Krówka.doc

(31 KB) Pobierz
Krówka

Krówka

Krówka
 

 

Składniki

·         Biszkopt:

·         6jaj

·         3/4 szkl. mąki pszennej

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         3 łyżki kakao

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         Masa:

·         1/2 l mleka

·         4 łyżki mąki pszennej

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         3/4 szkl cukru

·         1 cukier waniliowy

·         1 margaryna Kasia

·         1 masa krówkowa w puszce

·          

Opis przygotowania

Biszkopt: białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno. Cały czas miksując dodać żółtka, cukier, mąki, proszek do pieczenia i kakao. Wylać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę. Piec ok 30 minut. Masa: 1 szkl mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić 2 rodzaje mąki ,następnie ugotować to jak budyń. Przestudzić. Miękką margarynę rozmiksować dodając po łyżce masy budyniowej. Wymieszać dobrze na gładką masę. Zimny biszkopt przeciąć na pół, masę wyłożyć

na dolną część ciasta i przykryć wierzchem. Całość posmarować masą krówkową. Wcześniej masę włożyć na 20 minut do ciepłej wody aby lepiej się smarowała, zamiast masy krówkowej można kupić mleko zagęszczone słodzone w puszce i gotować ją (zamkniętą) 2 godziny w wodzie.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin