Składniki:
· 2 łyżeczki drożdży instant
· 200 g mąki pszennej razowej
· 400 g mąki pszennej białej
· pół łyżki cukru
· 2 łyżki octu balsamicznego
· 1 i 1/4 łyżeczki soli
· 250 g zakwasu żytniego lub pszennego
· 375 ml wody
Do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką mleka.Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie, odstawić na 15 minut. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu, aż podwoi objętość (około 30 minut).Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub jednej dużej (piekłam w głębokiej formie 13 x 27 cm). Odstawić, aby wyrósł, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200ºC i piec kolejne 35 minut. Studzić na kratce.
Dla maszynistów: wszystkie składniki umieścić w maszynie do chleba wg kolejności: płynne, sypkie i na końcu drożdże. Nastawić program do zagniatania i wyrośnięcia ciasta ('dough'), po czym postępowac według powyższego przepisu.
Smacznego :)
Marta_D14