kwiaty
Bibułowe kwiaty róże
Nie jestem do końca pewna, czy te różyczki są robione metodą, którą mam na myśli, ale
ja robię podobne w następujący sposób:
1. Bierzemy pasek bibuły ok. 5 cm szerokości i lekko naciągamy,
2. Wzdłuż długiego boku, na początku paska zaginamy róg w wydłużony trójkąt
(tak jakbyśmy zawinęły bibułę do siebie posuwając się wzdłuż długiego boku paska
bibuły),
3. Łapiemy trójkąt dwoma palcami prawej ręki (kciuk u góry wskazujący od
spodu) i znów zawijamy do siebie (tworzy się jakby tunelik idący wzdłuż długiego boku
pod ostrym kątem) – teraz mamy u góry palec wskazujący.
4. Tuż obok łapiemy ten tunelik lewą ręką (kciuk od góry przy palcu
wskazującym, a palec wskazujący od spodu) i teraz prawą ręką przekręcamy bibułę o
180 stopni jak papierek cukierka. Kciuki mamy teraz u góry a wskazujące palce od spodu.
5. Łapiemy prawą ręką tu gdzie trzymaliśmy lewą i wracamy do pkt. 3.
6. Po skręceniu paska odpowiedniej długości zwijamy w różyczki.
Metoda prosta i łatwa, nie wiem tylko, czy wystarczająco dokładnie wytłumaczyłam :)
W razie wątpliwości służę zdjęciami, lub krótkim filmikiem, proszę tylko o kontakt na
gazetowego.
Dodam jeszcze, że tym sposobem można robić różyczki hurtem, wykonujemy pasek
dłuuuuugi na maxa, a później tylko odcinamy nożyczkami, gdy przy skręcaniu różyczka
uzyska odpowiednią wielkość.
A żonkila robi się tak:
- prostokąt pomarańczowej bibuły ok 6cm na 10 (ucięty z długości) rolujemy na
końcu i
formujemy trąbkę
- wycinamy 5 żółtych płatków o szerokości ok 3 cm i długości 6-7 cm (prążki
krepiny muszą układać się wzdłuż płatka)
- w trąbkę wkładamy patyk od szaszłyka i układamy wokół niej kolejno płatek po
płatku, po czym mocno wiążemy całość drutem
- łodygę (patyk od szaszłyka) owijamy paskiem zielonej krepiny o szerokości ok 2
cm (uciętym z długości) zaczynając owijanie około 0,5 cm nad drutem. Można u
góry przykleić krepinę klejem, żeby nie zjeżdżała. Owijając łodygę należy
krepinę naciągać bo inaczej się rozwinie.
- Na koniec doklejamy dwa listki (ucięte z szerokości, a więc prążki mamy wzdłuż
liści) długości około 17 cm i szerokości 1 cm
DSCF0013e | Zieloną krepinę tniemy w kawałki długości 3
cm i gęsto nacinamy, zostawiając około 1 cm od krawędzi
bez nacięcia.
LadyShadowFlame