Kiełbasa kminkowa parzona.pdf

(154 KB) Pobierz
348094169 UNPDF
(na 5 kg surowca)
A. Surowiec:
1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2,0 kg
2. Wieprzowina kl. II peklowana - 2,5 kg
3WołowinaklIIlubIpeklowana- 0,5 kg
BPrzyprawyimateriałypomocnicze
I. Przyprawy:
a)użytedopeklowania
1ólwarzonka - 0,10 kg
2. saletra - 0,005 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1ólwarzonka- 0,01 kg
2. pieprz naturalny - 0,006 kg
3. cebula - 0,005 kg
4. kminek - 0,0075 kg
IIMateriałypomocnicze
1Krzyżówkibydlęcelubjelitabydlęcerodkowewzytkichwymiarów
2Przędzanr6
CPotadurowcapoobróbce
Wołowinarozdrobnionaprzeziatkę2mmconajmniej3razy,wieprzowinaklIrozdrobnionaprzez
iatkę16mm,wieprzowinaklIIrozdrobnionaprzeziatkę10mm
DPotadgotowegoproduktu:
Kiełbaawodcinkachprotychdługoci30-35cmnajednymkoocupętelkadozawiezeniadł10-12
cm,drugikonieczwiązanyprzędzą
KIEŁBSKMINKOWPRZON- krótintrukcji
1. Peklowanie:
Peklowaniemięazgodniezwczeniejzymiprzepiaminakiełbakiparzoneipieczone
2. Rozdrabnianie:
Zgodniezrecepturą
3Kutrowanie(potrójnemielenie)
WołowinęklIIlubIprzepucidprzeziatkę2mmconajmniej3razyNatępniedokładniewymiezad
zzimnąwodąwiloci25%wtounkudowagiwołowinyPodczamiezaniadodadreztęolii
przyprawy.
4. Mieszanie:
DowieprzowinyklIiIIdodajeięprzygotowanąwołowinęzprzyprawamiiwodąimiezaiędo
dokładnegowymiezaniawzytkichkładników
5Napełnianieiwiązaniejelit
WymiezanąmaąnapełniaięcilejelitaKoocezawiązujeięprzędząPowietrzewykłuwaię
Wtymprzypadku,zuwaginarednicęjelit,zatoujciewariantnapełnianiaprzedtawionyprzy
przepiienakiełbaęzynkowąparzonąWotatecznoci,przybrakujelit naturalnych zastosujcie
jelita sztuczne.
6. Osadzanie:
Przez 30-60 min.
7Wędzenie
Gorącymdymemprzez90-120mindobarwyjanobrązowejWczaiewędzenianależyprzekładad
kijewwędzarni
8. Parzenie:
W temp. 72-75 0C przez 45-60 min. do oiągnięciawewnątrzkiełbaytemp68-70 0C.
PRZYGOTUJCIESOBIEPRZEDPRCĄDUŻYGRNEKDOPRZENI- inaczejbędąkłopoty
9. Studzenie:
poparzeniuchłodziięzimnąwodąprzezok5miniumiezczawpomiezczeniuchłodzonymwcelu
ostudzenia do temperaturyponiżej120CDopuzczaięchłodzeniedotempniewyżzejniż180C
WkazanejetpootudzeniulubwczaietudzeniakiełbayobladwrzącąwodąDotyczytojedynie
kiełbawnaturalnychjelitach
Autor: Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin