Ćwiczenia z mikrobiologii dla biotechnologów.pdf
(
279 KB
)
Pobierz
272983418 UNPDF
Program
Ć
wicze
Ń
z mikrobiologii dla biotechnologów
(II rok)
Ć
wiczenie 1
Metody sterylizacji szkła laboratoryjnego i po
Ż
ywek mikrobiologicznych.
Podło
Ż
a i po
Ż
ywki mikrobiologiczne.
Praca w warunkach jałowych.
Ć
wiczenie 2
Formy morfologiczne bakterii.
Podział bakterii na gram ujemne i gram dodatnie. Barwienie komórek bakteryjnych.
Budowa komórki bakteryjnej.
Ć
wiczenie 3
Wpływ czynników fizykochemicznych na bakterie.
Ć
wiczenie 4
Metody hodowli bakterii – w podło
Ż
u płynnym, hodowla beztlenowców
Posiew na szereg biochemiczny- badanie wła
Ś
ciwo
Ś
ci biochemicznych wybranych
pałeczek jelitowych
Morfologia kolonii bakteryjnych na ró
Ż
nych podło
Ż
ach mikrobiologicznych.
Ć
wiczenie 5
Oznaczanie wra
Ż
liwo
Ś
ci bakterii na chemioterapeutyki (antybiotyki, sulfonamidy, fitoncydy,
bakteriocyny)
Bakteriofagi- oznaczanie wra
Ż
liwo
Ś
ci bakterii na bakteriofagi, miano lizatu fagowego,
streak-test.
Ć
wiczenie 6
Podstawowe odczyny serologiczne.
Baketrie z rodzajów
Neisseriae
i
Corynebacterium
Ziarniaki A,B,G-hemolizuj
Ą
ce.
Ć
wiczenie 7
Zaliczenie – kolokwium (wspólne dla wszystkich grup)
Ć
wiczenie 1
Przygotowanie do pracy w laboratorium mikrobiologicznym
Zapoznanie studentów z instrukcj
Ą
BHP
I. Metody hodowli mikroorganizmów - rodzaje podło
Ż
y mikrobiologicznych
(
DEMONSTRACJA
):
a) podło
Ż
a płynne i stałe
b) podło
Ż
e zwyczajne (LA - Luria agar), wybiórczo-ró
Ż
nicuj
Ą
ce (MacConkey’a,
Chpmana), wybiórcze (selektywne; Sabouroda).
II. Sterylizacja w autoklawie i aparacie Kocha
Mamy do dyspozycji sze
ŚĆ
probówek z jałowym bulionem.
probówki: 1, 2, 3
nale
Ż
y zaszczepi
Ć
hodowl
ą
nocn
ą
Escherichia coli
(po 100Μl),
probówki: 4, 5, 6
zaszczepi
Ć
hodowl
ą
nocn
ą
Bacillus subtilis
(po 100Μl).
a) probówki 1 i 4 jałowi
Ć
w autoklawie przez 30 min. w temp. 121
o
C
b) probówki 2 i 5 jałowi
Ć
w aparacie Kocha przez 30 minut.
c) probówki 3 i 6 - nie jałowi
Ć
(kontrola).
Probówki inkubowa
Ć
w wytrz
ą
sarce w 37
o
C przez 24 godziny, a nast
Ę
pnie schowa
Ć
do
lodówki. Wyniki do
Ś
wiadczenia b
Ę
d
Ą
omówione na nast
Ę
pnych
Ć
wiczeniach. Hodowle
wyj
Ś
ciowe badanych bakterii równie
Ż
zostan
Ą
przechowane do nast
Ę
pnych
Ć
wicze
Ń
w
celu wybarwienia przetrwalników i wykonania preparatów mikroskopowych.
III. Sterylizacja przez s
Ą
czenie (DEMONSTRACJA)
IV. Posiew bakterii na podło
Ż
e stałe:
a) posiew redukcyjny
Escherichia coli
- ka
Ż
dy student wykonuje posiew na podło
Ż
u
LA
b) posiew w postaci murawy – ka
Ż
da para wysiewa na podło
Ż
e LA
- 0,1 ml hodowli E. coli
- 0,1 ml hodowli
Bacillus subtilis
(do wyboru bakterie po autoklawowaniu, po
gotowaniu w aparacie Kocha, hodowle kontrolne)
c) łapanie bakterii z powietrza ka
Ż
da para ma do dyspozycji 1 płytk
Ę
d) posiew na skos
E. coli
.
e) posiew na słupek
E. coli
.
Ka
Ż
da para ma do dyspozycji 6 płytek LA
opaliĆ ezĘ
V. Obserwacja
wzrostu mikroorganizmów
,
morfologia kolonii
na podło
Ż
ach stałych i
płynnych
a) podło
Ż
e Chapmana - (
Staphylococcus, Micrococcus sp
.)
b) podło
Ż
e McConkeya (
E. coli - lac
+
,
Serratia marcescens
).
c) podło
Ż
e Sabourouda (
Candida sp., E. coli
).
d) Agar wzbogacony
Pałeczki
E.coli, Erwinia lej
Ą
ca si
Ę
,
Serratia marcescens, Proteus vulgaris, Salmonella anatum,
Klebsiella oxytoca, Flavobacterium okeanokoites, Enterobacter spp. Pseudomonas
opaliĆ ezĘ
Inkubacja w odpowiednich warunkach
Wzrost bakterii
opaliĆ ezĘ
Posiew redukcyjny
aeruginosa, Pseudomonas spp. Brunatny, Pseudomonas spp.(
Fluoryzuj
Ą
cy
),
Xanthomonas,
Laseczki
Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Bacillus stearothermophilus, Bacillus spp.
Ziarniaki
Micrococcus sp, Micrococcus luteus, Staphylococcus aureus, Staphylococcus
epidermidis, Gafkya tetragena, Sarcina spp.
Dro
Ż
dzaki
Candida sp. Candida albicans
.
Bakterie dnia:
Escherichia coli, Bacillus subtilis, Bacillus cereus, Bacillus stearothermophilus,
Bacillus spp.
WIADOMO
Ś
CI TEORETYCZNE.
1. Mycie i sterylizacja szkła laboratoryjnego.
a) szkło nowe - posiada odczyn zasadowy - eliminacja przez zanurzenie w 1% HCl lub 15
minutowe gotowanie.
b) szkło u
Ż
ywane - 24h moczenie w chromiance (dwuchromian potasu, kwas siarkowy i
woda).
Sterylizacja - (łac. sterylis - jałowy) - proces zabicia drobnoustrojów (formy wegetatywne i
przetrwalnikowe).
Metody sterylizacji:
a) fizyczne - sterylizacja cieplna (sucha) lub z par
Ą
wodn
Ą
,
sterylizacja UV,
sterylizacja promieniami jonizuj
Ą
cymi,
sterylizacja ultrad
Ź
wi
Ę
kami.
b) mechaniczne (filtracja),
c) chemiczne (dezynfekcja).
Ad a) Sterylizacja cieplna-sucha:
* wy
Ż
arzanie (ezy, igły, skalpele)
* opalanie (brzeg probówki, bagietki)
* suszenie (szkło laboratoryjne)
140oC - 2,5h, 170oC - 1,0h
Sterylizacja par
Ą
wodn
Ą
* gotowanie (strzykawki, instrumenty chirurgiczne)
* autoklawowanie (po
Ż
ywki)
0,7 atm. - 117oC; 3,0 atm - 134oC
* jałowienie w aparacie Kocha (po
Ż
ywki do 100oC).
Pasteryzacja - stosowana w celu zniszczenia form wegetatywnych w płynnych
Ś
rodkach
spo
Ż
ywczych (np. w mleku) - jednorazowe podgrzanie do 60-80oC.
Tyndalizacja - pasteryzacja frakcjonowana. Niszczy formy wegetatywne i przetrwalnikowe
–
3-krotna pasteryzacja w odst
Ę
pach 24h.
Sterylizacja UV (długo
ŚĆ
fali 250nm) - uszkadza struktur
Ę
kwasów nukleinowych (DNA) -
stosowana do sterylizacji pomieszcze
Ń
, naczy
Ń
z tworzyw sztucznych i plastikowych.
Najmniej odporne s
Ą
zarodniki ple
Ś
ni.
Ultrad
Ź
wi
Ę
ki - fale d
Ź
wi
Ę
kowe powy
Ż
ej 20 tys. Hz - metoda oparta na zjawisku kawitacji.
Polega na rozrywaniu roztworu przez powstanie w nim p
Ę
cherzyków gazów, co prowadzi
do mechanicznego rozerwania komórek od wewn
Ą
trz. Metod
Ą
t
Ą
nie mo
Ż
na zabi
Ć
przetrwalników.
Ad b) Filtracja (podło
Ż
a płynne np. surowica, roztwór mocznika, witaminy) - przy filtracji
cz
Ę
sto stosuje si
Ę
podci
Ś
nienie.
* filtry z ziemi okrzemkowej (Berkefelda),
* filtry z porcelany (Chamberlanda),
* filtry teflonowe
* filtry ze spiekanego szkła (schotta),
* filtry membranowe (molekularne) - z pergaminu,
Ż
elatyny, błon zwierz
Ę
cych
(zatrzymuj
Ą
wirusy).
Ad c) Dezynfekcja (chemiczna metoda sterylizacji) - jest to proces oczyszczania
powierzchni stołów, narz
Ę
dzi od drobnoustrojów zdolnych wywoła
Ć
zaka
Ż
enie (nie niszczy
form przetrwalnych).
Na sił
Ę
działania
Ś
rodków bakteriobójczych (dezynfekuj
Ą
cych) maj
Ą
wpływ nast
Ę
puj
Ą
ce
czynniki:
* rodzaj i wra
Ż
liwo
ŚĆ
drobnoustrojów,
* czas działania
Ś
rodka chemicznego,
* temperatura
Ś
rodowiska,
* st
ĘŻ
enie
Ś
rodka dezynfekuj
Ą
cego.
Ś
rodki dezynfekuj
Ą
ce pomieszczenia i przedmioty:
* kwasy i zasady - 10% roztwory zasad, mleko wapienne - niszcz
Ą
przedmioty
*
Ś
rodki utleniaj
Ą
ce - po zetkni
Ę
ciu z komórkami drobnoustrojów wydzielaj
Ą
zjonizowany
tlen, w wyniku czego nast
Ę
puje uszkodzenie struktury błon cytoplazmatycznych (niszcz
Ą
te
Ż
przetrwalniki - działaj
Ą
tak jak ozon). Podchloryny, chloraminy, jodyna (10% roztwór
jodu), 3% woda utleniona.
* sole metali ci
ĘŻ
kich (głównie srebra i rt
Ę
ci) - precypitacja i inaktywacja białek.
* organiczne zwi
Ą
zki dezynfekuj
Ą
ce:
- alkohole - denaturacja białek.
- fenole i krezole - trucizny protoplazmatyczne - wchodz
Ą
w reakcje ze
Ś
cian
Ą
komórkow
Ą
(niszcz
Ą
formy wegetatywne bakterii i grzybów, na przetrwalniki oddziaływaj
Ą
słabo).
Przykłady: fenol, lizol, formaldehyd.
* detergenty - czwartorz
Ę
dowe zwi
Ą
zki amoniowe (posiadaj
Ą
du
ŻĄ
aktywno
ŚĆ
powierzchniow
Ą
) - ł
Ą
czy si
Ę
je z chlorowcami. Uszkadzaj
Ą
błony komórkowe, ale nie
niszcz
Ą
spor. Przykłady: Zephirol, Desogen, Sterinol.
Ś
rodki dezynfekuj
Ą
ce powietrze - gazy, para, aerozole - glikol propylenowy, trietylenoglikol,
podchloryn sodu, sterinol, kwas mlekowy.
Sił
Ę
działania zwi
Ą
zku dezynfekcyjnego okre
Ś
la si
Ę
przez porównanie jego działania do
działania fenolu - tzw. współczynnik fenolowy (stosunek najwi
Ę
kszego rozcie
Ń
czenia
badanego zwi
Ą
zku zabijaj
Ą
cego mikroorganizmy w ci
Ą
gu 10 min. do najwi
Ę
kszego
rozcie
Ń
czenia fenolu zabijaj
Ą
cego mikroorganizmy w 10 min.
2. Po
Ż
ywki i podło
Ż
a mikrobiologiczne.
Po
Ż
ywki (podło
Ż
a) - płynne lub zestalone mieszaniny zło
Ż
one z odpowiednio dobranych
składników, słu
ŻĄ
cych hodowli drobnoustrojów in vitro (w szkle).
Po
Ż
ywki musz
Ą
:
a) zawiera
Ć
zwi
Ą
zki od
Ż
ywcze (pierwiastki biogenne C,N,O,H,S,P). Jako
Ź
ródła w
Ę
gla,
azotu, aminokwasów i witamin stosuje si
Ę
pepton. Jest to produkt enzymatycznej
hydrolizy białek za pomoc
Ą
pepsyny i HCl. Jest to mieszanina proteaz, polipeptydów i
aminokwasów.
b) mie
Ć
odpowiednie pH (z reguły 7,2-7,4).
c) by
Ć
jałowe,
d) oby
Ć
izotoniczne (podobne ci
Ś
nienie jak w komórkach drobnoustrojów, zwykle uzyskuje
si
Ę
przez dodanie soli NaCl). Podło
Ż
e hipotoniczne (o ni
Ż
szym ci
Ś
nieniu osmotycznym,
ni
Ż
w komórkach) powoduje p
Ę
cznienie komórek, a nawet ich p
Ę
kanie. W podło
Ż
u
hipertonicznym (o wy
Ż
szym ci
Ś
nieniu osmotycznym, ni
Ż
w komórkach) nast
Ę
puje
kurczenie si
Ę
plazmy komórkowej i oddzielanie od
Ś
ciany komórkowej (plazmoliza).
e) by
Ć
jednorodne.
Podział po
Ż
ywek ze wzgl
Ę
du na charakter składników:
* naturalne (wyci
Ą
g z krwi, z tkanek ro
Ś
linnych i zwierz
Ę
cych, mleko),
* syntetyczne (mieszanina substancji organicznych i nieorganicznych),
* półsyntetyczne (mieszane).
Podział po
Ż
ywek ze wzgl
Ę
du na wymagania od
Ż
ywcze drobnoustrojów:
* proste - bulion od
Ż
ywczy, agar od
Ż
ywczy.
* zło
Ż
one - jak wy
Ż
ej plus witaminy, substancje wzrostowe itp. W
Ś
ród nich wyró
Ż
nia si
Ę
:
- podło
Ż
a selektywne (wybiórcze) - które zawieraj
Ą
1 lub 2 składniki hamuj
Ą
ce rozwój
drobnoustrojów, które chcemy wyeliminowa
Ć
z hodowli.
- podło
Ż
a ró
Ż
nicuj
Ą
ce (identyfikacyjne) - zawieraj
Ą
charakterystyczn
Ą
substancje, która jest
enzymatycznie rozkładana wył
Ą
cznie przez okre
Ś
lone gatunki drobnoustrojów.
Autotrofy - nie wymagaj
Ą
do wzrostu zwi
Ą
zków organicznych.
Prototrofy - wymagaj
Ą
do wzrostu 1 zwi
Ą
zku organicznego (rosn
Ą
na ubogich po
Ż
ywkach).
Heterotrofy - wymagaj
Ą
do wzrostu obecno
Ś
ci w po
Ż
ywce zwi
Ą
zków organicznych: (cukry -
Ź
ródło w
Ę
gla), (aminokwasy -
ŻĄ
dło azotu), witamin i innych.
Auksotrofy - to heterotrofy, które potrzebuj
Ą
poza jednym stosunkowo prostym zwi
Ą
zkiem
organicznym, jeszcze co najmniej jednego zwi
Ą
zku organicznego, jak np. aminokwasy lub
witaminy.
Hypotrofy - bezwzgl
Ę
dne paso
Ż
yty - bytuj
Ą
w organizmie gospodarza.
Podział po
Ż
ywek ze wzgl
Ę
du na konsystencj
Ę
:
- płynne (bulion, podło
Ż
e mineralne, brzeczka).
- stałe (zestalone) - agar, podło
Ż
e
Ż
elatynowe.
- półpłynne - zawieraj
Ą
0,15-0,2% agaru.
Agar - wielocukier zawieraj
Ą
cy galaktoz
Ę
, reszt
Ę
siarczanow
Ą
, jony Ca+2 i Mg+2
(uzyskuje si
Ę
go z krasnorostów). Rozpuszczalny w wodzie w temperaturze 95 - 99oC,
krzepnie za
Ś
w temperaturze 45 - 49oC. Tylko nieliczne bakterie morskie i glebowe go
rozkładaj
Ą
. W
Ś
rodowisku kwa
Ś
nym ulega hydrolizie i traci zdolno
ŚĆ
do tworzenia
Ż
elu.
Ż
elatyna - białko proste otrzymywane z chrz
Ą
stek. Rozpuszcza si
Ę
w ciepłej wodzie, a w
temperaturze 25oC tworzy galaretowaty
Ż
el. Jest upłynniana i rozkładana przez bakterie i
grzyby wytwarzaj
Ą
ce enzymy proteolityczne (hydrolizuj
Ą
ce białko). Nie nadaje si
Ę
do
hodowli drobnoustrojów, ale ma zastosowanie do badania proteolitycznych wła
Ś
ciwo
Ś
ci
drobnoustrojów.
Podło
Ż
e McConkey - zawiera sole
Ż
ółci, które hamuj
Ą
rozwój wi
Ę
kszo
Ś
ci bakterii. Na
bazie tego podło
Ż
a przygotowuje si
Ę
po
Ż
ywk
Ę
wybiórcz
Ą
i ró
Ż
nicuj
Ą
c
Ą
.
*wybiórcza - dezoksycholan sodu pozwala na rozwój pałeczek z rodzaju Enterobacteriae
(
Ż
yj
Ą
ce w przewodzie pokarmowym człowieka) i Enterocoki.
*ró
Ż
nicuj
Ą
ca - zawiera laktoz
Ę
i wska
Ź
nik barwny - czerwie
Ń
oboj
Ę
tn
Ą
. Bakterie lac+
(rozkładaj
Ą
laktoz
Ę
- zmiana zabarwienia po
Ż
ywki na kolor fioletowy), bakterie lac- (bez
Plik z chomika:
mzg1
Inne pliki z tego folderu:
Podstawy mikrobiologii przemysłowej - Jan Paluch.pdf
(17853 KB)
Podstawy mikrobiologii w ochronie środowiska - B. Kołwzan.pdf
(11139 KB)
Mikroorganizmy w ochronie środowiska - M. Błaszczyk.pdf
(30037 KB)
Microbiology - Prescott, Harley.pdf
(147690 KB)
Uncultivated Microorganisms (Springer, 2009).pdf
(3463 KB)
Inne foldery tego chomika:
-- S H O G U N --
ACCORD VI
Alarmy
Alarmy Satel
audio SCHEMATY
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin