Polędwiczki wieprzowe pod serową kołderką
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe1 duża cebula (lub por - część biała i trochę zielonej)400 g małych pieczarek100-110 g żółtego sera w plastrachsól, pieprzPieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w półplasterki.Polędwiczki pokroić na plastry grubości 1 cm. Na patelni z pokrywką rozgrzać olej i poukładać plastry mięsa ciasno jeden koło drugiego. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyćW międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i dusić aż wyparuje cała woda. Przyprawić solą i pieprzem.Gdy mięso się zrumieni, plastry odwrócić na drugą stronę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć z tej strony. Usmażone mięso przykryć równomiernie pieczarkami z cebulą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Jak trzeba, podlać odrobiną wody. Po tym czasie całość obłożyć plastrami sera, przykryć jeszcze na 15 min. Gotowe! Podawać z ryżem.
Rudowlosa12