planowanie.doc

(78 KB) Pobierz

Model jakości – jest uproszczonym odzwieciedleniem kompleksowego środowiska wewnętrznego ( strategia i polityka jakości, udział pracown w jakości, wyniki ekonomiczne, prestiż firmy, długoterminowa współpraca z dostawcami) i zewnętrznego (dostępne technologie, otoczenie, rynek, instytucje, urzędy, społeczeństwo) zarządzania jakością.

 

Modele jakości:

-model sstemu jakości nagrody jakości inż. M Baldridge'a

-model doskonałości Europejskiej Fundacji Zarządzania jakością (EFQM)

-model syst jakości w ujęciu procesowycm ISO 9001:2000

-model domu jakości organizacji (House of Total Quality)

-model werstwowy komleksowego zarządzania jakością w przedsięb.

 

Zarządzanie projakościowe-to zestaw działan obejmujących planowanie i podejmowanie decyzji organizowanie,kierowanie ludźmi i sterowanie procesami i kontrolowanie związanych z jakością produktów i procesów.

 

Jakość produktu/wyrobu jest określana przez:

-jakość wykonania

-ekskluzywność i prestiż

-poziom innowacyjności

-bezpieczeństwo, systemy kontroli

-cena

 

Zasada jakości u źródła – kazdy pracownik jest odpowiedzialny za przejscie do następnej operacji tylko tych wyników pracy które mają odpowiednią jakość. Kazdy pracownik jest odpowiedzialny za poprzednią pracę z czym są związane uprawnienia do zatrzymawnia produkcji.

 

Cykl PDCA określa się także kołem deminga, zawira chronologicznie uporządkowanie działania które są typowe dla systemu sterowania jakoscią ze sprzężeniem zwrotnym. Działania te dot jakości procesów produkcji.(plan do check act)

 

Zasada 1 10 100 mowi o tym ze im wczesniej wychwyci się błąd tym koszt jego usunięcia będzie niższy.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 tez Deminga:

1.    Długofalowe dokonalenie produktów

2.    Nowe podejście do zarządzania – jakośc jest tworzona na każdym stanowisku pracy

3.    Masowa kontrola produktu – wiele punktów kontrolnych po drodze produktu

4.    Cena nie gwarantuje jakości -

5.    Odpowiedzialność kierowników za dokonalenie systemu jakości, ulepszanie procesów planowania, produkcji i obsługi, podnoszenie jakości zwiększanie produktywności i obniżenie kosztów

6.    Nowe metody dokonalenia zawodowego 0 włączanie kierowników do proc szkolenia pracowników

7.    Najpierw jakośc w procesach nadzorowania pracy – w drugiej kolejności normy ilościowej.

8.    Strach, niepewność i brak aktualnych informacji zmniejsza wydajnośc pracy

9.    zlikwidować bariery pomiędzy poszczególnymi komórkami organizacyjnymi i wprowadzać zasady współpracy procesowej

10. Palanowac realnie ilość produktów w powiązaniu z wymaganą jakością pracy

11. Wyeliminować standardy planowania ilościowego zarówno dla pracowników jak i dla kierwonika

12. Usuwać bariery satysfakcji pracowników i kierowników z wykonaniem pracy, stopniowo znosić koszty ocen pracy

13. Wprowadzić intensywny program szkolenia i przekwalifikowania pracowników

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Proces planowania jakości w logistyce obejmuje:

l        planowanie wiedzy i kwalifikacji kadry logisty

l        planowanie rozwoju doskonalenia infrastruktury logisty

l        planowanie zasad działania doskonaleenia motodyk i procesó

l        planowanie zasad współpracy z dostawcami odbiorcami w łancuchu dostawcamiplanowanie kosztów budżetów ryzyka i ograniczen obejmujacy procedury budżetowania planowania ksztów procesy planowania ryzyka w sytuacji wystepowania ograniczen.

 

 

MIERNIKI KONTROLNE – działania zaopatrzenia:

1.        Czas realizacji zamówenia materiałowego – czas od wysyłania zamówienia do dostarczenia matreriałów przez dostawcę

2.        Niezawodnośc dostaw –( Liczba dostaw mat. Zgodnych z zamowieniem / całkowita liczba dostaw)  x 100

3.        Elastycznośc dostaw – (Liczba dostaw spelniająych wymagania / całkowita liczba dostaw) x100

4.        Dostępnośc materiałów u dostawcy – (Liczba zamówień zrealizowanych z zapasu dostawcy/ całkowita liczba zrealizowanych zamówien ) x100

 

 

MIERNIKI KONTROLNE – DZIAŁANIA LOGISTYKI PRODUKCJI:

1.        Płynność produkcji – (Czas przestojów w procesie produkcji spowodowany brakiem materiałów podst. pomocniczych narzędzi/ czas pracy ogólem ) x100

2.        Poziom logist. Obsługi produkcji -  (liczba prawidłowo zrealizowanych zleceń log / liczba całkowitych zleceń ) x100

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin