BIGOS.DOC

(31 KB) Pobierz
Bigos

Bigos

 

2 kg .kapusty kiszonej

żeberka

kiełbasa

boczek

koncentrat pomidorowy

listek bobkowy ,ziele angielskie ,pieprz

przyprawa do bigosu

cebula

wegeta

 

kapustę opłukać obgotować tyle razy w zależności od tego jaka jest kwaśna

póżniej dać listek bobkowy, pieprz ,ziele angielskie,  wegetę , cebulę pokroić w kostkę

podsmażyć włożyć do kapusty . żeberka wieprzowe gotować w kapuście jak będzie mięso

odchodzić od kości powyciągać pokroić w kawałki i wrzucić do kapusty .

kiełbasę , kawałek boczku wędzonego pokroić w kostkę usmażyć na tłuszczu                                         i wrzucić do kapusty na końcu dodać koncentrat pomidorowy i przyprawę do bigosu .

 

 

Śledzie

 

1 kg matiasów

cebula

ocet, olej ,sól

 

matiasy jeżeli słone namoczyć w zimnej wodzie na 1godz. 

Odlać , skropić octem zostawić na 1godz. Cebule pokroić w kostkę

Wrzucić do gorącej wody i pogotować chwilę aby cebula trochę zmiękła

Cebulę odcedzić i pozostawić do ostygnięcia , póżniej skropić octem

Posolić do smaku, śledzie pokroić w kawałeczki i układać w słoiku

Przekładając cebulą zalać olejem.

 

Kapusta z grochem

 

1kg. Kapusty

cebula

listek laurowy ziele laurowe ,pieprz

groch łuskany

wegeta

1 kostka margaryny

 

kapustę wypłukać i obgotować ze dwa razy zależy czy jest kwaśna .

cebulę pokroić w kostkę usmażyć włożyć do kapusty ,listek laurowy ,pieprz  wegete ,kostkę margaryny , gotować. groch namoczyć na noc ugotować osobno w tej samej wodzie jak będzie

miękki groch włożyć do ugotowanej kapusty i wymieszać .

 

 

 

 

 

 

 

 

Knedle z truskawkami

 

1kg. Ugotowanych ziemniaków

szk. Mąki

2 jajka

truskawki                                                                                                                                                       masło lub margaryna do polania

1 łyżka bułki tartej

cukier do posypania , sól

 

ugotowane ziemniaki zemleć w maszynce , wymieszać z surowymi jajkami,                                      ,dodać mąkę ,zagnieść ciasto nie wyrabiać .Uformować z ciasta wałek                                                   na stolnicy podsypanej mąką , pokrajać na placuszki .

rozłożyć na kawałki ciasta oczyszczone truskawki , uformować knedle .                                                Od razu po zrobieniu knedle ugorować w osolonej wodzie .

podawać na gorąco polane tłuszczem i posypane zrumienioną bułką.                                                            Na zimno można knedle polać śmietaną i także posypać cukrem

 

 

Fasolka po bretońsku

 

½ kg. Fasoli Jaś

2 l. Wody

15 dag boczku

15 dag kiełbasy

1 cebula

2 łyżki mąki

3 łyżki tłuszczu

1 łyżka przecieru pomidorowego

słodka papryka, sól, pieprz

 

umytą fasolkę namoczyć na noc , następnie fasolkę ugotować razem z boczkiem                                     pokrojonym w kostkę do miękkiej dodać pokrojoną kiełbasę                                                        . cebulę podsmażyć na złoty kolor  dodać do fasolki .

mąkę podsmażyć na złoty kolor z resztą tłuszczu ,połączyć z potrawą                                                                dodać przecier  pomidorowy

i doprawić do smaku  papryką ,solą i pieprzem .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieczeń z mięsa mielonego

 

1 cebula

4 ząbki czosnku

½  łyżeczki pieprzu

2 jajka

4 łyżki bułki tartej

1 szk. wody

2 łyżki kaszy manny

1 łyżeczka soli

szczypta wegety

łyżeczka majeranku

wszystko dobrze wyrobić

wysmarować tłuszczem blaszki i piec ok.45 min. Na małym ogniu

 

Pierogi

 

2 cebule                                          ciasto:1 kg mąki

60 dag.sera białego(pół tłusty)                  ½ litra wody

2 kg ziemniaków

 

farsz: ziemniaki ugotować ,cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć

na złoty kolor ,ser zmielić przez maszynkę wszystko razem wymieszać

dodać sól,pieprz,troszkę papryki czerwonej ,troszkę majeranku,wegety,

jak farsz ostygnie wstawić do lodówki na noc.

 

Kluski Śląskie

 

1 kg.ziemniaków

jajko

20 dag. Mąki ziemniaczanej

sól,olej

 

ziemniaki ugotować, zmielić przez maszynkę do ziemniaków                                                                dodać mąkę ziemniaczaną i jajko wszystko razem wymieszać

uformować wałki o średnicy 2 cm.pokroić na małe kawałki

uformować kulki.w każdej kulce zrobić wgłębienie .

zagotować dużą ilość wody, osolic,dodać łyżkę oleju

do gotującej wody wrzucić kluski .gotować przez 5 min.

Od czasu wypłynięcia na wierzch .

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin