chleb z orzechami włoskimi.doc

(654 KB) Pobierz

chleb z orzechami włoskimi

http://2.bp.blogspot.com/-7QgyHtA8aSs/TV7QtzcmhgI/AAAAAAAAAHY/CcKrHHlUXg8/s1600/chleb+z+orzechami3.png

 

Dzisiaj prezentuję chleb, który właściwie powinien się nazywać "orzechy włoskie z chlebem".  Jest w nim bardzo dużo orzechów, które dominują w jego smaku. Ma grubą ale niezbyt twardą skórkę i delikatny lekko wilgotny miąższ. Doskonale do niego pasuje żółty ser.

 

Składniki:

·         42g świeżych drożdży

·         300ml wody w temperaturze pokojowej

·         1 łyżeczka cukru

·         250g mąki pszennej chlebowej

·         250g mąki żytniej razowej

·         1 łyżeczka soli

·         3 łyżki oleju z oliwy

·         200g grubo posiekanych orzechów

Pokruszyć drożdże do miski, dodać wodę oraz cukier i odstawić na chwilę żeby drożdże "ruszyły". W międzyczasie, w misce wymieszać ze sobą obie mąki i sól. Po około15 minutach dolać drożdże i oliwę i zagnieść na gładkie ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie, można podsypać trochę mąki, aby uzyskać dobrą konsystencję ciasta. Uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski. Odstawić pod przykryciem na 45 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie dodać do ciasta orzechy i zagnieść je jeszcze raz, jednak starać się nie ugniatać go zbyt długo. Uformować okrągły bochenek i zostawić na 30 minut do rośnięcia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić chleb do nagrzanego piekarnika, obficie obsypując mąką. Piec przez 45 minut. Chleb jest gotowy, gdy jego skórka zbrązowieje a stukając w spód usłyszymy pusty odgłos.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin