Warzywa które leczą-Cebula.docx

(19 KB) Pobierz

Warzywa, które leczą – jejmościanka cebula.

Cebula ze względu na właściwości lecznicze jest ceniona od czasów starożytnych.Znane są jej zalety wzmacniające i dezynfekujące,ale także geriatryczne.Tam,gdzie jada się dużo cebuli,np. w Gruzji i Bułgarii – ludzie słyną z długowieczności.Przemysł farmaceutyczny wielu krajów stosuje cebulę do produkcji preparatów bakteriobójczych i przeciwszkorbutowych.

WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE:

Cebula stosowana wewnętrznie jest środkiem antyinfekcyjnym, przeciwreumatycznym, antyseptycznym, przeciwszkorbutowym i przeciwzakrzepowym, leczy skórę i jej owłosienie, wzmacnia i upiększa paznokcie, leczy gruźlicę węzłów chłonnych, jest środkiem lekko nasennym, obniża poziom cukru we krwi, osłabia napięcie jelit, pobudza popęd płciowy, wzmaga czynności nerek, jelit, wątroby, układu nerwowego, jest środkiem moczopędnym, rozpuszcza i eliminuje mocznik i chlorki, działa przeciwczerwiowo, wykrztuśnie i wydzielniczo, ułatwia trawienie produktów mącznych, utrzymuje w równowadze prace gruczołów wydzielania wewnętrznego. Daje dobre skutki w leczeniu następujących chorób i dolegliwości:angina,astma,awitaminoza,biegunka,cukrzyca,dolegliwości w oddychaniu, grypa, infekcje moczopłciowe, katar, kamica żółciowa,krzywica,nadfermentacja jelitowa,nadmiar chlorków we krwi,niedomogi prostaty,niemoc płciowa,nieżyt nosa i pogrypowy,,obecność mocznika,ogólne osłabienie fizyczne i umysłowe,obrzęki,otyłość,pasożyty jelitowe,przeziębienie,przerost układu chłonnego(stan limfatyczny),puchlina brzuszna i wodna,skąpomocz,stwardnienie tętnic,wadliwa przemiana materii,zakłócenia wzrostu włosów,zapalenie krtani,opłucnej,osierdzia,oskrzeli i węzłów chłonnych,skrzepy(leczy zwężenia naczyń krwionośnych,hamuje krzepnięcie krwi rozpuszczając włóknik,czyli fibrynę,tj.nierozpuszczalne białko będące podstawą skrzepów). Stosowana zewnętrznie leczy brodawki,brzęczenie w uszach,czyraki,głuchotę,migrenę,nerwoból zębowy,odmroziny,oparzenia,zapalenie opon mózgowych, wzmacnia porost włosów,leczy rany, ropień,wrzody,zastrzał,ukąszenie osy,uśmierza ból,odstrasza komary.

SPOSÓB UŻYCIA:

Na użytek wewnętrzny

Cebula surowa.Dodawać do sałatek,zakąsek,zup.Można również stosować cebulę macerowaną w oliwie z oliwek przez kilka godzin.

Cebula cienko siekana.Dodawać do mleka lub do rosołu,smarować kanapki z masłem lub olejem.Pacjent chory od 18 lat na gościec stawowy wyleczył się w ten sposób.

Cebula siekana.Macerować przez kilka godzin w ciepłej wodzie.Popijać rano na czczo z dodatkiem kilku kropel cytryny.

Nalewka.Macerować przez 10 dni świeże cebule w alkoholu 90% w stosunku 1:1.Popijać 3 – 5 łyżeczek dziennie(jedna łyzeczka zawiera 5 g cebuli) na zaparcia i kamicę moczową.

Nalewka słabsza.Macerować cebulę jak wyżej w alkoholu 20%.Stosować 5 – 10 g dwa razy dziennie z dodatkiem wody osłodzonej przy posiłkach.Działa to bakteriobójczo i pobudzająco na czynność wydzielniczą jelit.

Wino z cebuli.200g cienko pokrojonej cebuli,100 g jasnego,płynnego miodu,600 g wina białego.Macerować przez 48 godzin.Przefiltrować.Używać 2 – 4 łyżeczki dziennie przy awitaminozie.

Świeży sok.Stosuje się na żylaki odbytu i nieżyt jelit.Fitoncydy świeżego soku wdycha się w celu leczenia anginy,ropni płuc,nieżytów grypowych i nieżytu nosa.

Na grypę.Macerować w pół litra wody dwie cebule pokrojone w plasterki.Popijać codziennie przez dwa tygodnie po jednej szklance przed snem.

Na biegunkę:.garść skórek gotować przez 10 minut w litrze wody.Popijać pół litra dziennie.

Na biegunkę u niemowlęcia:naciągać trzy pocięte cebule w litrze gotującej się wody przez 2 godziny. Ostudzić i podawać dziecku. Cebula gotowana jest łatwo strawna.

Na pasożyty jelitowe.:macerować przez 6 dni w litrze wina białego duża cebulę pokrojoną w plastry.Popijać codziennie rano przez 1 tydzień(w okresie ostatniej kwadry księżyca,wg Valneta).Powtórzyć po 2 – 3 miesiącach.

Na reumatyzm:trzy nie obrane,ale pokrojone w plastry cebule gotować w wodzie przez 15 minut.Przecedzić.Popijać po 1 szklance rano na czczo i i wieczorem.

Na kamicę żółciową: dusić duża cebulę cienko pokrojoną w 4 łyżkach oliwy z oliwek. Dodać 150 g wody i 40 g słoniny nie solonej. Gotować 10 minut. Popijać ciepłe raz za razem i kilkakrotnie. Przed ułożeniem się do snu wypić filiżankę wywaru z kruszyny pospolitej(2 – 5 g wysuszonej kory na 1 filiżankę wody).Po gotowaniu zostawić na 4 godziny do naciągnięcia.Stosować ten zabieg RAZ w roku.

Na żołądek: gotowana cebula usuwa skutki picia alkoholu, zupa francuska. Jeść i pościć następny dzień po nadmiernych piciach alkoholu.

Na użytek zewnętrzny:

……………………………

Surowa cebula z plastrem gorczycznym na reumatyzm,gościec,wysypki,odciski,brodawki,piegi,wągry.

Miazga ze świeżej cebuli i sok lecza rany ,oparzenia,odmrożenia,wrzody,urazy.

Sok z miodem.- pić przy kaszlu,zapaleniu oskrzeli i kokluszu,przy zapaleniu opon mózgowych.

Jako leczenie uzupełniające – pocierać cebula skronie.Owinąć nogi na 8 – 10 godzin w 1-2 kg posiekanej cebuli.

Tampony startej cebuli w wacie lub gazie przy grypie wkłada się trzy razy dziennie na 15 minut w nozdrza.Można również stosować miazgę miazgę ze startej cebuli,jabłka i miodu.

Okład na migrenę.Przyłożyć cebule do czoła.To samo zaleca się przy stwardnieniu tętnic mózgu.

Okład z surowej cebuli na dolna część brzucha na bezmocz lub wstrzymanie moczu.

Cebula,sól morska i glinka w równych częściach – na brodawki.Inny sposób:do wydrążonej cebuli włożyć grubą sól.Otrzymanym płynem pocierać brodawkę rano i wieczorem.

Miejsca ukąszenia przez osy i komary pocierać przez 1 – 2 minuty kawałkiem cebuli.Nie zapomnieć wyciągnąć żądła.

Kataplazmy z cebuli gotowanej – na ropień,czyrak,hemoroidy.Jedna cebula upieczona w piecyku,ciepła,przyspiesza dojrzewanie ropnia,czyraka,ropowicy.

Skórką cebuli można owinąć zastrzał,leczyć odmrożenie,zadrapania lub pęknięcia skóry.

Kompres z cebuli – na rany,zacięcia,wrzody,oparzenia.

Cienka błonka między warstwami cebuli stanowi okład aseptyczny(jałowy).Nałożyć na uszkodzona skórę,przykryć gazą,dokończyć opatrunek.

Zmiażdżoną cebulę albo sokiem z dodatkiem octu pocierać piegi.Watkę nasiąkniętą sokiem z cebuli umieścić w uchu na szumy.Tamponik z watki z sokiem,umieścić w wydrążeniu zęba,usuwa jego ból.

Macerat.30 g soku z cebuli i 30 g wódki,lekko ocieplony 3 – 4 krople trzy razy dziennie do ucha na głuchotę.

Cebula rozcięta – położona w pobliżu łózka odstrasza komary.Wydzielające się fitoncydy lecza również katar i łagodzą stany zdenerwowania.

Upieczoną w piecyku cebulę umieścić na noc na podeszwach stóp przy dolegliwościach astmatycznych i sercowych.

Należy pamiętać,ze nadmierne używanie cebuli może okazać się szkodliwe w przypadku ciężkich chorób nerek,wątroby,żołądka i serca. Przekrojona cebula nie powinna być przechowywana,łatwo bowiem utlenia się i może stać się szkodliwa,a po dłuższym czasie – toksyczna.Cebula obierana pod bieżącą wodą lub nad gorącą płytką kuchenną,nie wywołuje łzawienia.

Zapach cebuli z oddechu usuwamy gryząc 2 – 3 ziarenka kawy,natkę pietruszki,jabłko.Aby usunąć zapach cebuli z rąk,należy natrzeć dłonie wodą soloną lub woda z amoniakiem(2 łyżki na litr wody).

/autor:dr J.Górnicka

przygotowała:nika_blue/

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin