chińskie.doc

(522 KB) Pobierz
WIEPRZOWINA Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ





WIEPRZOWINA Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

(2 osoby)

 

Przygotowanie:               Składniki              Czynność-Czas

1.        mięso (30 dag chudej wieprzowiny) pokroić w cienkie plasterki

1.1.       wymieszać z:

·          ½ łyżki mąki ziemniaczanej

·          1 łyżką oleju

·          solą do smaku

2.        oczyścić 15 dag pieczarek, odciąć trzonki

3.        20 dag kapusty włoskiej pokroić w kawałki 5x5 cm

Gotowanie:

1.        1 łyżkę oleju rozgrzać w woku

1.1.       włożyć grzyby i kapustę

1.2.       mieszając smażyć 1 ½ minuty na ostrym ogniu

2.        wlać 1 ½ łyżki wody, osolić do smaku

2.1.       dusić 2 minuty na średnim ogniu

2.2.       wyjąć i odstawić bez przykrycia

3.        1 łyżkę oleju rozgrzać w woku

3.1.       włożyć mięso

3.2.       mieszając smażyć 2 ½ minuty na ostrym ogniu

4.        wlać 1 łyżkę sosu sojowego, posypać 1 łyżeczką cukru

4.1.       mieszając smażyć 1 ½ minuty na średnim ogniu

5.        wrzucić kapustę i pieczarki, zamieszać

5.1.       podgrzewać 1 minutę

 





WIEPRZOWINA PIECZONA NA CZERWONO

(2 osoby)

 

Przygotowanie:               Składniki              Czynność-Czas

1.        mięso (20 dag chudej wieprzowiny) pokroić w sporą kostkę

2.        3 średnie cebule pokroić w plastry

3.        rozgnieść 1 mały ząbek czosnku

 

 

 

Gotowanie:

1.        2 łyżki oleju rozgrzać w woku

1.1.       wrzucić cebulę i poddusić na szklisto

2.        dodać mięso, czosnek, 1 ½ łyżki sosu sojowego,                            ½ łyżeczki cukru i sól do smaku

2.1.       dusić 30 minut

3.        przed końcem duszenia wlać 1 łyżkę sherry

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



WOŁOWINA SMAŻONA Z KIEŁKAMI SOJOWYMI

(2 osoby)

 

Przygotowanie:               Składniki              Czynność-Czas

1.        mięso (30 dag wołowiny) pokroić w poprzeczne słupki

1.1.       wymieszać z:

·          1 łyżeczką cukru

·          1 łyżką sosu sojowego

·          1 łyżką oleju

1.2.       odstawić na 15 minut

2.        4 cebule dymki pokroić w 2 cm kawałki

3.        kiełki sojowe (1 puszka) odcedzić

 

Gotowanie:

1.        3 łyżki oleju rozgrzać w woku

1.1.       wrzucić mięso

1.2.       mieszając smażyć 2 minuty na ostrym ogniu

1.3.       wyjąć, trzymać w cieple

2.        do woka wrzucić kiełki sojowe i ½ łyżki masła

2.1.       mieszając smażyć 2 minuty na średnim ogniu

3.        posypać solą i pieprzem, dodać dymkę, wlać 2 łyżki rosołku, wymieszać

3.1.       włożyć mięso, wymieszać

3.2.       mieszając smażyć 1 minutę na ostrym ogniu

 

 





WOŁOWINA Z CEBULĄ

(2 osoby)

 

Przygotowanie:               Składniki              Czynność-Czas

1.        mięso (40 dag wołowiny) pokroić w cienkie paski

1.1.       wymieszać z:

·          3 łyżkami sosu sojowego

·          1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej

1.2.       odstawić

2.        2 duże cebule pokroić w półkrążki

3.        1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody

 

Gotowanie:

1.        6 łyżek oleju rozgrzać w woku

1.1.       wrzucić mięso

1.2.       mieszając smażyć 2 minuty na ostrym ogniu

1.3.       wyjąć, trzymać w cieple

2.        do woka wrzucić cebulę

2.1.       lekko poddusić

3.        dodać 1 łyżkę sosu sojowego i ½ szklanki wody

3.1.       zagotować

4.        zamieszać i wlać wodę z mąką ziemniaczaną

4.1.       zagotować

5.        dodać mięso i 2 łyżeczki cukru

5.1.       zamieszać i dusić 2 minuty

 







WOŁOWINA „TRICOLOR”

(2 osoby)

 

Przygotowanie:               Składniki              Czynność-Czas

1.        mięso (40 dag wołowiny) pokroić w cienkie paski

1.1.       wymieszać z:

·          3 łyżkami sosu sojowego

·          1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej, odstawić

2.        połówki czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokroić w paski, ½ cebuli drobno pokroić

3.        1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody

Gotowanie:

1.        6 łyżek oleju rozgrzać w woku

1.1.       wrzucić mięso

1.2.       mieszając smażyć 2 minuty na ostrym ogniu

1.3.       wyjąć, trzymać w cieple

2.        do woka wrzucić cebulę

2.1.       lekko poddusić

3.        dodać paprykę

3.1.       dusić 3 minuty

4.        dodać 1 łyżkę sosu sojowego i ½ szklanki wody

4.1.       zagotować

5.        zamieszać i wlać wodę z mąką ziemniaczaną

5.1.       zagotować

6.        dodać mięso i 2 łyżeczki cukru

6.1.       zamieszać i dusić 2 minuty



WOŁOWINA Z PORAMI

(2 osoby)

 

Przygotowanie:               Składniki              Czynność-Czas

1.        mięso (25 dag wołowiny) pokroić w cienkie plasterki 4 x 4 cm

1.1.       posypać ½ łyżeczki soli i pieprzem do smaku

1.2.       dodać ½ łyżki oleju i wymieszać

2.        3 pory (części białe) przekroić wzdłuż i pokroić w 2 cm kawałki

3.        w 4 łyżkach zimnej wody rozprowadzić:

Ø        1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej

Ø        ½ łyżeczki cukru

Ø...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin