Cygański kocioł.doc

(20 KB) Pobierz
Cygański kocioł

Cygański kocioł

 

mięso z rosołu gotowane 40 dag

ogórek zielony 2 szt

papryka czerwona 1 szt

papryka zielona 1 szt

papryka żółta 1 szt

ziemniaki 3 szt

pieczarki 25 dag

cebula 2 szt

rosół królewski Winiary 1 szklanka

pomidory 5 szt

olej 2 łyżki

ziele angielskie mielone 2-3 szczypty

natka pietruszki 6-7 gałązek

cząber 5 listków

cukier 1 do smaku

sól 1 do smaku

pieprz czarny 1 do smaku

 

 

Ogórki obierz i pokrój w kostkę. Kolorowe papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Duże pieczarki podziel na ćwiartki, a małe przetnij na pół.

 

Cebulę posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz, a po osuszeniu pokrój w kostkę. Tak samo pokrój mięso i pomidory, które najpierw jednak sparz i zdejmij z nich skórki.

 

W dużym płaskim kociołku zeszklij na gorącym oleju cebulę, włóż ziemniaki, ogórki i paprykę, wymieszaj i przez chwilę smaż. Potem wrzuć pieczarki, wlej rosół i duś razem przez 10 minut.

 

Po upływie tego czasu włóż mięso oraz wszystkie przyprawy. Duś jeszcze przez 30 minut, dodając pod koniec pomidory. Przed podaniem posyp posiekaną natkę pietruszki.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin