Ryz do sushiPorcja dla 6 osob. Czas przygotow. 90 min.2,5 filizanki ryzu,2,5 filizanki wody.Przyprawa:4 lyzki lekkiego octu winnego,3 lyzki cukru,2,5 lyzeczki soli,2 lyzki imbiru.1. Ryz umyc, namoczyc na minimum 30 min., zalac woda, ugotowac wedlug zwyklegoprzepisu.2. Przyprawy wymieszac w kubku.3. Przeniesc ryz do miski (nie moze to byc metalowe naczynie) i przy pomocyplaskiej drewnianej lyzki rozluznic go, mieszajac od dna.4. Polewajac przyprawami cieply ryz mieszac go nadal, aby calosc przeszla dokladnie smakiem, az sie zrobi gabczasty; gdyby przyprawa przestala sie wchlaniac a ryz przestal lepic, przerwac wlewanie przyprawy.5. Odstawic do wystygniecia (w temp. pokojowej) pod sciereczka (nie wolno wkladac do lodowki). Tak przyrzadzony ryz trzeba zuzyc w ciagu 24 godzin.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 8 "Kuchnia japońska", strona 10.
Syriusz16