Bigos staropolski.doc

(20 KB) Pobierz
Bigos staropolski

Bigos staropolski
80 dag kapusty kwaszonej,
20 dag wieprzowiny bez kości,
10 dag boczku wędzonego,
15 dag kiełbasy,
tłuszcz,
2 dag mąki,
50 ml czerwonego wytrawnego wina,
4 dag ketchupu,
sól, pieprz,
czosnek

Kapustę odcisnąć, posiekać, dodać namoczone i pokrojone grzyby (niekoniecznie), zalać wrzącą wodą, gotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować około 50 min na małym ogniu pod przykryciem. Mięso umyć, wyżyłować, pokroić w kostkę razem z boczkiem oraz obraną i opłukaną cebulą. Boczek częściowo stopić, dodać mięso, podsmażyć, włożyć cebulę, lekko zrumienić, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Kiełbasę obrać z osłonki, pokroić w półplasterki, podsmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z kapustą, mięsem, kiełbasą, ketchupem, winem i przyprawami, dusić kilka minut, doprawić.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin