Ciasto serowo-makowo-jabłkowe
Składniki
Ciasto kruche:40 dag mąki10 dag cukru pudru10 dag margaryny2 całe jaja1 żółtko2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa makowa:25 dag maku sparzonego i 3x zmielonego3 całe małe lub 2 duże jaja10 dag cukrukilka kropli zapachu migdałowego(niekoniecznie)ok.1 szklanki bakalii (krojone orzechy, rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa)Masa serowa:50 dag sera 3x zmielony10 dag masła lub margaryny15 dag cukru pudru5 jaj1 łyżka jasnego budyniu lub mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka pomarańczowa, rodzynki (niekoniecznie)Masa jabłkowa:1 kg jabłek10 dag cukru1 galaretka cytrynowa (pomarańczowa lub agrestowa)ewent. 1 pomarańcza Lukier:1 szklanka cukru pudru2 łyżki wrzącego mlekakilka kropli ulubionego aromatu (albo soku z cytryny lub alkoholu)
Z podanych składników zarobić ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować na blaszkę 25x40, jeden placek upiec w temp.170oC przez 20 min., a drugi zostawić nieupieczony.Na masę makową ubić jaja z cukrem, dodać mak i resztę składników, wyłożyć na surowe ciasto.Na masę serową tłuszcz utrzeć z cukrem i żółtkami (wbijać po kolei),dodawać zmielony ser, ucierać, na końcu dodać mąkę, proszek i ubitą pianę. Lekko wymieszać, wyłożyć na mak i dać do piekarnika na 40-50 min. w temp.170oC.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o największych otworach, dać do smażenia ,podlać na początek odrobiną wody, smażyć do miękkości i do odparowania soku. Pod koniec 10-15 min.(zależy od soczystości jabłek) dodać 2 łyżki cukru, zagotować ,wyłączyć i dodać galaretkę w proszku i dokładnie rozmieszać.Aby masa była bardziej wykwintna można do smażonych jabłek zetrzeć ( lub drobniutko pokroić) 1 sparzoną pomarańczę(można również ze skórką) i trochę rodzynek.Tą jabłkową masę jeszcze ciepłą wyłożyć na placek makowo-serowy i przykryć plackiem kruchym.Po przestygnięciu polać ciasto dowolną polewą lub lukrem utartym z podanych składników. Najlepsze na następny dzień.
A-n-i-t-a