MOJE ULUBIONE SAŁATKI.doc

(71 KB) Pobierz
MOJE ULUBIONE SAŁATKI

MOJE ULUBIONE SAŁATKI

 

1. Sałatka Krabowa

2. Sałatka z tuńczykiem i makaronem

3. Sałatka z kurczakiem – warstwowa

4. Sałatka kebabowa

5. Sałatka z ananasem

6. Sałatka z ananasem i czosnkiem

7. Sałatka z zupek chińskich (2 wersje)

8. Sałatka warstwowa lub mieszana

9. Sałatka śledziowa

10. Sałatka bawarska

11. Sałatka szwedzka

12. Sałatka z tortellini

13. Sałatka z kus-kus

14. Sałatka z wędliną warstwowa

15. Sałatka z makaronu ryżowego

16. Sałatka z tuńczykiem kijowska warstwowa

17. Sałatka żółta

18. Sałatka z brokułami

19. Chrupiąca sałatka

20. Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską

 

Sałatka Krabowa

 

Składniki:

- paluszki krabowe,
- torebka ugotowanego ryżu,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka kukurydzy,
- puszka ananasów,
- 3 gotowane jajka,
- jabłko,
- majonez,
- jogurt naturalny,
-pęczek kopru, sól, pieprz do smaku.

 

Paluszki rozmrozić, pokroić w talarki - ok. 0,5 cm, jajka, jabłko, ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z pozostałymi składnikami. Zalać sosem i zamieszać. SOS: majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać posiekany koper, doprawić solą i pieprzem.

 

Sałatka z tuńczykiem i makaronem

 

Składniki:
- puszka tuńczyka w sosie własnym,
- puszka kukurydzy,
- 4 ogórki konserwowe - raczej duże,
- 1 ugotowane na twardo jajko,
- pół lub całe jabłko (wedle uznania),
- drobny makaron np świderki - wypełniacz, wedle uznania, może być ryż,
- majonez,
- sól,
- pieprz,

- cytryna.

 


Pokroić ogórki, jajko, jabłko w kostkę. Rozdrobić tuńczyka. Wymieszać wszystkie pozostałe składnik, na koniec dodać ugotowany makaron. Przyprawić majonezem i przyprawami, koniecznie skropić cytryną.

 

Sałatka z kurczakiem – warstwowa

 

Składniki:

1.      Seler ze słoika

2.      Puszka kukurydzy

3.      Sredni słoik majonezu

4.      2 pory

5.      Podwójna pierś z kurczaka

6.      Puszka ananasów

7.      4 jajka

8.      Małą kostkę sera

9.      Przyprawy do smaku: sól, pieprz, i co kto maJ Ostatnio kurczak był obsypany przyprawą do grosa. Świetna jest też przyprawa do grila lub marynata klasyczna.

Pierś z kurczaka kroimy w nie dużą kostkę przyprawiamy i podsmażamy, pozostawiamy do wystygnięcia. Wstawiamy jajka i gotujemy na twardo. A tym czasem układamy warstwy:
1 - odcedzony seler ze słoika
2 - kukurydza
3 - warstwa majonezu
4 - pory pokrojone w paski (biała częsć)
5 - piersi z kurczaka
6 - warstwa majonezu
7 - ananasy pokrojone w kostkę
8 - warstwa jajek startych na tarce na dużych oczkach
9 - warstwa majonezu
10 - ser żółty tarkowany na tarce na dużych lub małych oczkach

Wstawić do lodówki przed podaniem.

 

Sałatka kebabowa

 

Składniki:

-1 podwójny duży cycek kurzy lub 2 osobne

-przyprawa do kebaba/grosa

-kapusta pekińska + jakieś przyprawy sałatkowe do niej

-puszka kukurydzy

-3 cebulki czerwone/mogą być zwykłe lub te czosnkowe

-słoik ogórków korniszonych albo 2 długie ogórki zielone (ja latem w sezonie daje właśnie te długie a zimą korniszony)

-keczup pikantny

-majonez + jogurt naturalny (1:1) + czosnek wyciśnięty + koperek + sół i pieprz = sos czosnkowy

-oliwki
-2 paczki sera fety

-2 papryki surowe


No i to wszystko, oczywiście oliwek nie musi być, bo nie każdy lubi, tak samo jak nie jest konieczna feta czy papryka, pozostałe składniki obowiązkowe. Oliwki daje zawsze bo my w domu to oliwkożercy, a fetę czy papykę to daje jak nie zapomnę kupić, lub gdy chce sałatkę super wzbogacić np. dla gości.


Wykonanie:

Piersi kroję w kostkę taką mniejszą posypuje obficie tylko tą przyprawą do gyrosa, ja robię to zawsze dzień wcześniej wieczorem i na noc wstawiam do przegryzienia do lodówki, można zrobić oczywiście na kilka h przed, po wyjęciu z lodówki całość smażę na oleju do miękkości i lekkiego przyrumienienia mięska. Gdy wystygnie wrzucam na dno miski sałatkowej. Mięsko smaruje obficie keczupem. Posypuje cebulka skrojoną w kosteczkę. Kolejna warstwa to kukurydza. Potem ewentualnie oliwki, papryka, feta, ogórek (wszystko w kosteczkę), na ogórkową warstwę wylewam sosik czosnkowy, a na sam wierzch poszatkowaną kapustkę (ja ją mieszam zawsze z jakimś takim torebkowym sosem sałatkowym np knorra francuski, włoski czy vinegre) i gotowe. Najlepiej przed jedzeniem schłodzić w lodówce by wszystko się przegryzło, sałatkę nabieramy tak jak jest nie mieszając jej, mówię Wam coś przepysznego! bardzo szybko się Ją robi i wychodzi jej całe mnóstwo!!! Pasuje super do frytek, gdyż jest w niej mięsko i suróweczka od razu, no i sosik.

 

Sałatka z ananasem

 

Składniki:

·         1 puszka ananasa (jeśli w plastrach to pokroić w kostkę)

·         1 puszka kukurydzy konserwowej (np bonduele)

·         1 słoik selera (pasteryzowanego)

·         ok. 100 g żółtego sera tartego (może być więcej)

·         majonez "winiary" lub inny sprawdzony smakowo

Ananasa odsączyć ew. pokroić, kukurydzę i selera też odsączyć i wszystko to wrzucić do michy, dodać tarty ser i majonez do smaku Wymieszać i gotowe!.  Można dodać trochę pieprzu, ale niekoniecznie. Wg mnie nie trzeba doprawiać, bo majonez jest wystarczająco pikantny i słony, a ananas świetnie uzupełnia smak sałatki.

 

Sałatka z ananasem i czosnkiem

 

Składniki:

1 puszka ananasa
ok. 40 dkg żółtego sera w kostce
1 puszka kukurydzy
4-5 ząbków czosnku
2 łyżki majonezu
(nie potrzeba żadnych przypraw)

 

Ananas i ser pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach (nie zbyt drobno), wrzucić do miski, dodać kukurydzę i majonez, czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać. Wstawić do lodówki i po 2 godzinach można pałaszować. sałatka pasuje np. do gotowanej kiełbaski.

 

Sałatka z zupek chińskich

 

Składniki:
1 łagodna zupka chińska
1 ostra zupka chińska
2 podwójne piersi z kurczaka
kapusta pekińska
puszka groszku
puszka kukurydzy
słoik papryki konserwowej (600 ml)
3 jajka
majonez
sól
pieprz

 

Zupki przyrządzić wg przepisu na opakowaniu, jedynie zalać je mniejszą ilością wody. Ostudzić. Filet z kurczaka pokroić w kostkę, usmażyć na oleju, pod koniec smażenia dodać przyprawy i ostudzić. Kapustę pekińską drobno posiekać (można nie dawać jej całej). Groszek i kukurydzę osączyć z zalewy. Czerwoną paprykę pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Sałatki tej wychodzi bardzo dużo, składniki wystarczą na ok. 25 porcji. Sałatkę podawać z pieczywem.

 

Wersja II

 

- dwie zupki chińskie vifon, jedna pikantna i jedna łagodna razem z przyprawami (nie zaparzamy, tylko taki "na surowo" do miski)
- do tego kurczak podsmażony bez przypraw (nawet soli) w kawałeczki
- kukurydza
- fasola czerwona
- kapusta pekińska
- majonez
żadnych przypraw dodatkowych, makaron namięknie pod naporem majonezu
pychaaaaa!!!!

 

Sałatka warstwowa lub mieszana

 

Składniki:

słoiczek marynowanego startego selera
1 por
3 marchewki
20 dkg szynki
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
puszka ananasa
3 - 4 jajka
żółty ser
majonez

 

Sałatkę można układać warstwami bądź wymieszać wszystkie składniki razem.

Układać warstwami  do  dość dużej salaterki, począwszy od punktu 1:

1. Majonez tyle, aby dobrze zakrył dno salaterki
2. Seler - marynowany, starty (do kupienia w każdym sklepie)
3. Por - pokrojony w plasterki i sparzony wrzątkiem. Można pokroić go drobniej, jak kto woli. Ostudzić, zanim wyłoży się go do salaterki.
4. Marchewka - ugotowana, pokrojona w kostkę
5. Szynka - pokrojona w kostkę
6. Kukurydza - odsączona
7. Majonez - warstwa majonezu powinna być na ok. 1,5 cm
8. Fasola czerwona - odsączona
9. Ananas - pokrojony w kostkę
10. Ugotowane jajka - w kostkę
11. Majonez - warstwa majonezu  ok. 1,5 cm
12. Wierzch sałatki posypać startym żółtym serem

 

Sałatka śledziowa

 

Składniki

-śledzie (wymoczone w wodzie) ok. 4 płatów
-por
-jabłko
-kilka ogórków konserwowych
-majonez
-śmietana (może  być  18%)

można wzbogacić sałatkę o:

-kukurydza

-3 jajka na twardo

 

Wszystkie składniki należy pokroić w kostkę (śledzie na nieco większe kawałki) i połączyć ze śmietaną i majonezem (proporcje pół na pół).
Sałatka musi się trochę przegryźć w lodówce.

 

Sałatka bawarska

 

Składniki

około 1 kg ugotowanych ziemniaków  w mundurkach (zawsze robię z młodych ziemniaków, nawet zimąJ),
majonez
cebula lub por
około 20-25 dkg boczku i/lub szynki
pietruszka zielona
3 jajka ugotowane na twardo
sól, pieprz

 

Wędlinę pokroić  w raczej drobną kostkę i podsmażyć, aż do wytopienia się z boczku nadmiaru tłuszczu (czas smażenia jest dowolny - w zależności od upodobań jedzącego - albo bardziej wysmażony, albo mniej), chodzi o to aby była wędlina usmażona, na ręczniku papierowym odsączyć tłuszcz, ziemniaki po ugotowaniu i obraniu pokroić w kostkę, aby się nie kleiły można trochę polać tłuszczem z boczku, tylko z umiarem. Przełożyć do miski, dodać pokrojone w kostkę raczej większą jajka - wymieszać, dodać usmażony boczek, posiekaną cebulę lub pora, delikatnie wymieszać , i to wszystko doprawić majonezem wymieszanym z posiekaną pietruszką,  pieprzem i solą do smaku. 


NA CIEPŁO:  dobrze smakuje też na ciepło tylko wówczas zamiast majonezu należy całość zalać śmietaną kremówką zagęszczoną troszkę mąką (lub żółtkiem) i też doprawioną do smaku, no i zapiec bez przykrycia w piekarniku 180oC około 1/2 godziny.

ŚWIETNE NA OBIAD.

 

Sałatka szwedzka

Składniki:
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
3 cebule czerwone
4 ziemniaki gotowane
4 jajka
3 ogórki kiszone
koperek
majonez, pieprz,sól

Cebulę , ogórki , ziemniaki pokroić drobno.
Dodać , kukurydzę, fasolę i na końcu pokroić jajka
Wszystko wymieszać dodać majonez, pieprz ,sól
Pokroić koperek zielony i wymieszać z przyprawioną sałatką.

 

Sałatka z tortellini

 

Składniki:
- paczka tortellini z mięsem lub uszka lub pierogi z miesem
-1 por
-4 plastry ananasa z puszki
-pęczek koperku
-majonez kielecki
-troche soli i pieprzu.


Ugotować w/g przepisu pierożki, drobno pokroić ananasa i por, posypać koperkiem i złączyć majonezem (dobry jest kielecki).

 

Sałatka z kus-kus...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin