gospodarstw i przedsiębiorstw rolniczych, obliczania kategorii produkcji, dochodów i zysku, a także sporządzania kalkulacji pełnych i niepełnych.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CZYNNIKI PRODUKCJI W GOSPODARSTWIE ROLNICZYM

 

Ziemia

Oceniając zasoby ziemi w gospodarstwie, charakteryzujemy następujące jej walory:

a)      powierzchnia ogólna i jej struktura;

b)     powierzchnia i struktura użytków rolnych;

c)      jakość gleb:

-          klasy bonitacyjne,

-          wskaźnik udziału gleb dobrych,

-          hektary przeliczeniowe,

-          wskaźnik bonitacji gleb,

d)     wskaźnik waloryzacji rolniczej przestrzeni produkcyjnej;

e)      ukształtowanie rozłogu gospodarstwa;

 

Powierzchnia ogólna gospodarstwa a powierzchnia użytków rolnych

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

:

 

 

 

Powierzchnia ogólna gospodarstwa rolnego to cały obszar określony jego granicami, w którym możemy wydzielić:

a)      użytki rolne – jest to część ziemi użytkowana rolniczo, do której zaliczamy grunty orne, trwałe użytki zielone (łąki i pastwiska), plantacje trwałe (np. sady), a także ugory i odłogi[1].

b)     użytki pomocnicze – zalicza się do nich grunty pod budynkami i urządzeniami, podwórzami, rowami melioracyjnymi itp. Są to grunty, których nie wykorzystuje się bezpośrednio do produkcji rolniczej, ale są one niezbędne do jej prowadzenia.

c)      użytki nierolnicze – grunty zajęte przez lasy, parki, stawy, jeziora, żwirownie itp.

d)     nieużytki – grunty, które ze względu na swoje właściwości nie mogą być użytkowane w żaden powyższy sposób (np. bagna, góry itp., a także ziemia czasowo nieużytkowana).

Na podstawie procentowego udziału poszczególnych grup użytków (rolnych, pomocniczych i nierolniczych) oraz nieużytków w ogólnej powierzchni gospodarstwa określana jest struktura powierzchni ogólnej gospodarstwa.

 

 

 

 

Z punktu widzenia produkcji najbardziej interesującą grupą są użytki rolne, wśród których wyróżnia się:

a)      grunty orne (GO) – stanowią podstawowy areał użytków rolnych, a ich cechą charakterystyczną jest okresowe odwracanie wierzchniej powierzchni gleby.

b)     trwałe użytki zielone (TUZ) –  łąki i pastwiska – są to grunty porośnięte roślinnością trawiastą, użytkowaną kośnie lub pastwiskowo.

c)      plantacje trwałe są to grunty pod roślinnością wieloletnią, np.: sady, winnice, szkółki drzew, plantacje krzewów, chmielniki, wikliny itp.

Procentowy udział tych grup użytków w łącznej ich powierzchni stanowi strukturę użytków rolnych.

 

Użytkowanie gruntów w gospodarstwach rolnych według danych Powszechnego Spisu Rolnego w 2002 r.

              w Polsce              w grupie gospodarstw 30-50 ha

Ogółem              19324,78 tys. ha              100%              100%

Użytki rolne              16899,30              87,44%              91,56%

Grunty orne              13066,50              67,22%              72,33%

w tym odłogi i ugory              2302,21              11,91%              4,88%

Sady          ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin