Rola wody w środowisku (otoczeniu):
- składnik organizmu człowieka
- składnik roślin, zwierząt i mikroorganizmów
- przedmiot konsumpcji w tym warunek higieny
- drogi wodne, komunikacja, transport
- źródło energii mechanicznej i elektrycznej
- czynnik stabilizacji klimatu
- czynnik życia
- środowisko bytowania różnych istot żywych
woda ma wysokie ciepło właściwe, zmiany temperatury są powolniejsze niż powietrza
Woda w gospodarce przemysłowej:
- cenny surowiec chemiczny do otrzymywania wodoru i tlenu
- środowisko wielu reakcji chemicznych
- rozpuszczalnik substancji organicznej i nieorganicznej o różnych stanach skupienia
- nośnik ciepła w procesach ogrzewania i chłodzenia (odchodzimy od nośników Na)
- środek pomocniczy w procesach technologicznych, tj. rozdzielanie, flotacja, krystalizacja
- czynnik myjący, czyszczący, odprowadzający odpady w postaci ścieków przemysłowych i komunalnych
*zajmuje ok. 70 % pow. Ziemi – 1 400 000km
*najwięcej wody jest w morzach i oceanach 97 %
*lodowce 2 %
*wody głębinowe
*jeziora 0,02 %
*atmosfera 0,001 %
*rzeki 0,0001 %
WODY NATURALNE:
1) wody opadowe (podziemne, powierzchniowe, gruntowe) skropliny atmosferycznej pary wodnej, uważane za najczystsze, powstają w wyniku kondensacji pary wodnej,
2) powierzchniowe(strumienie, jeziora, zbiorniki retencyjne, morza i oceany) zasilane przez wody opadowe i wody podziemne, skład zależy od: ilości wody zasilającej zbiornik, od zagospodarowania zlewni, poza wodami górskimi nie nadają się do spożycia( zasolenie), stanowią one główne źródło zaopatrzenia w wodę użytkową,
3) podziemne
Zasolenie Bałtyku: 11g/l (morze średnio zasolone)
Wody podziemne:
· przesiąkają wgłąb ziemi,
· rozpuszczają gazy, substancje organiczne i nieorganiczne (jeśli te wody znajduja się na powierzchni),
· przechodząc przez glebę pozbywają się (filtrują) zanieczyszczeń metalami ciężkimi (zatrzymują się one na przegrodzie filtracyjnej),
Wody, które znalazły się pod ziemią dzielimy na:
· zaskórne (podskórne) znajdują się na niewielkich głębokościach- kilku metrów, nie nadają się do spożycia
· wgłębne, są izolowane od odpływu zewnętrznego, znajdują się pod warstwą nieprzepuszczalną (np. glina), o takich wodach mówimy gdy znajdują się na głębokościach ok. 30 m, często SA bardzo zimne, w ciagu roku temperatura tych wód jest stała,
Woda – wodny roztwór substancji nieorganicznych i organicznych występujących na ziemi (mogą być zawarte koloidy i zawiesiny), substancje te mogą znaleźć się tam w sposób naturalny lub być wprowadzone w wyniku działalności człowieka.
Właściwości wody czystej:
v cząsteczka wody składa się z atomu tlenu i dwóch atomów wodoru,
v cząsteczka wody jest polarna, miara polarności jest moment dipolowy,
v dzięki temu, że woda ma charakter polarny istnieją w wodzie oddziaływania między cząsteczkami,
v woda tworzy asocjaty – układy od 100 cząsteczek wody połączonych ze sobą,
v wodór ma 3 izotopy,
v tlen ma 3 izotopy,
v wykazuje pewne podobieństwo z amoniakiem,
v gdyby skraplała się w temp. 100 st. C, a wrzała w temp. 80 st. C to woda na Ziemi występowałaby w postaci pary wodnej,
Względna częstość występowania cząstek wody:
H2 16O - 100000
H2 18O - 204
H2 17O - 37
D2 15O - 3
Podstawowe właściwości fizyczne wody:
§ masa cząsteczkowa - 18,01
§ gęstość- 998,2 kg/ m3 (20 st. C)
§ temp. topnienia- 0 st. C
§ temp. wrzenia- 100 st. C
§ ciepło topnienia- 333,75 J/ g*K
§ ciepło parowania- 2260 J/ g*K (0 st. C)
§ ciepło właściwe- 4,19 J/ g*K (15 st. C)
§ napięcie powierzchniowe- 72,75 mN/m (20 st. C)
§ lepkość dynamiczna- 1,00 mNs/ m2 ( 20 st. C)
§ przewodność elektrolityczna- 5*10-6 S/m (25 st. C)
§ ma taką gęstość jak lód ma w temp. 30 st. C dzięki temu lód jest na powierzchni wody, największą gęstość ma w temp. 4 st. C (3,98 st. C)
§ lepkość wody zależy od temp., zmiana lepkości wpływa na sedymentacje – im większa lepkość tym mniejsza sedymentacja,
§ ciepło właściwe wody jest największe ze wszystkich cieczy naturalnych, jeśli ciepło właściwe jest duże to woda się wolno nagrzewa,
§ woda stanowi akumulator ciepła,
§ obniżenie napięcia powierzchniowego przez substancje czynne jest niekorzystne dla mikroorganizmów,
szczególne właściwości wody:
§ największa gęstość w temperaturze 3,98 st. C, a nie w punkcie zamarzania 0 st. C,
§ b. dobry rozpuszczalnik wielu substancji,
§ największe napięcie4 powierzchniowe ze wszystkich cieczy,
Stężenie substancji rozpuszczalnych w wodzie zależy od:
· powszechności jej występowania,
· rozpuszczalności,
· od procesów fizyko-chemicznych,
Substancje występujące w wodzie:
I. - pochodzenia naturalnego,- wprowadzone na skutek działalności gosp. człowieka,
II. - organiczne,- nieorganiczne,
III. - składniki podstawowe od kilkunastu do kilkuset mg/ dm3,- mikroskładniki od kilkuset μg/dm3 do kilkunastu mg/dm3,-mikroskładniki (śladowa) poniżej μg/ dm3
Substancje występujące w przeciętnej wodzie rzecznej % / s.s:
· Na+ - 6
· Ca2+ - 20
· Cl- - 6
· SO2-4 - 12
· CO2-3 (HCO3-) – 35
· SiO2 – 12
· Pozostałe - 9
Substancje zanieczyszczające wodę mogą występować w formie:
· Rozpuszczonej,
· Koloidalnej ( 1-500nm),
· Zawiesiny (powyżej 500nm),
W wodach naturalnych znajdują się rozpuszczone gazy – woda pozostaje w kontakcie z atmosfera więc te gazy się rozpuszczają w wodzie, rozpuszczalność zależy od temperatury – im wyższa temp. tym rozp. niższa.
Opady atmosferyczne mogą mieć wpływ na skład wody, przeciętny skład opadów atmosferycznych (mg/dm3):
¨ SiO2 – 0,3-1,2
¨ Al. – 0,01
¨ Ca – 0,65-3,3
¨ Mg – 0,2-1,2
¨ Na – 0,6-9,4
¨ K – 0,11-0,6
¨ NH4 – 0,42
¨ HCO3 – 3,7
¨ SO4 – 0,7-2,2
¨ Cl – 0,2-0,17
¨ NO2 – 0,02
¨ NO3 – 0,1-2,2
Substancje atmosferyczne mogą mieć wpływ na skład wody
Przeciętny skład opadów atmosferycznych: (mg\dm3)
Toksyczność pierwiastków występujących wodzie:
· Nieszkodliwe: Na, K, Mg, Ca, N ,C, P, Fe, S, Cl, Br, F, Li, Sr, Al., S
· Toksyczne mało rozpuszczalne, rzadko występujące: Ti, Hf, Zr, W, Nb, Ta, Re, La, Os, Rh, Ir, Ru, Ba
· Toksyczne, często występujące: Be, Co, Ni, Cu, Zn, Sn, As, Se, Ag, Cd, Hg, Tl, Pb, Sb
Istotne jest to w jakiej formie te pierwiastki występują. Jeśli jest związany w kompleks to jest mniej toksyczny.
Skład wód powierzchniowych uwarunkowany jest:
- procesami chemicznymi – duży wpływ mają:
· Kwas-zasada
· Procesy wymiany powietrza atm- woda
· Wytrącania i rozpuszczania ciał stałych (musi być iloczyn rozpuszczalności)
· Reakcje tworzenia kompleksów
· Reakcje redox
· Procesy adsorpcji i desporcji
Potencjał redox – elektroda z miedzi do elektrody wodorowej.
Wody mogą zawierać różne substancje kompleksujące:
- EDTA
- ENTA
Wpływ temp na rozpuszczalność:
Rozpuszczalność – określa ilość substancji, którą możemy rozpuścić w określonej ilości rozpuszczalnika [w g,ml,itd.]
Temp. wpływa na rozpuszczalność:
- im wyższa temp tym lepiej się rozpuszcza ale nie zawsze
- im niższa temperatura tym lepiej się gaz rozpuszcza (np. tlen w wodzie)
- są substancje w których wraz ze wzrostem temperatury ich rozpuszczalność
- kiedy ciepło rozpuszczania jest ujemne to w wyższej temperaturze rozpuści się więcej
Jeśli ciepło rozp jest dodatnie to przy wzroście temp rozpuszczalność będzie malała
- na rozpuszczalność wywierają wpływ inne substancje zawarte w rozpuszczalniku (np. woda bierze udzial w wietrzeniu skał i erozji; cząsteczki wody wypełniają przestrzeń pomiędzy jonami i w efekcie z dalszej substancji jony substancji zostają wymyte)
- niewolno mylić rozpuszczalności z iloczynem rozpuszczalności
Odczyn wód:
-zalezy od wielu czynników:
· Układ węglanowy – od zaw węglanów i CO2
· Rodzaju podłoża na którym wody się znajdują
· Rodzaju gleby za zlewni z której pochodzi woda
· Zanieczyszczeń odprowadzanych od wód (ścieki, odpady)
Ø Wody powierzchniowe maja pH= 6,5-8,5, rzadko jest przekroczony zakres pH=4-9
Ø Wody nizinne są na ogół alkaliczne, a wody górskie są z reguły kwaśne
Ø Mocne kwasy -> wysoka stała dysocjacji
Ø Kwasy zawarte w wodach mogą być pochodzenia:
- naturalnego
o kw. węglowy
o kw. wodorowęglowy
- z zewnątrz:
o z zanieczyszczeń, głownie kwasy mocne
Naturalne pochodzenie tych kwasów może:
SO2 + 1/2O2 -> SO3
SO2 + H2O -> H2SO3 + O2 ->H2SO4
>tlenki azotu – przy spalanie, wyładowaniu atm.
NO2 +O2 -> 2NO2
2NO2 = H2O -> HNO2 + HNO3
Te związki + opadami atm.-> kwaśne deszcze
Jeśli woda jest niezbuforowana to niewielkie ilości tych związków powoduje zmianę ich składu i pH.
60-70% tych kwasów to kwasy siarkowe, a ok. 30% to kwasy azotowe.
pH ma wpływ na:
- Zycie biologiczne w wodize
- na rózne cele gospodarcze
Układ węglanowy:
CO2 gazowy, CO2aq – rozpuszczalne w wodzie,
H2CO3() - kwas węglowy,
HCO- wodorowęglan
Węglany nierozpuszczalne w wodzie
Węgiel nieorganiczny- obejmuje wszystkie formy układu węglanowego występującego w przyrodzie. Oznaczanie węgla nieorganicznego- zakwaszenie próbki w wysokiej temp. np. 150 st. C i oznaczenie wydzielonego CO2 (miareczkowo, podczerwi...
sumo1962