chleb z orzechami włoskimi
Dzisiaj prezentuję chleb, który właściwie powinien się nazywać "orzechy włoskie z chlebem". Jest w nim bardzo dużo orzechów, które dominują w jego smaku. Ma grubą ale niezbyt twardą skórkę i delikatny lekko wilgotny miąższ. Doskonale do niego pasuje żółty ser.
Składniki:
· 42g świeżych drożdży
· 300ml wody w temperaturze pokojowej
· 1 łyżeczka cukru
· 250g mąki pszennej chlebowej
· 250g mąki żytniej razowej
· 1 łyżeczka soli
· 3 łyżki oleju z oliwy
· 200g grubo posiekanych orzechów
Pokruszyć drożdże do miski, dodać wodę oraz cukier i odstawić na chwilę żeby drożdże "ruszyły". W międzyczasie, w misce wymieszać ze sobą obie mąki i sól. Po około15 minutach dolać drożdże i oliwę i zagnieść na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, można podsypać trochę mąki, aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do ciasta orzechy i zagnieść je jeszcze raz, jednak starać się nie ugniatać go zbyt długo. Uformować okrągły bochenek i zostawić na 30 minut do rośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić chleb do nagrzanego piekarnika, obficie obsypując mąką. Piec przez 45 minut. Chleb jest gotowy, gdy jego skórka zbrązowieje a stukając w spód usłyszymy pusty odgłos.
inverna