WIEPRZOWINA Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ
(2 osoby)
Przygotowanie: Składniki Czynność-Czas
1. mięso (30 dag chudej wieprzowiny) pokroić w cienkie plasterki
1.1. wymieszać z:
· ½ łyżki mąki ziemniaczanej
· 1 łyżką oleju
· solą do smaku
2. oczyścić 15 dag pieczarek, odciąć trzonki
3. 20 dag kapusty włoskiej pokroić w kawałki 5x5 cm
Gotowanie:
1. 1 łyżkę oleju rozgrzać w woku
1.1. włożyć grzyby i kapustę
1.2. mieszając smażyć 1 ½ minuty na ostrym ogniu
2. wlać 1 ½ łyżki wody, osolić do smaku
2.1. dusić 2 minuty na średnim ogniu
2.2. wyjąć i odstawić bez przykrycia
3. 1 łyżkę oleju rozgrzać w woku
3.1. włożyć mięso
3.2. mieszając smażyć 2 ½ minuty na ostrym ogniu
4. wlać 1 łyżkę sosu sojowego, posypać 1 łyżeczką cukru
4.1. mieszając smażyć 1 ½ minuty na średnim ogniu
5. wrzucić kapustę i pieczarki, zamieszać
5.1. podgrzewać 1 minutę
WIEPRZOWINA PIECZONA NA CZERWONO
1. mięso (20 dag chudej wieprzowiny) pokroić w sporą kostkę
2. 3 średnie cebule pokroić w plastry
3. rozgnieść 1 mały ząbek czosnku
1. 2 łyżki oleju rozgrzać w woku
1.1. wrzucić cebulę i poddusić na szklisto
2. dodać mięso, czosnek, 1 ½ łyżki sosu sojowego, ½ łyżeczki cukru i sól do smaku
2.1. dusić 30 minut
3. przed końcem duszenia wlać 1 łyżkę sherry
WOŁOWINA SMAŻONA Z KIEŁKAMI SOJOWYMI
1. mięso (30 dag wołowiny) pokroić w poprzeczne słupki
· 1 łyżeczką cukru
· 1 łyżką sosu sojowego
1.2. odstawić na 15 minut
2. 4 cebule dymki pokroić w 2 cm kawałki
3. kiełki sojowe (1 puszka) odcedzić
1. 3 łyżki oleju rozgrzać w woku
1.1. wrzucić mięso
1.2. mieszając smażyć 2 minuty na ostrym ogniu
1.3. wyjąć, trzymać w cieple
2. do woka wrzucić kiełki sojowe i ½ łyżki masła
2.1. mieszając smażyć 2 minuty na średnim ogniu
3. posypać solą i pieprzem, dodać dymkę, wlać 2 łyżki rosołku, wymieszać
3.1. włożyć mięso, wymieszać
3.2. mieszając smażyć 1 minutę na ostrym ogniu
WOŁOWINA Z CEBULĄ
1. mięso (40 dag wołowiny) pokroić w cienkie paski
· 3 łyżkami sosu sojowego
· 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
1.2. odstawić
2. 2 duże cebule pokroić w półkrążki
3. 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej rozpuścić w ½ szklanki zimnej wody
1. 6 łyżek oleju rozgrzać w woku
2. do woka wrzucić cebulę
2.1. lekko poddusić
3. dodać 1 łyżkę sosu sojowego i ½ szklanki wody
3.1. zagotować
4. zamieszać i wlać wodę z mąką ziemniaczaną
4.1. zagotować
5. dodać mięso i 2 łyżeczki cukru
5.1. zamieszać i dusić 2 minuty
WOŁOWINA „TRICOLOR”
· 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej, odstawić
2. połówki czerwonej, zielonej i żółtej papryki pokroić w paski, ½ cebuli drobno pokroić
3. dodać paprykę
3.1. dusić 3 minuty
4. dodać 1 łyżkę sosu sojowego i ½ szklanki wody
5. zamieszać i wlać wodę z mąką ziemniaczaną
5.1. zagotować
6. dodać mięso i 2 łyżeczki cukru
6.1. zamieszać i dusić 2 minuty
WOŁOWINA Z PORAMI
1. mięso (25 dag wołowiny) pokroić w cienkie plasterki 4 x 4 cm
1.1. posypać ½ łyżeczki soli i pieprzem do smaku
1.2. dodać ½ łyżki oleju i wymieszać
2. 3 pory (części białe) przekroić wzdłuż i pokroić w 2 cm kawałki
3. w 4 łyżkach zimnej wody rozprowadzić:
Ø 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej
Ø ½ łyżeczki cukru
Ø...
empikej