Polska krasulka.doc

(26 KB) Pobierz
Polska krasulka

Polska krasulka

 

 

 

Biszkopt:

5 jaj
1 szklankę cukru
1 szklankę mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia

Karmel:
puszkę zagęszczonego mleka słodzonego

Krem tiramisu:
żółtka dwóch jaj
250 g sera mascarpone (ja daje dwa serki)
3 łyżki cukru pudru

 

 

Biszkopt: Odzielamy białka od żółtek i te pierwsze ubijamy do sztywności. Ciągle miksując dodajemy 1 szklankę cukru,
a następnie dodajemy żółtka (wrzucając po jednym i dobrze mieszając).
Dodajemy 1 szklankę mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia.


Karmel: Puszkę zagęszczonego mleka słodzonego wstawiamy do garnka i zalewamy wodą.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy (powinno lekko bulgotać) przez około 3 godziny
uzupełniając braki w wyparowanej wodzie (spokojnie - nie wybuchnie..Ale jest już w handlu gotowane mleko w puszcze , tylko należy je podgrzać i ciepłe wyłożyć na ciasto.)
Wyjmujemy puszkę i czekamy aż nieco wystygnie
(ale nie do końca, bo wtedy zawartość stężeje i będzie trudna w rozsmarowaniu).
Po otwarciu mamy gotowy karmel.

Krem tiramisu: Ubijamy żółtka dwóch jaj dodając 3 łyżeczki cukru.
Ciągle mieszając dodajemy po łyżeczce 250 g sera mascarpone do uzyskania jednolitej masy kremowej.


Po wystygnięciu kroimy ciasto w połowie wysokości i smarujemy dolną część przygotowanym kremem.
Przykrywamy górną połową ciasta i smarujemy karmelem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin