Krówka orzechowa.doc

(68 KB) Pobierz
Krówka orzechowa

Krówka orzechowa

Składniki na ciasto:

·         1 szklanka cukru

·         6 żółtek

·         1 kostka margaryny

·         3 szklanki mąki

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia

·         6-7 łyżek dżemu (najlepsze są powidła)

Wykonanie

Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, żółtka, proszek do pieczenia - szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie część, cienko rozwałkować. Ułożyć na dwóch blachach, upiec na złoty kolor (180). Gdy ostygną, jeden placek posmarować dżemem, przykryć drugim.

Krem I:

·         1/2 litra mleka

·         1 szklanka cukru

·         2 łyżki mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki mąki pszennej

·         1 cukier waniliowy

·         1 kostka masła

Krem II:

·         1 szklanka cukru

·         20 dag orzechów

·         1 szklanka śmietany 30%

Wykonanie

Z 1/2 litra mleka odlać pół szklanki, resztę zagotować z cukrem. Oba rodzaje mąki oraz cukier waniliowy, wlać do gotującego się mleka, dokładnie wymieszać, zagotować.

Kostkę masła utrzeć, dodawać łyżkami do ciepłego budyniu, dobrze wymieszać. Wylać gorące na ciasto. Śmietanę z cukrem gotować aż zgęstnieje, dodać orzechy i łyżkę wody. Ciepłe wylać na masę.

Posypać kruszonymi orzechami. Gdy masa zastygnie, ciasto delikatnie pokroić w romby.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin