Chińskie pierogi.doc

(23 KB) Pobierz
Chińskie pierogi

Chińskie pierogi
Chinskie pierogi sa pradziadkami wszystkich innych pierogow, przywiezione do Wloch przez Marco Polo, jak rowniez rozprowadzone po Europie od wschodu (stad pierogi we wszystkich wschodnio-europejskich kuchniach)

Ciasto:
1 szklanka zwyklej maki
1/3 szklanki maki ryzowej lub kartoflanej
1/2 lyzeczki soli
1 jajko (albo tylko bialko)
2-3 lyzki wody (ile wejdzie)

Zagniesc ciasto jak na pierogi, odstawic pod przykryciem na pol godziny. Rozwalkowac cienko. Wykrawac kwadraty (8 cm) lub krazki. Nadziewac nadzieniem: kwadraty sklada sie jak duze uszka (na pol po przekatnej, zlepic brzegi, dwa dlugie konce zlepic razem), krazki sie zlepia tak: polozyc krazek na dloni, na srodku umiescic mala ilosc nadzienia, zamykajac dlon przyblizyc wszystkie brzegi razem, skrecic w czubeczek, tak ze wyjdzie jak okragla buleczka z pipkiem na czubku. Mozna sklejac tez jak nasze pierogi, ale nie wygladaja tak egzotycznie. Nalezy uzywac bialka do sklejania brzegow.

Nadzienie:
pol kilo mielonej wieprzowiny
duza garsc drobniutko posiekanej chinskiej kapusty
1 lyzka startego korzenia imbiru (surowego)
1 lyzka sosu sojowego
1 bialko
1 cebulka dymka posiekana drobniutko (biale i zielone czesci)
10 kropel oleju sezamowego, najlepiej ostrego, lub pare kropel tabasco czy oleju chili

Wszystkie skladniki dobrze wymieszac. (Mozna uzywac to nadzienie rowniez jako kulki z miesa, szybko podsmazone na oleju, podane z ryzem i sosem sojowym)

Uformowane pierogi powinny byc gotowane na parze, jezeli sie ma bambusowy koszyk z pokrywka do tego celu. Jezeli nie, moga byc gotowane we wrzatku. Wrzucac je delikatnie na wrzatek, pojedynczo, aby sie nie zlepily, i czekac, az wyplyna na wierzch i wyjac. Nalezy jeden przekroic, zeby sprawdzic, czy mieso jest na wylot ugotowane (wieprzowina nie moze byc surowa). Nastepnie rozgrzac lyzke oleju na patelni i umiescic na niej pierogi, az beda mialy brazowy spod. Podawac z sosem do maczania:

Sos do maczania
2 lyzki sosu sojowego
6 lyzek wody
1/2 lyzeczki cukru
10 kropel oleju sezamowego
pociety na plasterki szczypior z cebuli dymki

Wymieszac, podawac na malutkich talerzykach dla kazdego osobno. Te pierogi je sie na dwa ugryzienia, za kazdym razem maczajac w sosie. Nazywaja sie one po chinsku lon-ton (to l tak jak w slowie Lodz, amerykanie pisza won-ton). Mozna surowe pierogi wrzucac do wrzacego rosolu, podgotowac i podawac jako zupe lon-ton. Wtedy posypac ten rosol cebulka i dodac pare kropel oleju sezamowego.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin