Składniki
• 4 szklanki mąki
• 1 jajko
• sól,woda
• 40 dkg. mielonego mięsa
• główka kapusty
• 2 cebule, tłuszcz
Etapy przygotowania
1. Kapustę poszatkować. Wrzucić na wrzącą wodę i ugotować na półtwardo. Cebulę posiekać i udusić na tłuszczu na złoto. Kapustę odcedzić, osączyć z wody. Kiedy przestygnie przepuścić przez maszynkę razem z uduszoną cebulą.
2. Połączyć z mięsem, dodać tłuszcz spod cebuli i przesmażyć razem, mieszając aby z mięsa nie zrobiły się grudki. W trakcie smażenia posolić i dobrze popieprzyć. Odstawić do ostudzenia.
3. Zarobić ciasto pierogowe, jak kto lubi. Przygotowanym farszem nadziewać pierogi i gotować. Podawać polane masłem.
ZULUS555