Polędwiczki wieprzowe pod serową kołderką.docx

(11 KB) Pobierz

Polędwiczki wieprzowe pod serową kołderką




Polędwiczki wieprzowe z pieczarkami i serem

2 średniej wielkości polędwiczki wieprzowe
1 duża cebula (lub por - część biała i trochę zielonej)
400 g małych pieczarek
100-110 g żółtego sera w plastrach
sól, pieprz

Pieczarki umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w półplasterki.
Polędwiczki pokroić na plastry grubości 1 cm. Na patelni z pokrywką rozgrzać olej i poukładać plastry mięsa ciasno jeden koło drugiego. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki i dusić aż wyparuje cała woda. Przyprawić solą i pieprzem.
Gdy mięso się zrumieni, plastry odwrócić na drugą stronę, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć z tej strony. Usmażone mięso przykryć równomiernie pieczarkami z cebulą i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min. Jak trzeba, podlać odrobiną wody. Po tym czasie całość obłożyć plastrami sera, przykryć jeszcze na 15 min. Gotowe! Podawać z ryżem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin