gleb.pdf

(230 KB) Pobierz
gleb
3. GLEBY
Gleby stanowi¹ cienk¹, powierzchniow¹ warstwê skorupy ziemskiej, powsta³¹ w okrelonym czasie na skutek wietrzenia
ska³y macierzystej pod wp³ywem oddzia³ywania czynników klimatycznych oraz wody, rolin, zwierz¹t i cz³owieka. Gleby
w bardzo istotny sposób wp³ywaj¹ na wszystkie inne czêci ekosystemów. Zawieraj¹ substancje od¿ywcze i wodê, które do-
skonale s³u¿¹ zarówno rolinom jak i zwierzêtom. Woda jest filtrowana oraz oczyszczana dziêki przep³ywaniu przez gleby.
One tak¿e wp³ywaj¹ na sk³ad chemiczny oraz na iloæ wody powracaj¹cej do atmosfery. Pokarmy, którymi siê od¿ywiamy,
a tak¿e wiêkszoæ materia³ów u¿ywanych do produkcji papieru, odzie¿y czy wykorzystywanych w budownictwie jest zale¿na
od gleb. Nale¿y zrozumieæ jak wa¿ne s¹ gleby, aby wiedzieæ gdzie budowaæ domy, drogi, budynki etc.
Jedn¹ z najwa¿niejszych cech charakterystycznych ka¿dej gleby jest zawartoæ wody. Czy pod postaci¹ pary, czy te¿ w for-
mie ciek³ej woda zajmuje oko³o jednej czwartej masy gleby. Jeli gleba nie pokryta rolinnoci¹ stanie siê zbyt sucha, zostaje
usuniêta przez wiatr. Jeli w glebie znajdzie siê za du¿o wody, pod³o¿e rozmiêka i nie mo¿e utrzymaæ ani plonów, ani funda-
mentów budowli. Suche, silnie porowate gleby mog¹ wch³on¹æ du¿¹ iloæ wód deszczowych i dziêki temu chroni¹ przed
nag³ymi, niespodziewanymi powodziami. Gleba, która powoli wch³ania wodê, mo¿e wzmagaæ prawdopodobieñstwo
powodzi.
Wszelkie ¿ycie na l¹dzie jest porednio lub bezporednio zale¿ne od dostatecznego poziomu wody w glebie. Wilgotnoæ
jest jednym z czynników warunkuj¹cych rodzaj rolinnoci rosn¹cej na danej glebie. Gleba bowiem zachowuje siê jak g¹bka
i zatrzymuje wodê, która mo¿e byæ pobierana przez korzenie rolin. Przyk³adowo na pustyniach, które praktycznie nie zatrzy-
muj¹ wody, kaktusy przechowuj¹ w³asn¹ wodê. Inne roliny wytwarzaj¹ d³ugie korzenie, umo¿liwiaj¹ce pobieranie wody
znajduj¹cej siê nawet dziesi¹tki metrów pod ziemi¹.
Temperatura gleby dzia³a w podobny sposób, wp³ywaj¹c na wszystkie ¿ywe organizmy. Ulega ona zmianom wolniej ni¿
temperatura powietrza atmosferycznego. W regionach o klimacie umiarkowanym powierzchnia gleb w zimie zamarza do
pewnej g³êbokoci, lecz poni¿ej tego poziomu ziemia nigdy nie zamarza, a temperatura jest niemal¿e sta³a przez ca³y rok.
W niektórych zimnych klimatach pod powierzchni¹ gleb wystêpuje trwa³a warstwa lodu zwana wieczn¹ zmarzlin¹. Gleby na
powierzchni ochraniaj¹ tak¿e g³êbsze warstwy ziemi i wszelkie znajduj¹ce siê w nich ¿ycie przed skrajnymi zmianami tempe-
ratury.
Tabela GLE-1. W³aciwoci gleb zmieniaj¹ce siê w czasie
W³aciwoci zmieniaj¹ce siê w ci¹gu mi-
nut, godzin lub dni
W³aciwoci zmieniaj¹ce siê w ci¹gu
miesiêcy lub lat
W³aciwoci zmieniaj¹ce siê w ci¹gu
setek i tysiêcy lat
temperatura
wilgotnoæ
zawartoæ powietrza w przestrzeniach
glebowych
pH
kolor
struktura
zawartoæ materii organicznej
¿yznoæ
mikroorganizmy
gêstoæ
rodzaje minera³ów
rozmieszczenie drobin glebowych
formacja poziomów glebowych
Temperatura i wilgotnoæ gleby oddzia³uj¹ na atmosferê, gdy ciep³o i para wodna s¹ wymieniane pomiêdzy l¹dem a powie-
trzem. Oddzia³ywanie to jest mniejsze ni¿ wp³yw oceanów, mórz i du¿ych jezior, lecz czasami znacz¹co wp³ywa na pogodê.
Odkryto, i¿ huragan zamiast s³abn¹æ, przybiera na sile, gdy przechodzi nad gruntem ju¿ nasyconym wod¹. Meteorolodzy
zauwa¿yli, ¿e ich prognozy s¹ dok³adniejsze, gdy w swoich obliczeniach bior¹ pod uwagê warunki glebowe. To, jak wierzch-
nia warstwa gleb, a szczególnie jej temperatura i wilgotnoæ reaguj¹ na zmiany w atmosferze, zale¿y od charakterystyki
powierzchni gleby oraz jej w³aciwoci w g³êbszych poziomach profilu. Gleby odgrywaj¹ znaczn¹ rolê w kszta³towaniu siê
klimatu.
Poni¿ej prezentujemy trzy scenariusze dotycz¹ce gleb: Przep³yw wody w glebie, Ile wody mo¿e zatrzymaæ gleba oraz Jak
czynniki rodowiska wp³ywaj¹ na rozk³ad materii organicznej w glebach.
Uczniowie przeprowadzaj¹c dowiadczenia analizuj¹ wp³yw wody na w³aciwoci fizyczne i chemiczne gleb, co w konse-
kwencji ma ogromne znaczenie dla ¿ycia biologicznego na Ziemi.
W nastêpnych edycjach scenariuszy zamierzamy omówiæ budowê i tworzenie siê gleb, profile glebowe i g³ówne typy gleb
w Polsce. Uczniowie zajm¹ siê analiz¹ w³aciwoci fizycznych gleb, takich jak: barwa gleby, struktura, konsystencja, sk³ad
granulometryczny. Oceni¹ wp³yw zmian w krajobrazie na w³aciwoci gleb oraz omówi¹ mo¿liwoci wykorzystania gleb
w ¿yciu codziennym.
28
350275158.002.png
SCENARIUSZ 3.1. Przep³yw wody w glebie (wersja dla pocz¹tkuj¹cych)
Poziom nauczania
Gimnazjum
Przedmioty
Chemia, fizyka, biologia, ekologiczna cie¿ka edukacyjna
Cele edukacyjne
Nabywanie umiejêtnoci obserwacji i opisu zjawisk che-
micznych zachodz¹cych w otaczaj¹cym wiecie
Budzenie zainteresowañ prawid³owociami wiata przyrody
Poznawanie ró¿norodnoci wiata ¿ywego i rodowisk ¿y-
cia organizmów
Odkrywanie, jak woda porusza siê w glebie i jak zmienia
siê jej wygl¹d w czasie przep³ywu
G³ówne zagadnienia
Woda i roztwory wodne zagro¿enia cywilizacyjne wyni-
kaj¹ce z jej zanieczyszczeñ
W³aciwoci materii
Przep³yw wody w glebie, wp³yw w³aciwoci gleb na prze-
p³yw wody
Zatrzymywanie wody przez gleby, pojemnoæ wodna gleb
Krótki opis
Uczniowie bêd¹ mierzyæ przep³yw wody w ró¿nych gle-
bach i obserwowaæ, jaka iloæ wody jest zatrzymywana przez
te gleby. Bêd¹ tak¿e oceniaæ zdolnoci filtracyjne gleby okre-
laj¹c klarownoæ wody przed i po przepuszczeniu jej przez
warstwê gleby.
Czas trwania zadania
Jedna jednostka lekcyjna
rodki dydaktyczne
(dla ka¿dego 34 osobowego zespo³u)
Czysta 2-litrowa butelka
Trzy zlewki tej samej wielkoci o pojemnoci 500 ml ka¿da
lub czyste zbiorniki na wodê z zaznaczon¹ podzia³k¹ do po-
miaru objêtoci wody
Próbki glebowe. Nale¿y przynieæ próbki ró¿nych typów
gleb (ok. 1 kg ka¿da) z terenu wokó³ szko³y lub domu. Mo¿na
pobraæ próbki tej samej gleby z ró¿nych g³êbokoci (np. po-
ziom wierzchni A, poziom podpowierzchniowy B i poziom
ska³y macierzystej C), lub gleby o zdecydowanie ró¿nym sk³a-
dzie granulometrycznym, i próbkê gleby poroniêtej traw¹
Piasek
Sitko o rednicy oczek 1 mm, lub innego typu siateczka nie
reaguj¹ca z wod¹, o rednicy oczek 1 mm lub poni¿ej.
Woda
Zegarek lub stoper
Papierki do pomiaru pH
Miarka
Przygotowanie
Omówienie z uczniami ogólnej charakterystyki gleb
Umiejêtnoci
Zadawanie pytañ
Stawianie hipotez
Testowanie hipotez
Analiza wyników
Wyci¹ganie wniosków
Pomiar pH
Literatura pomocnicza
Kunicki F., Bia³ousz S., Sk³odowski P., Podstawy gleboznawstwa z elementami kartografii i ochrony gleb, PWN, Warszawa,
1979
Praca zbiorowa pod red. B. Dobrzañskiego i S. Zawadzkiego, Gleboznawstwo, PWRiL, Warszawa, 1999, Wyd. IV, s. 113126
3.1.1. WPROWADZENIE
To, w jaki sposób woda przep³ywa przez glebê, zale¿y od wielu czynników takich jak: wielkoæ ziaren glebowych (sk³ad
granulometryczny oraz rozmieszczenie ziaren glebowych), kszta³ty ziaren glebowych i wolne przestrzenie pomiêdzy nimi
(struktura gleby), ubicie gleby mierzone wartoci¹ gêstoci objêtociowej oraz poch³anianie wody przez cz¹stki glebowe
(sorpcja). Niektóre typy gleb poch³aniaj¹ wodê bardzo szybko zachowuj¹c siê jak g¹bki, inne ch³on¹ niewielkie iloci wody.
Tak wiêc gleby maj¹ ró¿ne w³aciwoci, i mog¹ byæ wykorzystane do ró¿nych
celów. Zastanówmy siê, jakie gleby chcielibymy mieæ w swoim ogródku, a jakie
powinny byæ pod³o¿em przy budowie drogi. Pomylmy co siê stanie, jeli na silnie
wilgotn¹ glebê spadnie obfity deszcz? Jak zmieniæ pojemnoæ wodn¹ gleby? Co
siê stanie, gdy dodamy do gleby materii organicznej (np. torfu)? Czy roliny lepiej
rosn¹ na glebie ubitej czy spulchnionej?
3.1.2. OPIS SPOSOBU PROWADZENIA ZAJÊCIA
Przygotowanie
1. Gromadzimy próbki ró¿nych gleb.
2. Z czystych plastikowych butelek o pojemnoci 2 l usuwamy etykiety i nakrêt-
ki, a nastêpnie odcinamy dna.
3. Wk³adamy okr¹g³e sitko tak, aby dok³adnie przylega³o do cian butelki;
4. Wysypujemy na sitko 3 4 cm warstwê piasku (piasek zabezpieczy sitko przed
zablokowaniem).
5. Umieszczamy butelkê na zlewce sitkiem do do³u.
6. Wsypujemy na piasek do butelki ok. 15 cm warstwê gleby.
Rys. GLE-3
29
 
350275158.003.png
Badanie dla ca³ej klasy
1. Wybieramy glebê do demonstracji (piaszczysta bêdzie najlepsza do badañ) i wsypujemy warstwê ok. 15 cm do 2-litrowej
butelki.
2. Polecamy uczniom obserwowanie gleby. Uczniowie zwracaj¹ uwagê na: barwê gleby, zawartoæ materii organicznej,
ciê¿ar gleby oraz kszta³t i wielkoæ ziaren glebowych. Notujemy obserwacje na tablicy.
3. Wlewamy od 300 do 500 ml wody do zlewki lub do innego zbiornika. Uczniowie oceniaj¹ klarownoæ wody.
4. Przy u¿yciu czarnego markera zaznaczamy liniê oznaczaj¹c¹ wysokoæ wody w zlewce. Uczniowie mierz¹ linijk¹ wyso-
koæ wody w zlewce. Wynik nale¿y zapisaæ na tablicy.
5. Zadajemy uczniom pytanie: co siê stanie, gdy nalejemy wodê na powierzchniê gleby? Prosimy uczniów o wyt³umaczenie
co stanie siê z wod¹. Inne pytania, które mo¿na postawiæ uczniom to: Czy i jaka iloæ wody przes¹czy siê przez glebê i wyp³y-
nie do zlewki umieszczonej pod butelk¹? (zaznaczamy czerwonym markerem na butelce liniê pokazuj¹c¹ ile wody wed³ug
uczniów przesi¹knie przez glebê); Jak szybko woda przep³ynie przez glebê? (uczniowie mog¹ mierzyæ czas na zegarkach lub
przy pomocy stopera); Jak bêdzie wygl¹daæ woda wydostaj¹ca siê poprzez dno butelki? Czy bêdzie czysta, ciemna itp.
6. Zapisujemy wszystkie uwagi uczniów na tablicy.
7. Wlewamy wodê na glebê i zaczynamy mierzyæ czas. Prosimy uczniów, aby opisali, co siê dzieje od momentu wlania
wody? Co siê dzieje z wod¹? Czy pozostaje na powierzchni gleby? Czy widaæ banieczki powietrza na powierzchni wody? Czy
woda wydostaj¹ca siê do³em butelki wygl¹da tak samo jak woda, któr¹ wlewalimy? Jak wygl¹da gleba po wlaniu wody?
8. Notujemy obserwacje uczniów na tablicy. Zapisujemy równie¿ czas przep³ywu wody przez glebê.
9. Prosimy uczniów o porównanie wczeniejszych przypuszczeñ z wynikami eksperymentu.
10. Gdy woda przestanie kapaæ, usuwamy butelkê z gleb¹ i bierzemy do rêki zlewkê z przes¹czon¹ wod¹. Pytamy uczniów:
Czy w zlewce jest taka sama iloæ wody, jaka by³a w butelce na pocz¹tku eksperymentu? Jak to sprawdzimy? Wlewamy
wodê ze zlewki do butelki, z której wylewalimy j¹ na glebê. Porównujemy zawartoæ wody z czarn¹ lini¹ na butelce. O ile
zmniejszy³a siê iloæ wody? Co sta³o siê z brakuj¹c¹ wod¹? Czy woda jest brudniejsza po przes¹czeniu przez glebê i dlaczego?
11. Porównujemy przes¹czon¹ wodê w zlewce i z czyst¹ wod¹.
12. Bierzemy butelkê z mokr¹ gleb¹ i pytamy uczniów, co siê stanie, gdy nalejemy na ni¹ nastêpne 300 ml wody? Notujemy
odpowiedzi na tablicy. Czy ta sama iloæ wody pozostanie w glebie i tym razem? Z jak¹ prêdkoci¹ przyp³ynie woda wolniej
czy szybciej? Jak bêdzie wygl¹daæ woda wydostaj¹ca siê z butelki z gleb¹, bêdzie czystsza czy brudniejsza ni¿ za pierwszym
razem?
13. Wylewamy wodê na glebê, mierzymy czas przep³ywu, zapisujemy uzyskane wyniki i porównujemy z przypuszczeniami
uczniów. Mo¿na zadaæ nastêpuj¹ce pytania: Czy woda przes¹czy³a siê przez glebê szybciej ni¿ w pierwszym dowiadczeniu?
Porównaj zanotowane czasy. Czy wiêcej wody przes¹czy³o siê przez glebê ni¿ w pierwszym dowiadczeniu? Porównaj zawar-
toæ obu zlewek. Czy woda jest czystsza ni¿ w pierwszym dowiadczeniu? Porównaj wodê w obu zlewkach.
Badania zespo³owe
Dowiadczenia z ró¿nymi glebami dyskusja
1. Omawiamy z uczniami w³aciwoci ró¿nych gleb, które przynieli do klasy.
2. Pytamy uczniów, czy przez wszystkie typy gleb przes¹czy siê taka sama iloæ wody i w jakim czasie.
3. Wskazujemy gleby poch³aniaj¹ce najwiêksze i najmniejsze iloci wody.
4. Rozdajemy ka¿dej grupie uczniów inn¹ glebê.
Obserwacje i hipotezy
1. Rozdajemy ka¿dej grupie uczniów arkusze Przep³yw wody w glebie instrukcja dla uczniów.
2. Uczniowie zapisuj¹ barwê gleby.
3. Prosimy uczniów, aby zakrelili kó³kiem, która narysowana struktura gleby jest zbli¿ona do struktury ich gleby.
4. Uczniowie szukaj¹ lici lub resztek materii organicznej w otrzymanej glebie. Zakrelaj¹ kó³kiem TAK (jeli dostrzegli
materiê organiczn¹) lub NIE (jeli jej nie zauwa¿yli).
5. Prosimy uczniów, aby spróbowali odgadn¹æ, po jakim czasie woda przesi¹knie przez glebê. Uczniowie zaznaczaj¹ kó³-
kiem czas na narysowanym zegarze oraz zapisuj¹ czas przep³ywu.
6. Uczniowie zaznaczaj¹ czerwon¹ liniê na zbiorniku z wod¹, która wed³ug ich przypuszczeñ oznaczaæ bêdzie objêtoæ
wody przes¹czonej przez glebê.
7. Uczniowie zakrelaj¹ na arkuszu Przep³yw wody w glebie instrukcja dla uczniów naczynie z wod¹, której wygl¹d jest
zbli¿ony do spodziewanego wygl¹du wody przes¹czonej przez glebê.
Eksperyment i wnioski
1. Gdy powiemy START wszystkie grupy uczniów wlewaj¹ wodê do butelek z gleb¹.
2. Zaczynamy mierzyæ czas, gdy woda jest wylana na glebê.
3. Uczniowie wype³niaj¹ Instrukcjê w czêci Eksperyment i wnioski.
4. Ka¿da grupa uczniów powinna omówiæ uzyskane wyniki porównuj¹c je z wczeniejszymi hipotezami. Podsumowanie
powinno zawieraæ pytania, hipotezy, obserwacje i wnioski na temat eksperymentu. Uczniowie mog¹ u¿yæ swoich instrukcji dla
uczniów do przygotowania sprawozdañ.
Poszerzanie zakresu zajêæ
1. Uczniowie mierz¹ pH wody destylowanej;
2. Oceniaj¹, czy pH wody ulegnie zmianie po przes¹czeniu przez glebê;
30
350275158.004.png
3. Wlewaj¹ wodê na glebê i mierz¹ pH wody po przes¹czeniu przez warstwê gleby.
Uwaga: Mo¿na zmierzyæ przewodnictwo elektryczne wody destylowanej przed eksperymentem i po jego zakoñczeniu.
Mo¿na równie¿ wykonaæ dowiadczenie z brudn¹ (ciemn¹) wod¹ i przes¹czyæ j¹ przez warstwê piasku.
SCENARIUSZ 3.2. Przep³yw wody w glebie (wersja dla zaawansowanych)
Poziom nauczania
Gimnazjum
Przedmioty
Chemia, biologia, ekologiczna cie¿ka edukacyjna
Cele edukacyjne
Nabywanie umiejêtnoci obserwacji i opisu zjawisk che-
micznych zachodz¹cych w otaczaj¹cym wiecie
Budzenie zainteresowañ prawid³owociami wiata przy-
rody
Poznawanie ró¿norodnoci wiata ¿ywego i rodowisk ¿y-
cia organizmów
Ocena czasu przep³ywu wody przez gleby o ró¿nych w³a-
ciwociach (ró¿ne typy gleb)
G³ówne zagadnienia
Woda i roztwory wodne zagro¿enia cywilizacyjne wyni-
kaj¹ce z jej zanieczyszczeñ
pH w ujêciu jakociowym
Przep³yw wody przez glebê
Zatrzymywanie wody przez glebê
Wp³yw wody na w³aciwoci gleby
W³aciwoci gleby (sk³ad granulometryczny, struktura, ma-
teria organiczna) wp³ywaj¹ce na czas przep³ywu wody w gle-
bie, pojemnoæ wodn¹ gleby i zdolnoæ zatrzymywania sk³ad-
ników pokarmowych wykorzystywanych przez roliny
Krótki opis
Uczniowie bêd¹ mierzyæ czas przep³ywu wody przez gleby
o ró¿nych w³aciwociach, oraz objêtoæ przesi¹kaj¹cej wody.
Przeprowadzone zostanie równie¿ dowiadczenie oceniaj¹ce
zdolnoci filtracyjne ró¿nych gleb, poprzez pomiar pH wody
przed przep³ywem przez glebê i po przes¹czeniu. Uczniowie
ponadto oceni¹ zmiany czystoci (klarownoæ) wody przep³y-
waj¹cej przez ró¿ne gleby.
Czas trwania zadania
Jedna jednostka lekcyjna na badania wstêpne, 23 lekcje
na badania zaawansowane
rodki dydaktyczne
(dla ka¿dego zespo³u 34 uczniów)
23 czyste plastikowe butelki * ,
46 zlewek * o pojemnoci 500 ml, lub inne zbiorniki na
wodê tej samej pojemnoci (liczba zlewek zale¿na jest od liczby
uczniów w klasie)
Próbki gleb (nale¿y przynieæ próbki ró¿nych typów gleb
z otoczenia szko³y i domów uczniów, ka¿da próbka ok.1 kg)
Mo¿na pobraæ np. próbki jednej gleby, ale z ró¿nych pozio-
mów (poziomu powierzchniowego, poziomu podpowierzch-
niowego i poziomu ska³y macierzystej), próbki piasku, gleby
zbitej b¹d poroniêtej darni¹.
Sitko o rednicy oczek 1 mm, lub innego typu siateczka nie
reaguj¹ca z wod¹, o rednicy oczek 1mm lub poni¿ej.
Mocna tama, scyzoryk, woda, stojaki laboratoryjne
z uchwytami zdolne utrzymaæ butelki z gleb¹ (jeli nie mamy
stojaków, trzeba tak skompletowaæ butelki plastikowe, aby sta-
³y mocno na zlewkach)
Papierki do pomiaru pH lub pehametr,
Do badañ zaawansowanych
Woda destylowana, ocet, soda oczyszczona, plastikowa fo-
lia do zamkniêcia butelek
Próbka gleby z darni¹
*
Literatura pomocnicza
Chodañ J., Grzesiuk W., Mirowski Z., Zarys gleboznawstwa i chemii rolnej PWN, Warszawa, 1980, s. 9799
Kowda W.A., Podstawy nauki o glebach, PWRiL, Warszawa, 1984 , s. 419483
Praca zbiorowa pod red. B. Dobrzañskiego i S. Zawadzkiego, Gleboznawstwo, wyd. IV, PWRiL, Warszawa, 1999, s. 113126,
220227
3.2.1.WPROWADZENIE
Przep³yw wody przez glebê zale¿ny jest od wielu czynników, takich jak struktura gleby, sk³ad granulometryczny, konsy-
stencja, gêstoæ objêtociowa oraz od zdolnoci przyci¹gania wody przez cz¹stki glebowe. Niektóre gleby pobieraj¹ i za-
trzymuj¹ du¿e iloci wody daj¹c rolinom du¿e mo¿liwoci pobierania tej wody wraz ze sk³adnikami pokarmowymi w niej
rozpuszczonymi. Inne gleby zatrzymuj¹ niewielkie iloci wody, prawie ca³a jej iloæ bardzo szybko przes¹cza siê przez glebê.
S¹ równie¿ gleby zatrzymuj¹ce bardzo du¿o wody, ale tylko nieznaczna jej czêæ mo¿e byæ pobrana przez roliny. Oznacza to,
¿e mamy gleby o ró¿nych w³aciwociach, które nale¿y wykorzystywaæ do ró¿nych celów. Czêæ z nich wykorzystujemy do
uprawy rolin, a inne nadaj¹ siê doskonale jako np. pod³o¿e pod budowê drogi. Nale¿y zastanowiæ siê, co stanie siê z gleb¹,gdy
31
mo¿na u¿yæ butelek 1-litrowych i zlewek o pojemnoci 400 lub
250 ml. Wielkoæ zlewek zale¿y od rednicy u¿ytych butelek. Butel-
ki nie mog¹ g³êboko wsuwaæ siê do zlewek, gdy¿ mog³oby to utrud-
niæ pomiar iloci wody przesi¹kaj¹cej. Bez wzglêdu na wielkoæ bu-
telek i zlewek nale¿y pamiêtaæ, aby iloæ gleby i wlewanej wody
by³a zawsze taka sama.
Przygotowanie
Omówienie z uczniami ogólnej charakterystyki gleb
Umiejêtnoci
Zadawanie pytañ
Stawianie hipotez
Testowanie hipotez
Analiza wyników
Wyci¹ganie wniosków
Pomiary wielkoci pH
Mierzenie czasu
 
spadnie ulewny deszcz ? Jak zmieni siê pojemnoæ wodna gleby gdy bêd¹ ros³y na niej roliny, a jak wówczas, gdy glebê silnie
ubijemy lub spulchnimy?
Woda w glebie jest najwa¿niejszym czynnikiem pozwalaj¹cym rolinom pobieraæ sk³adniki pokarmowe. Wiêkszoæ rolin
nie jest w stanie pobieraæ sk³adników pokarmowych w postaci sta³ej. Wykorzystuj¹ one system korzeniowy, który pobiera
z wody glebowej potrzebne do ich rozwoju sk³adniki pokarmowe. ¯yznoæ gleby zale¿y od wszystkich czynników, które j¹
uformowa³y oraz od tego jak jest uprawiana. Rolnicy i ogrodnicy bardzo czêsto dodaj¹ do gleby sk³adniki pokarmowe w po-
staci nawozów, aby u³atwiæ rolinom wzrost i rozwój.
3.2.2. OPIS SPOSOBU PROWADZENIA ZAJÊCIA
Przygotowanie
1. Gromadzimy próbki ró¿nych gleb (lekkich piaszczystych lub ciê¿kich gliniastych).
2. Z czystych plastikowych butelek o pojemnoci 2 l usuwamy etykiety i nakrêtki, a nastêpnie odcinamy dna i dopasowuje-
my butelki do zlewek.
3. Przygotowujemy sitka nylonowe o rednicy o ok. 3 cm wiêkszej ni¿ rednica butelek. Przy u¿yciu mocnej tamy przykle-
jamy sitka do dolnej, obciêtej czêci butelek.
4. Umieszczamy butelki na zlewkach (je¿eli butelki nie pasuj¹ dok³adnie do zlewek nale¿y do umocowania ich u¿yæ stoja-
ków laboratoryjnych).
Badania dla ca³ej klasy
1. Oceniamy w³aciwoci gleb u¿ytych do eksperymentu i zapisujemy je w notatniku. Zapisujemy równie¿ miejsce pobrania
próbek oraz g³êbokoæ, z której pobrano glebê. Mo¿na zanotowaæ wilgotnoæ, strukturê, barwê, konsystencjê, sk³ad granulo-
metryczny, wystêpowanie kamieni, korzeni.
2. Wybieramy jedn¹ glebê (najodpowiedniejsza do demonstracji bêdzie glina piaszczysta lub i³ piaszczysty) i wsypujemy
do 2-litrowej butelki.
3. Wlewamy 300 ml wody do zlewki o pojemnoci 500 ml, mierzymy pH wody i notujemy jej klarownoæ.
4. Pytamy uczniów, co siê stanie, gdy wylejemy wodê na glebê? Prosimy uczniów, aby wyt³umaczyli swoje opinie. Mo¿na
zadaæ nastêpuj¹ce pytania: Ile wody wydostanie siê do zbiornika pod gleb¹? Jak szybko woda przes¹czy siê przez glebê? Czy
pH wody przes¹czonej zmieni siê, jeli tak to czy bêdzie ni¿sze, czy wy¿sze? Czy zmieni siê wygl¹d wody po przes¹czeniu
przez glebê?
5. Zapisujemy opinie uczniów na tablicy i prosimy, by zrobili to samo w swoich zeszytach.
6. Wylewamy wodê na glebê i zaczynamy mierzyæ czas. Uczniowie opisuj¹, co dzieje siê z wod¹: Czy woda pozostaje na
powierzchni gleby? Czy widaæ banieczki powietrza na powierzchni wody? Czy woda wydostaj¹ca siê do³em butelki wygl¹da
tak samo jak ta, któr¹ wlewalimy? Jak wygl¹da powierzchnia gleby?
7. Zapisujemy obserwacje na tablicy. Notujemy równie¿ czas potrzebny wodzie do przes¹czenia siê przez glebê.
8. Prosimy uczniów o porównanie wczeniejszych opinii z wynikami eksperymentu.
9. Uczniowie zapisuj¹ wnioski w zeszytach.
10. Gdy woda przestanie kapaæ do zbiornika pod gleb¹, mierzymy zawartoæ wody w zbiorniku poprzez wlanie jej ponow-
nie do zlewki. Pytamy uczniów: Dlaczego wody jest mniej?
11. Oceniamy czystoæ wody. Czy jest czystsza czy brudniejsza po przes¹czeniu przez glebê?
12. Mierzymy pH wody w zlewce, zapisujemy wynik i porównujemy z pH wody przed dowiadczeniem. Omawiamy wyni-
ki. Czy pH zmieni³o siê? Jaka jest przyczyna zmiany wartoci pH?
13. Bierzemy butelkê z mokr¹ gleb¹ i pytamy uczniów, co siê stanie, gdy nalejemy na ni¹ nastêpne 300 ml wody? Notujemy
odpowiedzi na tablicy. Ile wody przes¹czy siê przez glebê? Jak szybko woda siê przes¹czy? Czy pH siê zmieni?
14. Wylewamy wodê na glebê, obserwujemy wyniki i porównujemy je z wczeniejszymi hipotezami.
15. Uczniowie zapisuj¹ w zeszytach swoje hipotezy, obserwacje, a nastêpnie wnioski.
Badania zespo³owe
Eksperymenty z ró¿nymi glebami
1. Prosimy uczniów o ocenê, czy przez wszystkie gleby
woda przes¹czy siê w tym samym czasie i czy bêdzie jej ta
sama iloæ?
2. Omawiamy, w jakich glebach mog¹ wyst¹piæ ró¿nice
i dlaczego.
3. Wybieramy dla ka¿dego zespo³u uczniów jedn¹ próbkê
gleby.
4. Ka¿dy zespó³ powtarza kolejne kroki z wczeniejszej
demonstracji od punktu 3 do 15. Zamiast zapisywania na ta-
blicy uczniowie prowadz¹ zapisy w zeszytach.
5. Zespo³y kolejno omawiaj¹ uzyskane wyniki. Raport po-
winien zawieraæ pytania, hipotezy i wnioski. Nale¿y omówiæ:
w³aciwoci gleby, pH i czystoæ wody przed dowiadczeniem,
32
350275158.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin