Ogolne wazne zasdy.txt

(1 KB) Pobierz
• Kupowac warzywa i owoce sezonowe - mozliwie ekologiczne.
• Warzywa dobrze umyc, przygotowac krótko przed spozyciem.
• Do surówek nie dodajemy cukru ani oleju, majonezu czy smietany.
• Surówki, zupy i gotowane warzywa przyprawiamy swieza pietruszka, koperkiem lub szczypiorkiem i ziolami 
(uzywamy malo soli!). Mozemy dodawac chrzan i czosnek.
• Duszenie lub gotowanie warzyw - krótko (nie rozgotowywac).
• Surówka moze skladac sie z jednego lub kilku skladników - z uwzglednieniem czesci roslin nadziemnych i podziemnych.
• Warzywa surowe nalezy dobrze zuc (zapobiega to wzdeciom).
• Kolejnosc spozywania potraw: barszcz, soki, woda ? surowe owoce lub warzywa ?
duszone, gotowane owoce lub warzywa.
• Sok z marchwi: obciac koncówki, umyc i wyszorowac marchew (nie obierac!), 
wyciskac w sokowirówce, pic ok. 1 szklanke/dzien.
• Pijemy ok. 2 l plynów dziennie: herbaty ziolowe i owocowe, wode mineralna, soki rozcienczone woda (ok. 1:4).
 Unikamy czarnej herbaty i kawy naturalnej. Osoby z nadwaga czy cukrzyca powinny ograniczyc ilosc spozywanej marchwi 
(soku!) i buraków.
• Pijemy pomiedzy posilkami (nie pijemy podczas i bezposrednio po posilku).
• Osoby z choroba wrzodowa zoladka, które nie toleruja surowych warzyw, zaczynaja kuracje od ok. 
3 dni wylacznie sokowych (3 szklanki dziennie surowego soku z marchwi, dopijac wywarem z jarzyn, 
nie jesc pokarmów stalych, po srednio 3 – 4 dniach wystapi biegunka, która jest oznaka zluszczania sie chorej sluzówki jelit,
 wówczas przejsc na marchwianke jak dla niemowlat 1 ˝ dnia, nastepnie warzywa gotowane 1 ˝ dnia, 
po czym mozna juz jesc surówki)
• Osoby z alergia powinny wykluczyc cytrusy, pomidory i papryke.
• Po ukonczeniu kuracji - nie wracac do dawnych nawyków zywienia, lecz wprowadzic na stale „zywienie pelnowartosciowe\" 
unikajac pokarmów przetworzonych takich jak: cukier, biala maka, margaryny, konserwy itp.
 Okresowo nalezy powracac do diety warzywno - owocowej (np. jeden dzien w tygodniu)
Zgłoś jeśli naruszono regulamin