Placek Trudy.pdf

(54 KB) Pobierz
37870055 UNPDF
Placek Trudy
Składniki
40 dag mąki, 7 dag drożdży, pół kostki margaryny, 2 jaja, ćwierć
szklanki śmietany, 1-2 łyżki cukru, torebka cukru waniliowego,
kilka łyżek mleka. Kruszonka: pół kostki masła, 2 łyżki cukru,
mąki tyle, ile wchłonie tłuszcz
Sposób przyrządzania
Z drożdży, cukru waniliowego, mleka i łyżki mąki zrobić rozczyn, odstawić go do
wyrośnięcia. Do miski włożyć miękką margarynę, jaja, cukier, mąkę i wlać śmietanę.
Wszystkie składniki wymieszać, wlać rozczyn i wyrabiać ciasto tak długo, aż będzie
odchodziło od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a gdy podwoi swą
objętość, wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Zagnieść
ciasto na kruszonkę, rozdrobnić i obsypać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na
40-50 min.
 
37870055.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin