Kawa i jej sekrety
Staroarabskie słowo „kahwa" oznacza „dający siłę, usuwający zmęczenie". Smakosze cenią pobudzające właściwości kawy, jej intensywny smak i aromat. Ulubiony napój potrafią przyrządzić na wiele sposobów.
Większość z nas pije kawę codziennie, czasami po kilka filiżanek. Nie zawsze dbamy jednak o jej jakość, gatunek, sposób parzenia czy to, w czym jest podawana. Oto mały poradnik dla kawosza:
Jak przyrządzać?
Kawę zaparzamy na 3 sposoby:
• po turecku: do tygielka wlewamy zimną wodę. Gdy się zagotuje, wsypujemy cukier (po łyżeczce na filiżankę wody) i drobno zmieloną kawę (po 2-3 płaskie łyżeczki). Podgrzewamy, a gdy kawa zacznie podchodzić do góry, zdejmujemy z ognia. Powtarzamy 3 razy. Wierzch napoju skrapiamy zimną wodą, by fusy opadły na dno.
• po francusku: do dzbanka z 2 sitkami wsypujemy kawę i zalewamy gorącą wodą. Po 3-4 minutach naciskamy tłok dzbanka tak, aby górne sitko zsunęło się na dół. Pomiędzy sitkami pozostaną fusy, a ponad nimi - czysty napar kawy.
• w ekspresie przelewowym, ciśnieniowym lub włoskim: sposób przyrządzania zależy od rodzaju urządzenia, generalnie polega na wsypaniu niezbyt drobno zmielonej kawy do górnego naczynia ekspresu i przepuszczenia przez nią gorącej wody tak, aby napar ściekł do dolnego naczynia (odwrotnie w przypadku ekspresu włoskiego). W ciśnieniowym ekspresie można też spieniać mleko lub śmietankę do cappuccino.
Co to znaczy?
Na opakowaniach kawy często spotykamy tajemnicze nazwy:
1. Maragogype to nazwa gatunku uprawianego w Brazylii w stanie Bahia i w Meksyku. Ma bardzo duże ziarno, jest aromatyczna i łagodna.
2. Espresso jest nazwą sposobu palenia na prawie czarny kolor, aż do wystąpienia oleju na ziarnach. Kawa jest mocna, gorzko-kwaśna w smaku.
3. Arabica pearl to sposób sortowania kawy stosowany w Kamerunie: oddziela się małe okrągłe ziarenka z serc kawowych wiśni. Kameruńska arabica jest mało kwaśna, łagodna.
4. Mocca lub mocha to odmiana arabiki z południowo-zachodniego cypla Płw. Arabskiego (Jemen) oraz w Etiopii. Ma unikalny smak czekolady.
5. Robusta to konkurentka arabiki. Nieco gorszego gatunku, jest jednak bardziej odporna na szkodniki i choroby. Powszechnie używa się jej do produkcji kaw rozpuszczalnych, jest też składnikiem kawowych mieszanek.
6. Kawy rozpuszczalne robi się z robusty lub mieszanek.
Aby otrzymać 4 porcje kawy frappe (mrożonej) należy:
• ubić 100 ml śmietany kremówki z torebką cukru waniliowego i 2 łyżkami amaretto.
• Do pucharków włożyć po kulce lodów waniliowych lub śmietankowych, wlać po 200 ml zimnej kawy.
• Śmietanę przełożyć do szprycki i wycisnąć ozdobne czapeczki na wierzchu napoju. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady i od razu podawać.
A-n-i-t-a