PIERNIK_.DOC

(33 KB) Pobierz
Piernik bez miodu

Piernik bez miodu

 

3 jajka

½  słoiczka dżemu z czarnej porzeczki

1 szk. Cukru

1 szk. Mleka

2 szk. Mąki

pół szklanki oleju

cukier waniliowy

łyżeczka cynamonu ,sody, i kakao

 

wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem, na wysmarowaną i posypaną tartą bułką                       blaszkę  wyłożyć ciasto piec ok. 40 minut. Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową ,                   posypać wiórkami kokosowymi lub posypać orzechami i polukrować .

 

 

Babka

 

6 jajek

1 ½  szklanki cukru

1 szk. Mąki pszennej

1 szk. Mąki ziemniaczanej lub 4 budynie śmietankowe

2 łyżki octu

6 łyżek oleju 1 kostka margaryny

1 mały proszek do pieczenia (ok.2 łyżeczki)

 

żółtka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać: margarynę ,olej ,ocet, przesiany proszek z                             mąką pszenną i ziemniaczaną , na końcu dodać ubitą pianę .do mniejszej części ciasta

dodać kakao. Piec  w podłużnych wąskich tackach.

 

 

Piernik             

 

2 szk. Mleka

2 szk. Cukru

1 kostka margaryny

wszystkie składniki zagotować i ostudzić .

dodać:

4 szk. Mąki

1 łyżeczkę cynamonu

1 łyżkę kakao

1 jajko

1 łyżkę proszku do pieczenia

1 łyżeczkę sody oczyszczonej

1 łyżkę dżemu

wszystko razem wymieszać i upiec.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wafelki tortowe

 

Paczka wafli

1 kostka margaryny

3 łyżeczki kakao

½  opakowania mleka w proszku

½ szklanki wody

1 szklanka cukru

 

zagotować wodę z cukrem dodać  margarynę po odstawieniu z ognia dodać pozostałe składniki

lekko ostudzoną masą przekładać , odstawić i lekko je obciążyć .

 

 

Placek na winie

 

1 kostka margaryny

1 ½ szk. Cukru

1 ½ szk. Mąki

3 jajka

3 łyżki kakao

4 łyżki wody

½  szk.wina

1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

margarynę ,cukier, wodę i kakao rozgrzać(nie gotować) wlać wino i wymieszać.

Odlać ½ szk. Do reszty dodać 3 żółtka ,mąkę,i proszek do pieczenia

Białka ubić i pianę lekko wymieszać z ciastem, na koniec wlać do brytfanki

Piec ok.40 min. Po upieczeniu polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.

 

 

Placek drożdżowy

 

90 gr drożdży

1 kg. Mąki                                          Kruszonka

½ l Mleka                                      

2 jajka                                                 ½  margaryny

¾ szk. Cukru                                       ¾ szk. Cukru

½  kostki margaryny                           3 łyżki mąki

½ cukru waniliowego                         ½ cukru waniliowego

½ łyżeczki soli

 

drożdże rozpuścić z niewielką ilością mleka (mleko lekko podgrzać),                                          dwiema łyżkami cukru oraz 4-5 łyżek mąki

i zostawić do wyrośnięcia .

po wyrośnięciu dodać mąkę , cukier, jajka ,sól, cukier waniliowy na końcu                              roztopioną margarynę

dokładnie wymieszać zostawić do wyrośnięcia .

blaszkę wysmarować smalcem i włożyć ciasto piec ok. 1 godz. W temp.180 st.

 

 

 

 

Jabłecznik

 

3 szk. Mąki

1 szk. Cukru

mały proszek do pieczenia

4 jajka

1 kostka margaryny

4 łyżki mleka

1 kg jabłek

cynamon

żelatyna

 

margarynę rozpuścić,wszystkie składniki razem wymieszać

,podzielić ciasto na dwie części ,do drugiej dodać mleko 

pierwszą część wlać do blaszki położyć jabłka wymieszane z cynamonem i żelatyną

i zalać drugą częścią ciasta z mlekiem. Piec ok.40 min. W temp 180 st.

 

Murzynek

 

2 ½  szk. Mąki tortowej

1 kostka margaryny

1 ½ szk. Cukru

3 łyżki kakao

½ szk. Mleka

4 jajka

łyżka proszku do pieczenia

 

do rondelka włożyć margarynę ,cukier,kakao, wlać trochę mleka , i wymieszać .            zagotować,ostudzić ,odlać ¼ uzyskanej masy. Do pozostałej części wsypać mąkę,                      proszek do pieczenia ,żółtka oraz resztę mleka i wymieszać                                                                         z białek ubić pianę dodać do ciasta i lekko połączyć .ciasto wylać do wysmarowanej                    blachy  i piec 40-50 min  w temp. 180 st. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i polać

pozostałą masą czekoladową.

 

Babka na margarynie

 

4 jajka

1 szk. mąki

1 szk. Cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

¾ kostki margaryny

 

margarynę rozpuścić jak ostygnie połączyć ze wszystkimi składnikami

wysmarować blaszkę wlać ciasto upiec w tem. 180 st

 

 

 

 

 

Masa budyniowa

 

1 margaryna

1 szk. Cukru pudru

3 żółtka

1 budyń śmietankowy –zagotować z jedną szklanką mleka

 

margarynę z cukrem i żółtkami ucierać dodając po łyżce budyniu .

ucierać na masę (można dodać soku z cytryny).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin