Dodatki do zup
Składniki: Składniki: 20 dag mąki pszennej, 5 dag mąki ziemniaczanej, po 10 dag sera gouda i parmezanu, 15 dag masła, 3 jajka, 1/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suszonego oregano, starta gałka muszkatołowa do smaku, kminek, sezam lub mak do posypania ciasteczek.
Opis wykonania: Sposób przyrządzenia: W misce łączymy oba gatunki mąki, miękkie masło, sery, 1 jajko, sól, oregano i gałkę muszkatołową. Mieszamy mikserem do otrzymania gruzełkowatego ciasta, które następnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagniatamy. Formujemy kulę, owijamy pergaminem i wkładamy na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na części i każdą wałkujemy na cienki placek (ok. 2 mm). Foremkami wykrawamy ciastka, które układamy na posmarowanej olejem blasze. Z pozostałych jaj oddzielamy żółtka i łączymy je ze śmietanką. Pędzelkiem smarujemy masą żółtkowo-śmietankową ciasteczka na blasze i posypujemy wybranym dodatkiem: makiem, sezamem lub kminkiem. Pierwszą partię ciastek wkładamy do zimnego piekarnika nastawionego na temperaturę 180-200 st. C i pieczemy około 20 minut. Każdą następną partię pieczemy już tylko około 10 minut
Sposób przyrządznia: Pokroić chleb tostowy na małe kawałki, ułożyć je na blasze posmarowanej masłem i lekko zrumienić. Każdą grzankę zrumienioną stroną nałożyć na utarty parmezan, lekko ucisnąć i ponownie ułożyć na blasze. Skropić roztopionym masłem i lekko zrumienić. Podawać do zup czystych oraz kremowych, np.: z porów.
Sposób przyrządzani: Do 10 dag stopionego masła wlać ½ szklanki wody i zagotować. Wsypać 10 łyżek mąki, szczyptę soli i wymieszać. do gotującego się ciasta, mieszając, wbić po jednym 3 jajka. Łyżeczką do kawy nakładać małe kuleczki ciasta na blachę i upiec.
Składniki: Składniki: 150 ml mleka, 2 jajka, tłuszcz do wysmarowania blachy, sól.
Opis wykonania: Sposób przyrządzenia: Jajka wbijamy do miski, solimy i ubijamy trzepaczką powoli dodając mleko. Masę wlewamy do wysmarowanej masłem płaskiej formy, którą wkładamy do naczynia z wodą. Gotujemy pod przykryciem na parze ok. 30-40 minut. Kiedy masa po nakłuciu nie przykleja się do widelca wyjmujemy formę z wody i kroimy masę w romby
Składniki: 5 dag grzybów suszonych3 łyżki mąkiłyżka masła2 jaja1 mała cebulasólpieprz do smaku
Opis wykonania: Ugotowane i drobniutko pokrojone grzyby wymieszać z pokrojoną cebulką, przesmażyć na maśle. Żółtka utrzeć z masłem, ubić pianę. Połączyć grzyby, żółtka, mąkę, dodać pianę i delikatnie wymieszać. Gotować w osolonej wodzie, kładąc łyżką drobne kluseczki
Sposób przyrządzania: Utrzeć na pianę czubatą łyżkę masła, roztrzepać żółtko i połączyć oba składniki. Wsypać trochę posiekanej natki i szczyptę soli. Ubić na sztywno białko i razem z 3 łyżkami mąki połączyć z masłem. Kłaść łyżeczką podłużne, cienkie kluseczki na przecedzony, wrzący rosół, maczając w nim łyżeczkę. Nakryć garnek i gotować 5 minut.
Składniki:10 dag wątróbki3 dag tartej bułki1 mała cebulka1 łyżka masła1 jajkomajeraneksól
Opis wykonania:Obraną cebulkę drobno siekamy i dusimy na maśle razem zwątróbką, a następnie przecieramy przez sito. Oddzielnie ucieramy żółtko z majerankiem, dodajemy przetartą wątróbkę, sól do smaku. Z białka ubijamy sztywną pianę, którą powoli, delikatnie mieszając, dodajemy do masy wątrobianej. Następnie dodajemy tartą bułkę, mieszamy i od razu wrzucamy łyżką małe porcje masy na wrzątek, gotując 1-2 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedzamy łyżką cedzakową. Wkładamy do gorącego, nalanego już na talerze rosołu
Składniki: 1 jajko3 dag mąkisól1 łyżka posiekanego koperku lub natki pietruszki
Opis wykonania: Jajko wbijamy do garnuszka, dodajemy mąkę, szczyptę soli i łyżką rozcieramy masę tak długo, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Wsypujemy drobno posiekane zioła i robimy próbę ciasta wlewając odrobinę na wrzątek. Jeżeli nie zachowuje kształtu niteczki, wówczas trzeba dodać jeszcze trochę mąki. Kluski można wlewać przez lejek bezpośrednio do gorącego rosołu, a można też na osolony wrzątek. Wówczas, po ugotowaniu, przekładamy kluski, za pomocą łyżki cedzakowej, do gorącego rosołu lub zupy pomidorowej.
Składniki: 20 dag parmezanu1 jajko2-3 łyżki bułki tartej
Opis wykonania: Na tarce ścieramy parmezan i łączymy z jajkiem i bułką tartą w takiej ilości, by ciasto nie było zbyt gęste, a dało się przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Kluseczki wyciskamy bezpośrednio do gorącego rosołu lub zupy pomidorowej. Jak wypłyną na wierzch, można podawać. Do kluseczek można też dodać drobniutko posiekaną świeżą bazylię
Składniki: ½ kg mąki, 20 dag masła roślinnego, 2 dag drożdży, ½ szklanki śmietany, szczypta soli, białko do posmarowania placuszków.
Sposób przyrządzania: Mąkę wysypać na stolnicę, przesiekać z tłuszczem, dodać żółtko, śmietanę wymieszaną z drożdżami, cukier i szczyptę soli. Zagnieść ciasto nie wyrabiając długo, taczać wałeczki grubości około 1 cm, pokroić na paluszki długości 10 cm, smarować białkiem, układać na blasze do pieczenia, po czym piec na złoty kolor.
Składniki: Ciasto:1 szklanka mąki1/2 kostki masła2 żółtkałyżka kwaśnej śmietanyszczypta soliFarsz:20 dag suszonych grzybów20 dag kiszonej kapusty1 cebulaszklanka ugotowanej kaszy gryczanej
Opis wykonania: Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Włożyć je do lodówki na 2 godziny. Rozwałkować i wyciąć szklanką kółka. Na każde z nich nałożyć farsz, złożyć na pół i zlepić. Piec w gorącym piekarniku na złoty kolor ok. 15 minut. Przygotować farsz: grzyby ugotować z kapustą, zemleć w maszynce. Dodać kaszę i podsmażoną cebulkę, doprawić solą i pieprzem
Sposób przyrządzania: Wbić jajko do garnuszka, dodać szczyptę soli oraz płaską łyżkę mąki. Dokładnie wyrobić widelcem na gładką masę lub zmiksować. Wlewać cienkim strumieniem na wrzącą wodę, odgarniając łyżką na boki ugotowane już kluseczki. Podawać je od razu z gorącą zupą. Podawać do rosołu, czystej pomidorowej oraz mlecznej.
Sposób przyrządzania: Z 1 jajka, 7 łyżek mąki oraz 1 łyżki posiekanej natki zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części. Rozwałkować dosyć cienko i pociąć nożem na romby lub kwadraty. Ugotować w osolonej wodzie. Podawać do rosołu, flaków wegetariańskich, zupy fasolowej lub grochowej.
Sposób przyrządzania: 2 jajka roztrzepać. Wlewać ½ szklanki gorącego mleka, ciągle mieszając. doprawić solą. Wlać do naczynia i zawiesić je nad garnkiem z gorącą wodą tak, by woda nie dotykała dna naczynia. Trzymać w cieple pod przykryciem w średniej temperaturze przez 30 minut, aż do zastygnięcia masy. Mleczko wyjąć nożem, pokroić, dodać do zupy.
Sposób przyrządzania: Wymieszać żółtko z 6 łyżkami mąki, szczyptą soli, 2 łyżeczkami stopionego masła. Dodać ubite białko, posiekaną natkę i usmażyć naleśniki. Zwinąć je i pokroić w ślimaczki. Podawać do rosołu, ogórkowej, pomidorowej.
Sposób przyrządzania: Sałatę głowiastą lub kruchą oraz trochę szczawiowych listków dokładnie opłukać, osączyć. Pociąć w niezbyt szerokie paski. Na patelni rozgrzać łyżkę masła, wrzucić pokrojoną zieleninę i na małym ogniu dusić kilka minut pod przykryciem. Nie mieszać łyżką, tylko obracać widelcem, aby nie pognieść listków. Wkładać bezpośrednio na talerze. Podawać do zupy cytrynowej, rosołu, kremów jarzynowych, czerwonego barszczu.
avi21