materia.pdf

(151 KB) Pobierz
zaburzenia przemiany materii
ZABURZENIA PRZEMIANY MATERII
I ZABURZENIA ODņYWIANIA
Do gþwnych przyczyn narastajĢcej stopniowo podatnoĻci populacji ludzkiej na zachorowania
naleŇĢ.:
- stresy wspþczesnego Ňycia
- obniŇenie aktywnoĻci fizycznej
- niewþaĻciwe odŇywianie
Potencjalne zagroŇenie dla zdrowia mogĢ stanowię:
- dodatki do ŇywnoĻci stosowane w przemyĻle spoŇywczym (barwniki, konserwanty,
stabilizatory, emulgatory, przeciwutleniacze, zakwaszacze)
- inne zanieczyszczenia pokarmw zwiĢzane z rolnictwem, przetwrstwem i innymi
czynnikami
- niedobr i nadmiar poŇywienia
SpoŇywany pokarm powinien zaspakajaę nie tylko gþd, ale przede wszystkim dostarczaę
organizmowi odpowiedniej iloĻci:
- biaþek, wħglowodanw i tþuszczw
- witamin, skþadnikw mineralnych i pierwiastkw Ļladowych
A. NiedoŇywienie
NiedoŇywieniem nazywamy taki stan organizmu, ktry wynika z dþugotrwaþego niedoboru w
poŇywieniu odpowiedniej iloĻci energii lub niektrych z kilkudziesiħciu egzogennych
skþadnikw niezbħdnych do metabolizmu komrek (witaminy, 10 aminokwasw, kwas
linolowy i sole mineralne.
1)przyczyny niedoŇywienia
- bieda (niedoŇywienie biaþkowo- kaloryczne i niedobory witamin i mikroelementw)
- przewlekþy alkoholizm (niedoŇywienie biaþkowo-kaloryczne spowodowane
zaburzeniami wchþaniania i magazynowania oraz niedobory witaminowe)
- odchudzanie siħ (niedoŇywienie i niedobory witaminowe, w skrajnych przypadkach
prowadzi do jadþowstrħtu psychicznego i bulimii)
- ostre i przewlekþe choroby zakaŅne (brak þaknienia i wzrost metabolizmu, czasami
uszkodzenia bþony Ļluzowej jelit)
- zespoþy upoĻledzonego wchþaniania
- odŇywianie parenteralne
2) niedoŇywienie biaþkowo- energetyczne (iloĻciowe)
1
NiedoŇywienie iloĻciowe (choroba gþodowa) jest spowodowane niedostatecznym
dostarczaniem organizmowi w poŇywieniu biaþek i kalorii (tzn. wħglowodanw i tþuszczw).
Prowadzi to do wyczerpania zasobw energetycznych organizmu, zaniku biaþek
(strukturalnych i enzymatycznych), zaburzeı hormonalnych i ukþadu immunologicznego.
Szczeglnie wraŇliwe na ten rodzaj niedoŇywienia sĢ dzieci ze wzglħdu na wzmoŇone
zapotrzebowanie na energiħ w okresie wzrostu. NiedoŇywienie iloĻciowe wystħpuje rwnieŇ
u Đ chorych hospitalizowanych m. In. Ze wzglħdu na zwiħkszone zapotrzebowanie
energetyczne zwiĢzane z chorobĢ.
a) wyniszczenie
O wyniszczeniu mwimy, gdy masa ciaþa jest zmniejszona poniŇej 60% normy
odpowiedniej dla pþci i wieku. Do wyniszczenia prowadzi niedobr wszystkich
skþadnikw diety (wħglowodanw, tþuszczw i biaþek). Dochodzi do utraty biaþek
strukturalnych (miħĻnie szkieletowe, tkanki podporowe), natomiast biaþka narzĢdw
miĢŇszowych (gþownie wĢtroby sĢ zachowane). AktywnoĻę metaboliczna jest
obniŇona.
Zmiany wystħpujĢ gþwnie u dzieci : dochodzi do zahamowania wzrostu i rozwoju,
utraty miħĻni (Ņrdþo aminokwasw) i surowiczy zanik tkanki tþuszczowej (Ņrdþo
kalorii). Brzuch jest uwypuklony a skra pomarszczona , dziecko wyglĢda jak
pomarszczony i skurczony starzec.. Gþowa wydaje siħ za duŇa w stosunku do ciaþa i
cienkich koıczyn. WystħpujĢ niedokrwistoĻę, biegunki, niedobory witaminowe oraz
czħste infekcje (obniŇona odpornoĻę) .
NiedoŇywienie biaþkowo-energetyczne wtrne stwierdza siħ w przewlekþych
wyniszczajĢcych chorobach (pþuc, przewodu pokarmowego, zaawansowanych chorobach
nowotworowych, AIDS i starszych osb przykutych do þŇka). Nazywamy je kacheksjĢ.
PojawiajĢ siħ zaniki miħĻni (gþownie czworogþowy uda i miħsnie grzbietu), zaniki tkanki
tþuszczowej podskrnej (ramion, przedramion i klatki piersiowej) oraz obrzħki w okolicy
krzyŇowo-lħdŅwiowej. Tu aktywnoĻę metaboliczna jest podwyŇszona.
b) kwashiokor
Kwashiokor jest czħsto ĻmiertelnĢ choroba z niedoŇywienia biaþkowo-energetycznego
wystħpujĢcĢ u dzieci w tropikalnych okolicach Afryki i Azji. PodstawowĢ przyczyna jest
niedobr biaþka w diecie przy dostatecznej iloĻci kalorii pochodzĢcej gþwnie z
wħglowodanw. Wystħpuje tu znaczna utrata biaþek narzĢdw miĢŇszowych (gþwnie
wĢtroby).
2
Sytuacja taka wystħpuje najczħĻciej u niemowlĢt pozbawionych mleka matki, ktrym
podaje siħ pokarm zawierajĢcy maþo biaþka a wzglħdnie duŇo wħglowodanw. Nieco
þagodniejsze postacie choroby mogĢ wystĢpię w przypadkach przewlekþej utraty biaþek
np. w rozlegþych oparzeniach, zespole nerczycowym (zwiħkszona utrata biaþka przez
nerki) lub przewlekþych biegunkach (zmniejszone wchþanianie biaþka w jelitach ).
Wystħpuje duŇy spadek masy ciaþa (60-80% normy), zahamowanie wzrostu i rozwoju
oraz zanik miħĻni. Tkanka tþuszczowa podskrna jest zachowana. Wystħpuje
hipoalbuminemia i zwiĢzane z niĢ obrzħki i wodobrzusze. Brzuch jest rozdħty z powodu
powiħkszenia wĢtroby, wodobrzusza i wiotkich miħĻni. W skrze twarzy, koıczyn i
krocza wystħpujĢ odbarwienia, przebarwienia i nadmiernego rogowacenia. Wþosy tracĢ
kolor lub powstajĢ na nich jasne i ciemne prĢŇki. Dziecko traci apetyt i staje siħ
apatyczne. WystħpujĢ biegunki i niedokrwistoĻę, niedobory witamin i obniŇenie
odpowiedzi odpornoĻciowej prowadzĢce do infekcji.
W ostrych chorobach o duŇej aktywnoĻci katabolicznej np. w oparzeniach i w posocznicy
moŇe dojĻę do niedoŇywienia biaþkowo-energetycznego podobnego do kwashiorkoru.
Wystħpuje wwczas hipoalbuminemia i obrzħki. Brak jest zanikw miħĻniowych i tkanki
tþuszczowej podskrnej.
c) jadþowstrħt psychiczny (anoreksja)
W patogenezie tej choroby biorĢ udziaþ czynniki spoþeczno-kulturowe i psychologiczne
(pragnienie naĻladowania panujĢcych wzorcw szczupþej i atrakcyjnej sylwetki oraz
ucieczka przed inicjacjĢ seksualnĢ i podjħciem obowiĢzkw kobiety dorosþej) oraz
predyspozycje genetyczne i zaburzenia hormonalnej regulacji masy ciaþa.
Choroba wystħpuje gþwnie u mþodych kobiet (14-17 lat), ktre majĢ obsesjħ na punkcie
szczupþej sylwetki. Wystħpuje brak miesiĢczki i popħdu seksualnego, hipoalbuminemia,
niedokrwistoĻę i wyniszczenie. Dochodzi do osteoporozy zwiazanej z niskim stħŇeniem
estrogenw. Niskie stħŇenie hormonw tarczycy prowadzi do bradykardii, zaparę i
nietolerancji zimna. WystħpujĢ zaburzenia rytmu serca (prawdopodobnie spowodowane
hipokaliemiĢ), ktre mogĢ byę przyczyna zgonu.
c) wilczy gþd (bulimia)
Jest to zaburzenie, w ktrym wystħpuje wzmoŇone þaknienie. Chora spoŇywa ogromne
iloĻci poŇywienia poczym natychmiast sama wywoþuje wymioty. Podczas wymiotw
moŇe dojĻę do zaaspirowania treĻci pokarmowej do pþuc lub pħkniħcia przeþyku.
Skutkiem wymiotw mogĢ byę zaburzenia elektrolitowe, gþwnie hipokaliemia
3
prowadzĢce do zaburzeı rytmu serca. Masa ciaþa wykazuje niewielkie odchylenia od
normy. Brak miesiĢczki wystħpuje u okoþo poþowy chorych.
3) niedoŇywienie a odpowiedŅ odpornoĻciowa
NiedoŇywienie i otyþoĻę zwiĢzane sĢ z obniŇeniem odpowiedzi odpornoĻciowej. Funkcje
ukþadu odpornoĻciowego zaleŇĢ w duŇym stopniu od niedoborw niektrych
aminokwasw i mikroskþadnikw poŇywienia. Nadmiar kwasw tþuszczowych i
cholesterolu rwnieŇ ma negatywny wpþyw na funkcje ukþadu immunologicznego.
NiedoŇywienie wpþywa niekorzystnie na przebieg kliniczny gruŅlicy, zapaleı pþuc,
biegunek i odry.
4) niedoŇywienie jakoĻciowe Î niedobory witamin
Witaminami nazywamy substancje biokataliczne, ktre nie sĢ syntetyzowane endogennie,
natomiast sĢ niezbħdne w Ļladowych iloĻciach dla prawidþowego przebiegu
podstawowych procesw metabolicznych. W rzeczywistoĻci niewielkie iloĻci kilku
witamin mogĢ byę wytworzone endogennie: K, H, D i PP. Witaminy A,D,E,K sĢ
rozpuszczalne w tþuszczach i gromadzĢ siħ gþwnie w wĢtrobie. Do niedoboru tych
witamin dochodzi w chorobach, w ktrych trawienie i wchþanianie tþuszczw w
przewodzie pokarmowym jest upoĻledzone (celiakia, choroby trzustki i niedroŇnoĻę
przewodw Ňþciowych). Pozostaþe witaminy tzn. witamina C i witaminy z grupy B sĢ
rozpuszczalne w wodzie, nie gromadzĢ siħ w ustroju, stĢd szybciej dochodzi do
awitaminoz przy ich braku w poŇywieniu.
Niedobr witamin moŇe byę pierwotny (gdy ich brak w poŇywieniu) lub wtrny
(zaburzenia wchþaniania , transportu, magazynowania lub przemian
metabolicznych).
Choroby wywoþane brakiem witamin nazywamy awitaminozami lub hipowitaminozami.
PowstajĢ one wskutek niedoŇywienia iloĻciowego i jakoĻciowego czyli nieprawidþowego
odŇywiania (dzieci Ňywione sztucznie, starsze osoby, chorzy psychicznie). Do
hipowitaminozy moŇe dojĻę rwnieŇ gdy mamy utrudnione wchþaniane witamin z
przewodu pokarmowego np. u alkoholikw. Technologia przygotowania ŇywnoĻci moŇe
niszczyę zawarte w nich witaminy. Skþad poŇywienia decyduje czy witaminy bħdĢ
wchþaniane czy wydalane z kaþem.
a) witamina A
- rola:
- widzenie w sþabym Ļwietle
- utrzymywanie odpowiedzi odpornoĻciowej na zakaŇenia, szczeglnie u dzieci
4
- utrzymywanie prawidþowej struktury i funkcji nabþonka zwþaszcza Ļluzotwrczego
- kontrola ekspresji niektrych genw
- beta-karoten ma wþaĻciwoĻci antyoksydacyjne
- chroni przed rakiem
- niedobr wywoþuje (zapas w wĢtrobie wystarcza na 6 miesiecy):
- metaplazjħ pþaskonabþonkowĢ nabþonka gruczoþowego i przejĻciowego
- kurzĢ Ļlepotħ
- wysychanie spojwek i rogwki
- rozmiħkanie rogwki prowadzĢce do Ļlepoty
- suchĢ þuszczĢcĢ siħ skrħ (nadmierne rogowacenie) z licznymi grudkami (czopy
rogowe w mieszkach wþosowych) tzw. skra ropuchy
- metaplazja pþaskonabþonkowa tchawicy i pþuc predysponuje do zapaleı pþuc
- metaplazja pþaskonabþonkowa nabþonka powoduje powstanie kamieni w drogach
moczowych
- obniŇenie odpornoĻci co powoduje zwiħkszonĢ umieralnoĻę na zapalenia pþuc,
zakaŅne biegunki, odrħ i inne infekcje
- nadmiar powoduje:
- zaŇþcenie skry
- zatrucie ostre u dzieci : ble gþowy, wymioty, objawy obrzħku mzgu, pþatowe
zþuszczanie siħ naskrka
- zatrucie przewlekþe u dzieci: podwjne widzenie, suchoĻę bþony Ļluzowej warg,
nudnoĻci i wymioty, spadek wagi, ble koĻci i staww, zgrubienie i kruchoĻę koĻci dþugich,
powiħkszenie Ļledziony i wĢtroby
b) witamina D
- rola:
- pobudzanie wchþaniania wapnia i fosforanw w przewodzie pokarmowym
- razem z parathormonem mobilizuje wapı z koĻci i wzmaga resorpcje wapnia z koĻci
- bierze udziaþ w mineralizacji koĻci
- niedobr wywoþany brakiem w diecie, brakiem nasþonecznienia, upoĻledzeniem
wchþaniania, niewytwarzaniem czynnego metabolitu przez nerki powoduje:
- krzywicħ u dzieci
- rozmiħkanie koĻci u dorosþych
c) witamina E
- rola:
5
Zgłoś jeśli naruszono regulamin