MOJE ULUBIONE SAŁATKI
1. Sałatka Krabowa
2. Sałatka z tuńczykiem i makaronem
3. Sałatka z kurczakiem – warstwowa
4. Sałatka kebabowa
5. Sałatka z ananasem
6. Sałatka z ananasem i czosnkiem
7. Sałatka z zupek chińskich (2 wersje)
8. Sałatka warstwowa lub mieszana
9. Sałatka śledziowa
10. Sałatka bawarska
11. Sałatka szwedzka
12. Sałatka z tortellini
13. Sałatka z kus-kus
14. Sałatka z wędliną – warstwowa
15. Sałatka z makaronu ryżowego
16. Sałatka z tuńczykiem kijowska – warstwowa
17. Sałatka żółta
18. Sałatka z brokułami
19. Chrupiąca sałatka
20. Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską
Sałatka Krabowa
Składniki:
- paluszki krabowe,- torebka ugotowanego ryżu,- puszka groszku konserwowego,- puszka kukurydzy,- puszka ananasów,- 3 gotowane jajka,- jabłko,- majonez, - jogurt naturalny,-pęczek kopru, sól, pieprz do smaku.
Paluszki rozmrozić, pokroić w talarki - ok. 0,5 cm, jajka, jabłko, ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Zalać sosem i zamieszać. SOS: majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać posiekany koper, doprawić solą i pieprzem.
Sałatka z tuńczykiem i makaronem
Składniki:- puszka tuńczyka w sosie własnym,- puszka kukurydzy,- 4 ogórki konserwowe - raczej duże,- 1 ugotowane na twardo jajko,- pół lub całe jabłko (wedle uznania),- drobny makaron np świderki - wypełniacz, wedle uznania, może być ryż,- majonez,- sól,- pieprz,
- cytryna.
Pokroić ogórki, jajko, jabłko w kostkę. Rozdrobić tuńczyka. Wymieszać wszystkie pozostałe składnik, na koniec dodać ugotowany makaron. Przyprawić majonezem i przyprawami, koniecznie skropić cytryną.
Sałatka z kurczakiem – warstwowa
1. Seler ze słoika
2. Puszka kukurydzy
3. Sredni słoik majonezu
4. 2 pory
5. Podwójna pierś z kurczaka
6. Puszka ananasów
7. 4 jajka
8. Małą kostkę sera
9. Przyprawy do smaku: sól, pieprz, i co kto maJ Ostatnio kurczak był obsypany przyprawą do grosa. Świetna jest też przyprawa do grila lub marynata klasyczna.
Pierś z kurczaka kroimy w nie dużą kostkę przyprawiamy i podsmażamy, pozostawiamy do wystygnięcia. Wstawiamy jajka i gotujemy na twardo. A tym czasem układamy warstwy:1 - odcedzony seler ze słoika2 - kukurydza3 - warstwa majonezu4 - pory pokrojone w paski (biała częsć)5 - piersi z kurczaka6 - warstwa majonezu7 - ananasy pokrojone w kostkę8 - warstwa jajek startych na tarce na dużych oczkach9 - warstwa majonezu10 - ser żółty tarkowany na tarce na dużych lub małych oczkach Wstawić do lodówki przed podaniem.
Sałatka kebabowa
Składniki: -1 podwójny duży cycek kurzy lub 2 osobne
-przyprawa do kebaba/grosa
-kapusta pekińska + jakieś przyprawy sałatkowe do niej
-puszka kukurydzy
-3 cebulki czerwone/mogą być zwykłe lub te czosnkowe
-słoik ogórków korniszonych albo 2 długie ogórki zielone (ja latem w sezonie daje właśnie te długie a zimą korniszony)
-keczup pikantny
-majonez + jogurt naturalny (1:1) + czosnek wyciśnięty + koperek + sół i pieprz = sos czosnkowy -oliwki -2 paczki sera fety
-2 papryki surowe
No i to wszystko, oczywiście oliwek nie musi być, bo nie każdy lubi, tak samo jak nie jest konieczna feta czy papryka, pozostałe składniki obowiązkowe. Oliwki daje zawsze bo my w domu to oliwkożercy, a fetę czy papykę to daje jak nie zapomnę kupić, lub gdy chce sałatkę super wzbogacić np. dla gości.
Wykonanie: Piersi kroję w kostkę taką mniejszą posypuje obficie tylko tą przyprawą do gyrosa, ja robię to zawsze dzień wcześniej wieczorem i na noc wstawiam do przegryzienia do lodówki, można zrobić oczywiście na kilka h przed, po wyjęciu z lodówki całość smażę na oleju do miękkości i lekkiego przyrumienienia mięska. Gdy wystygnie wrzucam na dno miski sałatkowej. Mięsko smaruje obficie keczupem. Posypuje cebulka skrojoną w kosteczkę. Kolejna warstwa to kukurydza. Potem ewentualnie oliwki, papryka, feta, ogórek (wszystko w kosteczkę), na ogórkową warstwę wylewam sosik czosnkowy, a na sam wierzch poszatkowaną kapustkę (ja ją mieszam zawsze z jakimś takim torebkowym sosem sałatkowym np knorra francuski, włoski czy vinegre) i gotowe. Najlepiej przed jedzeniem schłodzić w lodówce by wszystko się przegryzło, sałatkę nabieramy tak jak jest nie mieszając jej, mówię Wam coś przepysznego! bardzo szybko się Ją robi i wychodzi jej całe mnóstwo!!! Pasuje super do frytek, gdyż jest w niej mięsko i suróweczka od razu, no i sosik.
Sałatka z ananasem
· 1 puszka ananasa (jeśli w plastrach to pokroić w kostkę)
· 1 puszka kukurydzy konserwowej (np bonduele)
· 1 słoik selera (pasteryzowanego)
· ok. 100 g żółtego sera tartego (może być więcej)
· majonez "winiary" lub inny sprawdzony smakowo
Ananasa odsączyć ew. pokroić, kukurydzę i selera też odsączyć i wszystko to wrzucić do michy, dodać tarty ser i majonez do smaku Wymieszać i gotowe!. Można dodać trochę pieprzu, ale niekoniecznie. Wg mnie nie trzeba doprawiać, bo majonez jest wystarczająco pikantny i słony, a ananas świetnie uzupełnia smak sałatki.
Sałatka z ananasem i czosnkiem
1 puszka ananasaok. 40 dkg żółtego sera w kostce1 puszka kukurydzy4-5 ząbków czosnku2 łyżki majonezu(nie potrzeba żadnych przypraw)
Ananas i ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nie zbyt drobno), wrzucić do miski, dodać kukurydzę i majonez, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać. Wstawić do lodówki i po 2 godzinach można pałaszować. sałatka pasuje np. do gotowanej kiełbaski.
Sałatka z zupek chińskich
Składniki:1 łagodna zupka chińska 1 ostra zupka chińska 2 podwójne piersi z kurczaka kapusta pekińska puszka groszku puszka kukurydzy słoik papryki konserwowej (600 ml) 3 jajka majonez sól pieprz
Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji. Sałatkę podawać z pieczywem.
Wersja II
- dwie zupki chińskie vifon, jedna pikantna i jedna łagodna razem z przyprawami (nie zaparzamy, tylko taki "na surowo" do miski) - do tego kurczak podsmażony bez przypraw (nawet soli) w kawałeczki - kukurydza - fasola czerwona - kapusta pekińska - majonez żadnych przypraw dodatkowych, makaron namięknie pod naporem majonezu pychaaaaa!!!!
Sałatka warstwowa lub mieszana
słoiczek marynowanego startego selera1 por3 marchewki20 dkg szynkipuszka kukurydzypuszka fasoli czerwonejpuszka ananasa3 - 4 jajkażółty sermajonez
Sałatkę można układać warstwami bądź wymieszać wszystkie składniki razem. Układać warstwami do dość dużej salaterki, począwszy od punktu 1:1. Majonez – tyle, aby dobrze zakrył dno salaterki 2. Seler - marynowany, starty (do kupienia w każdym sklepie)3. Por - pokrojony w plasterki i sparzony wrzątkiem. Można pokroić go drobniej, jak kto woli. Ostudzić, zanim wyłoży się go do salaterki.4. Marchewka - ugotowana, pokrojona w kostkę5. Szynka - pokrojona w kostkę6. Kukurydza - odsączona7. Majonez - warstwa majonezu powinna być na ok. 1,5 cm8. Fasola czerwona - odsączona9. Ananas - pokrojony w kostkę10. Ugotowane jajka - w kostkę11. Majonez - warstwa majonezu ok. 1,5 cm12. Wierzch sałatki posypać startym żółtym serem
Sałatka śledziowa
Składniki
-śledzie (wymoczone w wodzie) ok. 4 płatów-por-jabłko-kilka ogórków konserwowych-majonez-śmietana (może być 18%)
można wzbogacić sałatkę o:
-kukurydza
-3 jajka na twardo
Wszystkie składniki należy pokroić w kostkę (śledzie na nieco większe kawałki) i połączyć ze śmietaną i majonezem (proporcje pół na pół). Sałatka musi się trochę przegryźć w lodówce.
Sałatka bawarska
około 1 kg ugotowanych ziemniaków w mundurkach (zawsze robię z młodych ziemniaków, nawet zimąJ),majonez cebula lub porokoło 20-25 dkg boczku i/lub szynkipietruszka zielona3 jajka ugotowane na twardosól, pieprz
Wędlinę pokroić w raczej drobną kostkę i podsmażyć, aż do wytopienia się z boczku nadmiaru tłuszczu (czas smażenia jest dowolny - w zależności od upodobań jedzącego - albo bardziej wysmażony, albo mniej), chodzi o to aby była wędlina usmażona, na ręczniku papierowym odsączyć tłuszcz, ziemniaki po ugotowaniu i obraniu pokroić w kostkę, aby się nie kleiły można trochę polać tłuszczem z boczku, tylko z umiarem. Przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę raczej większą jajka - wymieszać, dodać usmażony boczek, posiekaną cebulę lub pora, delikatnie wymieszać , i to wszystko doprawić majonezem wymieszanym z posiekaną pietruszką, pieprzem i solą do smaku.
NA CIEPŁO: dobrze smakuje też na ciepło tylko wówczas zamiast majonezu należy całość zalać śmietaną kremówką zagęszczoną troszkę mąką (lub żółtkiem) i też doprawioną do smaku, no i zapiec bez przykrycia w piekarniku 180oC około 1/2 godziny.
ŚWIETNE NA OBIAD.
Sałatka szwedzka Składniki:puszka kukurydzy puszka fasoli czerwonej 3 cebule czerwone 4 ziemniaki gotowane 4 jajka 3 ogórki kiszone koperek majonez, pieprz,sól Cebulę , ogórki , ziemniaki pokroić drobno. Dodać , kukurydzę, fasolę i na końcu pokroić jajka Wszystko wymieszać dodać majonez, pieprz ,sól Pokroić koperek zielony i wymieszać z przyprawioną sałatką.
Sałatka z tortellini
Składniki:- paczka tortellini z mięsem lub uszka lub pierogi z miesem -1 por -4 plastry ananasa z puszki -pęczek koperku -majonez kielecki -troche soli i pieprzu.
Ugotować w/g przepisu pierożki, drobno pokroić ananasa i por, posypać koperkiem i złączyć majonezem (dobry jest kielecki).
Sałatka z kus-kus...
Marchewka2008