zasady-rozszerzenie.doc

(27 KB) Pobierz
Metoda Montignac nie jest trudna, wystarczy zapamietac zaledwie kilka regul

Metoda Montignac nie jest trudna, wystarczy zapamietac zaledwie kilka regul. Mysla przewodnia  Metody Montignac jest
minimum zakazow i maximum rozkoszy kulinarnych.Jedzenie powinno byc przyjemnoscia, czastka naszego zycia socjal-
nego a nie udreka obarczona tylko zakazami.Uczucie glodu czy pragnienia jest fizjologiczne i nie powinno byc wstrzymy-
wane.Zbyt czeste picie czy chec jedzenia moze byc patologia spowodowana min.  niewlasciwym odzywianiem.Nadmiar
soli czy cukru, spozywanie pokarmu o wysokim indezie glikemicznym moze prowadzic do tych stanow.
Metoda Montignac uczy nas jak zapobiegac takim sytuacjom.Sprowadza sie ona do zaledwie osmiu ponizej przedstawio-
nych zasad:

                                           1. Liczenie kalorii nie ma sensu

Dlaczego?- otoz ilosc kilokalorii podana na pokarmach to wartosc statyczna uzyskana po spaleniu danego pokarmu
w tzw. "bombie kalorymetrycznej". W odniesieniu do zywego organizmu na wartosc energetyczna danego pokarmu
maja wplyw wiele czynnikow takich jak:
                a/ duza zmiennosc w skladzie naszego pokarmu np schabowy zjedzony z kapusta, bedzie mial inna warto-
                    sc energetyczna niz ten sam schabowy zjedzony z pokarmem pozbawionym wloknika pokarmowego,
                    czy np.jedzenie samej tlustej golonki bez zadnych dodatkow jak ma to miejsce w diecie Kwasniewskiego
                    spowoduje , ze nawet bedzielmy chudnac..niestety kosztem niechybnie czekajacego nas zawalu serca.
                b/ sposob przygotowania pokarmu wplywa na zmiane jego przyswajalnosci np gotowana marchewka
                    podniesie poziom naszego cukru we krwi dwukrotnie wiecej niz surowa. Rowniez smazenie nawet na
                    tak zdrowych tluszczach jak roslinne powoduja jego utlenianie i powstawanie kwasow tluszczowych
                    nasyconych, ktore nie sa juz dla nas tak zdrowe-( mowi sie nawet o powstawaniu cyklicznych zwia-
                    zkow aromatycznych majacych dzialanie rakotworcze..)
                 c/ stan metaboliczny i stopien utylizacji naszego organizmu - pamietacie to jest przyczyna efektu jo-jo
                     po znacznej utracie wagi ciala wskutek diety hypokalorycznej, tyjemy od " byle czego".
                 d/ stosowanie diet opartych na liczeniu kalorii doprowadza szybko do niedoborow witamin,mineralow,
                    a czasem takze bialek.
                 e/ diety hypokaloryczne czesto prowadza powaznych zaburzen jedzenia jak bulemia lub anorexia.
                 f/ pora przyjmowania posilkow ma olbrzymie znaczenie na stopien przyswajania pokarmu
                 g/ teorie liczenia kalorii wychodzi z zalozenia, ze kazdy "grubasek" za duzo je .Tymczase wiele badan
                    zarowno wsrod dzieci jak i doroslych wykazaly ze otyli jadli mniej niz szczupli...Co sie okazalo -otyli
                    jedli "zle".
                 h/ stosowanie diety hypokalorycznej spowoduje, ze najpierw zuzyjemy zapasy energetyczne takie jak glikogen
                     nastepne beda bialka ( zwiotczenie skory) a potem dopiero tluszcze , jednoczesnie dojdzie do spowolnienia
                     naszych procesow metabolicznych. Bedziemi sie czuli ospali , spadnie szybkosc procesow myslenia ,be-
                     dziemy bardziej wrazliwi na zmiany temperatury, glownie zimna.
        
Metoda Montignac nie ogranicza ilosci pokarmu i kalorii, ale uczy nas czego powinnismy unikac, a spozywanie czego powinnismy zwiekszyc - jesli zrozumiesz jej podstawowe zasady, liczenie tradycyjnych kalorii bedzie nalezalo do przeszlosci.

                                           2. Spozywac wystarczajaca ilosc...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin