3 jajka
½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
1 szk. Cukru
1 szk. Mleka
2 szk. Mąki
pół szklanki oleju
cukier waniliowy
łyżeczka cynamonu ,sody, i kakao
wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem, na wysmarowaną i posypaną tartą bułką blaszkę wyłożyć ciasto piec ok. 40 minut. Upieczone ciasto można polać polewą czekoladową , posypać wiórkami kokosowymi lub posypać orzechami i polukrować .
6 jajek
1 ½ szklanki cukru
1 szk. Mąki pszennej
1 szk. Mąki ziemniaczanej lub 4 budynie śmietankowe
2 łyżki octu
6 łyżek oleju 1 kostka margaryny
1 mały proszek do pieczenia (ok.2 łyżeczki)
żółtka utrzeć z cukrem. Cały czas ucierając dodać: margarynę ,olej ,ocet, przesiany proszek z mąką pszenną i ziemniaczaną , na końcu dodać ubitą pianę .do mniejszej części ciasta
dodać kakao. Piec w podłużnych wąskich tackach.
2 szk. Mleka
2 szk. Cukru
1 kostka margaryny
wszystkie składniki zagotować i ostudzić .
dodać:
4 szk. Mąki
1 łyżeczkę cynamonu
1 łyżkę kakao
1 jajko
1 łyżkę proszku do pieczenia
1 łyżeczkę sody oczyszczonej
1 łyżkę dżemu
wszystko razem wymieszać i upiec.
Paczka wafli
3 łyżeczki kakao
½ opakowania mleka w proszku
½ szklanki wody
1 szklanka cukru
zagotować wodę z cukrem dodać margarynę po odstawieniu z ognia dodać pozostałe składniki
lekko ostudzoną masą przekładać , odstawić i lekko je obciążyć .
1 ½ szk. Cukru
1 ½ szk. Mąki
3 łyżki kakao
4 łyżki wody
½ szk.wina
1 łyżeczka proszku do pieczenia
margarynę ,cukier, wodę i kakao rozgrzać(nie gotować) wlać wino i wymieszać.
Odlać ½ szk. Do reszty dodać 3 żółtka ,mąkę,i proszek do pieczenia
Białka ubić i pianę lekko wymieszać z ciastem, na koniec wlać do brytfanki
Piec ok.40 min. Po upieczeniu polać ciasto i posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
90 gr drożdży
1 kg. Mąki Kruszonka
½ l Mleka
2 jajka ½ margaryny
¾ szk. Cukru ¾ szk. Cukru
½ kostki margaryny 3 łyżki mąki
½ cukru waniliowego ½ cukru waniliowego
½ łyżeczki soli
drożdże rozpuścić z niewielką ilością mleka (mleko lekko podgrzać), dwiema łyżkami cukru oraz 4-5 łyżek mąki
i zostawić do wyrośnięcia .
po wyrośnięciu dodać mąkę , cukier, jajka ,sól, cukier waniliowy na końcu roztopioną margarynę
dokładnie wymieszać zostawić do wyrośnięcia .
3 szk. Mąki
mały proszek do pieczenia
4 jajka
4 łyżki mleka
1 kg jabłek
cynamon
żelatyna
margarynę rozpuścić,wszystkie składniki razem wymieszać
,podzielić ciasto na dwie części ,do drugiej dodać mleko
pierwszą część wlać do blaszki położyć jabłka wymieszane z cynamonem i żelatyną
i zalać drugą częścią ciasta z mlekiem. Piec ok.40 min. W temp 180 st.
2 ½ szk. Mąki tortowej
½ szk. Mleka
łyżka proszku do pieczenia
do rondelka włożyć margarynę ,cukier,kakao, wlać trochę mleka , i wymieszać . zagotować,ostudzić ,odlać ¼ uzyskanej masy. Do pozostałej części wsypać mąkę, proszek do pieczenia ,żółtka oraz resztę mleka i wymieszać z białek ubić pianę dodać do ciasta i lekko połączyć .ciasto wylać do wysmarowanej blachy i piec 40-50 min w temp. 180 st. Upieczone ciasto wyjąć z blaszki i polać
pozostałą masą czekoladową.
Babka na margarynie
1 szk. mąki
¾ kostki margaryny
margarynę rozpuścić jak ostygnie połączyć ze wszystkimi składnikami
wysmarować blaszkę wlać ciasto upiec w tem. 180 st
1 margaryna
1 szk. Cukru pudru
3 żółtka
1 budyń śmietankowy –zagotować z jedną szklanką mleka
margarynę z cukrem i żółtkami ucierać dodając po łyżce budyniu .
ucierać na masę (można dodać soku z cytryny).
intruz02101983