• Kupowac warzywa i owoce sezonowe - mozliwie ekologiczne. • Warzywa dobrze umyc, przygotowac krótko przed spozyciem. • Do surówek nie dodajemy cukru ani oleju, majonezu czy smietany. • Surówki, zupy i gotowane warzywa przyprawiamy swieza pietruszka, koperkiem lub szczypiorkiem i ziolami (uzywamy malo soli!). Mozemy dodawac chrzan i czosnek. • Duszenie lub gotowanie warzyw - krótko (nie rozgotowywac). • Surówka moze skladac sie z jednego lub kilku skladników - z uwzglednieniem czesci roslin nadziemnych i podziemnych. • Warzywa surowe nalezy dobrze zuc (zapobiega to wzdeciom). • Kolejnosc spozywania potraw: barszcz, soki, woda ? surowe owoce lub warzywa ? duszone, gotowane owoce lub warzywa. • Sok z marchwi: obciac koncówki, umyc i wyszorowac marchew (nie obierac!), wyciskac w sokowirówce, pic ok. 1 szklanke/dzien. • Pijemy ok. 2 l plynów dziennie: herbaty ziolowe i owocowe, wode mineralna, soki rozcienczone woda (ok. 1:4). Unikamy czarnej herbaty i kawy naturalnej. Osoby z nadwaga czy cukrzyca powinny ograniczyc ilosc spozywanej marchwi (soku!) i buraków. • Pijemy pomiedzy posilkami (nie pijemy podczas i bezposrednio po posilku). • Osoby z choroba wrzodowa zoladka, które nie toleruja surowych warzyw, zaczynaja kuracje od ok. 3 dni wylacznie sokowych (3 szklanki dziennie surowego soku z marchwi, dopijac wywarem z jarzyn, nie jesc pokarmów stalych, po srednio 3 – 4 dniach wystapi biegunka, która jest oznaka zluszczania sie chorej sluzówki jelit, wówczas przejsc na marchwianke jak dla niemowlat 1 ˝ dnia, nastepnie warzywa gotowane 1 ˝ dnia, po czym mozna juz jesc surówki) • Osoby z alergia powinny wykluczyc cytrusy, pomidory i papryke. • Po ukonczeniu kuracji - nie wracac do dawnych nawyków zywienia, lecz wprowadzic na stale „zywienie pelnowartosciowe\" unikajac pokarmów przetworzonych takich jak: cukier, biala maka, margaryny, konserwy itp. Okresowo nalezy powracac do diety warzywno - owocowej (np. jeden dzien w tygodniu)
Audiobooki.pl