Proporcje.doc

(25 KB) Pobierz
Proporcje
Proporcje

W dziennej racji pokarmowej sportowców zawartość białka zwierzęcego i roślinnego powinna wynosić 12 - 15%, przy czym przynajmniej połowa powinna pochodzić z białka zwierzęcego, czyli: mleko i jego przetwory, mięso, ryby i jaja. Wszystkie te produkty zawierają pełnowartościowe białko zwierzęce. Z produktów roślinnych najbardziej wartościowe białko znajduje się w nasionach roślin strączkowych, np. w soi, grochu, fasoli. Ich skład aminokwasowy jest zbliżony do składu aminokwasowego białka zwierzęcego, jednak wartość biologiczna białka roślinnego jest niższa. Ponadto białka te różnią się zawartością witaminy B12 oraz innych witamin, a także przyswajalnością makro- i mikroelementów, szczególnie żelaza hemowego znajdującego się w mięsie i rybach oraz ich przetworach.

Tłuszcze powinny stanowić nie więcej niż 30% całkowitej ilości energii pożywienia (nieprzekraczalne minimum 15 - 20%, a maksimum 35%), przy czym przynajmniej ? powinna pochodzić z tłuszczów roślinnych (olej słonecznikowy, sojowy, rzepakowy).

Zawartość węglowodanów nie powinna być mniejsza niż 55% całkowitej ilości energii.

Procentowy rozkład energii w wybranych dyscyplinach sportowych:

dyscyplina

procent kalorii pochodzących z:

Białka
%

Tłuszczy
%

Węglowodanów
%

Biathlon
Boks
gimnastyka
Jeździectwo
Kajakarstwo
Kolarstwo szosowe
Kolarstwo torowe
Łyżwiarstwo szybkie
Maraton
Pływanie
Rzut oszczepem

12
14
15
14
13
13
13
13
12
14
15

26
30
32
31
27
25
27
27
25
31
30

62
56
53
55
60
62
60
60
63
55
55

Osoby uprawiające sport powinny spożywać 4 lub 5 posiłków w ciągu dnia. Rozłożenie ogólnej wartości energetycznej dziennego pożywienia w układzie:

4-posiłkowym:

·         I śniadanie - 25%

·         II śniadanie - 10%

·         Obiad - 40%

·         Kolacja - 25%

5-posiłkowym

·         I śniadanie - 25%

·         II śniadanie - 10%

·         Obiad - 30%

·         Podwieczorek - 15%

·         Kolacja - 20%

Jadanie drugich śniadań jest szczególnie zalecane, gdy przerwa między śniadaniem a obiadem wynosi ponad 6 godzin, ponieważ zbyt długie przerwy między posiłkami powodują spadek koncentracji, ociężałość, zmęczenie oraz osłabienie. Stany te związane są za zmniejszaniem się zawartości glukozy we krwi, są szczególnie nasilone u osób intensywnie uprawiających sport. Ostatni posiłek (kolacja), nie powinien być jedzony później niż na 2 godziny przed snem, aby procesy trawienia nie zakłócały nocnego odpoczynku.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin