sos grecki.doc

(19 KB) Pobierz

Grecki sos do sałatek

 

250 ml oliwy
1 łyżka soku z cytryny
250 ml czerwonego wina
1 łyżka octu winnego
1 łyżeczka ostrej musztardy
1 łyżeczka papryki w proszku
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki bazylii (suszona)
2 listki laurowe
3 łyzki natki pietruszki (suszona)
2 ząbki czosnku

Czosnek drobno posiekać, wrzucić do oliwy i odstawić na nie mniej niż 1 godz.
Po upływie wyznaczonego czasu wyjąć czosnek.
Dodać do oliwy sok z cytryny i dobrze wymieszać.
Potem dolać wino i znowu wymieszać.
Na końcu dodać ocet i pozostałe przyprawy: musztardę, pieprz, paprykę, bazylię (warto rozetrzeć listki w ręce na jeszcze drobniejszy susz), drobno pokruszyć listki laurowe i natkę pietruszki.
Bardzo dokładnie wymieszać i odstawić na minimum kilka godzin, im dłużej tym lepiej.

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin