Supermazurek.pdf

(69 KB) Pobierz
37869855 UNPDF
Supermazurek
Składniki
Ciasto: 50 dag mąki, po 25 dag cukru pudru i margaryny,
łyżeczka proszku do pieczenia, 4 żółtka, 2 łyżki kakao, torebka
cukru waniliowego. Do przełożenia: 4 białka, 20 dag cukru pudru,
około 15 dag posiekanych orzechów włoskich i migdałów,
marmolada lub dżem. Polewa: łyżka margaryny, 8 łyżek cukru, 4
łyżki wody, 2 łyżki kakao
Sposób przyrządzania
Zagnieść kruche ciasto, podzielić na trzy części, do jednej dodać kakao. Z białek ubić
sztywną pianę i pod koniec ubijania dodać cukier puder. Na wysmarowanej blasze ułożyć
jedną część białego ciasta, posmarować je cienko marmoladą lub dżemem, wyłożyć
połowę piany, posypać orzechami i migdałami. Na warstwę piany zetrzeć na tarce o
dużych otworach ciemne ciasto, wyłożyć na nie resztę piany, po czym zetrzeć białe
ciasto. Mazurek piec około 35-40 min. Na ostudzony wylać polewę (robi się ją
rozpuszczając na wolnym ogniu podane składniki) i dowolnie udekorować.
 
37869855.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin