Kawa i jej sekrety.doc

(31 KB) Pobierz
Kawa i jej sekrety

Kawa i jej sekrety

Staroarabskie słowo „kahwa" oznacza „dający siłę, usuwający zmęczenie". Smakosze cenią pobudzające właściwości kawy, jej intensywny smak i aromat. Ulubiony napój potrafią przyrządzić na wiele sposobów.

Większość z nas pije kawę codziennie, czasami po kilka filiżanek. Nie zawsze dbamy jednak o jej jakość, gatunek, sposób parzenia czy to, w czym jest podawana. Oto mały poradnik dla kawosza:

Jak przyrządzać?

Kawę zaparzamy na 3 sposoby:

• po turecku: do tygielka wlewamy zimną wodę. Gdy się zagotuje, wsypujemy cukier (po
  łyżeczce na filiżankę wody) i drobno zmieloną kawę (po 2-3 płaskie łyżeczki).
  Podgrzewamy, a gdy kawa zacznie podchodzić do góry, zdejmujemy z ognia. Powtarzamy
  3 razy. Wierzch napoju skrapiamy zimną wodą, by fusy opadły na dno.

   po francusku: do dzbanka z 2 sitkami wsypujemy kawę i zalewamy gorącą wodą. Po 3-4
   minutach naciskamy tłok dzbanka tak, aby górne sitko zsunęło się na dół. Pomiędzy
   sitkami pozostaną fusy, a ponad nimi - czysty napar kawy.

w ekspresie przelewowym, ciśnieniowym lub włoskim: sposób przyrządzania zależy od
  rodzaju urządzenia, generalnie polega na wsypaniu niezbyt drobno zmielonej kawy do
  górnego naczynia ekspresu i przepuszczenia przez nią gorącej wody tak, aby napar ściekł do
  dolnego naczynia (odwrotnie w przypadku ekspresu włoskiego). W ciśnieniowym
  ekspresie można też spieniać mleko lub śmietankę do cappuccino.

Co to znaczy?

Na opakowaniach kawy często spotykamy tajemnicze nazwy:

1.      Maragogype to nazwa gatunku uprawianego w Brazylii w stanie Bahia i w Meksyku. Ma bardzo duże ziarno, jest aromatyczna i łagodna.

2.      Espresso jest nazwą sposobu palenia na prawie czarny kolor, aż do wystąpienia oleju na ziarnach. Kawa jest mocna, gorzko-kwaśna w smaku.

3.      Arabica pearl to sposób sortowania kawy stosowany w Kamerunie: oddziela się małe okrągłe ziarenka z serc kawowych wiśni. Kameruńska arabica jest mało kwaśna, łagodna.

4.      Mocca lub mocha to odmiana arabiki z południowo-zachodniego cypla Płw. Arabskiego (Jemen) oraz w Etiopii. Ma unikalny smak czekolady.

5.      Robusta to konkurentka arabiki. Nieco gorszego gatunku, jest jednak bardziej odporna na szkodniki i choroby. Powszechnie używa się jej do produkcji kaw rozpuszczalnych, jest też składnikiem kawowych mieszanek.

6.      Kawy rozpuszczalne robi się z robusty lub mieszanek.



 

Aby otrzymać 4 porcje kawy frappe (mrożonej) należy:

• ubić  100 ml śmietany kremówki z torebką cukru waniliowego i 2
  łyżkami amaretto.

  Do pucharków włożyć po kulce lodów waniliowych lub śmietankowych,
  wlać po 200 ml zimnej kawy.

• Śmietanę przełożyć do szprycki i wycisnąć ozdobne czapeczki na
  wierzchu napoju. Posypać wiórkami gorzkiej czekolady i od razu
  podawać.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin