SKŁADNIKI NA CHLEBEK
- 1kg mąki pszennej;
- ½ kg mąki żytniej;
- 4 łyżeczki soli;
- ½ szklanki siemienia lnianego;
- 2 szklanki otrębów pszennych;
- 1 szklanka pestek słonecznika;
- 1 szklanka pestek dyni;
- 5 szklanek wody letniej;
- 1 szklanka wody gazowanej.
-4 łyżki zakwasu
WYKONANIE
- suche składniki wymieszać razem;
- dodać wodę (letnią i gazowaną) i zakwas;
- wymieszać;
- odłożyć 4 łyżki stołowe wymieszanego ciasta do słoika i schować do lodówki (z tego zacieru piec nowy chleb po 5 dniach);
- foremki wysmarować masłem wyłożyć papierem do pieczenia;
- wyrobione ciasto włożyć do dwóch foremek takich jak na pasztet i wstawić do zimnego piekarnika na 12 godz.
PIECZENIE
Piec w 180 stop. przez 1 godz. i 10 min.
UWAGA!!! Zakwas można zdobyć u piekarza.
S M A C Z N E G O
TYMBARK-AZULAN3-795903150-730876022-609883725511