Radomianka.docx

(44 KB) Pobierz

Radomianka

3 szklanki mąki pszennej

1,5 szklanki cukru

1 szklanka mleka

1 margaryna

5 jaj

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

3 łyżki kakao

Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając mikserem. Gdy jest utarta masa, dodajemy na przemian trochę mleka i mąki, połączonej z proszkiem i sodą. Czynność powtarzamy.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Wszystko wymieszać łyżką.

Piec w temperaturze 180 st. okolo35/40 minut.

składniki na krem:

1 kostka masła

1 cukier waniliowy

3/4 szklanki cukru pudru

2 serki homogenizowane waniliowe

Masło ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać serki homogenizowane, wszystko wymieszać łyżką.

Upieczone i schłodzone ciasto przekroić na pół i dodać krem. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Można dodatkowo podać konfiturę z wiśni.

http://blogizpierwszegotloczenia.pl/galeria/posty/obrazek-8506.jpeg

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin