cw 1 sprawozdanie.doc

(75 KB) Pobierz

Agnieszka Pajka
Ewa Papież
Barbara Szotek

Towaroznawcza analiza miodów

Sprawozdanie I

Ćwiczenie 1. Oznaczanie kwasowości miodu przy użyciu pH-metru

Zasada oznaczenia: Oznaczenie polega na zobojętnieniu kwasów zdysocjowanych i niezdysocjowanych obecnych w miodzie roztworem NaOH w  celu oznaczenia kwasowości wolnej, a następnie dodaniu NaOH i odmiareczkowaniu nadmiaru zasady roztworem HCl.

Dane i obliczenia:

m = 10,08g

V1 = 6,6 cm3 = 0,0066 dm3 ( miareczkowanie roztworem NaOH – kwasowość wolna)

V2 = 10,0 cm3  = 0,0010 dm3 (miareczkowanie roztworem HCl – kwasowość laktonowa)

CNaOH = 0,05mol/l

CHCl = 0,05mol/l

Kwasowość wolna

n = 0,05∙ 0,0082 = 0,00033mola

0,00033mola              →  10,02g
                  x              →   1000g

x= 0,0329 mola= 32,9 mmola NaOH

Kwasowość laktonowa

10cm3 9,8 = 0,2 cm3=0,0002 dm3

0,05 · 0,0002 = 0,00001 mola

0,00001mola              10,02g
              1000g

x= 0,0000998 mola = 0,998 mmola NaOH

Kwasowość ogólna

kwasowość wolna + kwasowość laktonowa = kwasowość ogólna

32,9 + 0,0998 = 33,898 mmola NaOH

Wnioski: Uzyskane wyniki kwasowości wolnej, laktonowej oraz całkowitej miodu spadziowego mieszczą się w polskich normach PN-88/A-77626. Wyniki świadczą o dobrej jakości produktu, można się spodziewać, że nie był zbyt długo przechowywany, w przeciwnym razie zaobserwowalibyśmy podwyższenie kwasowości.

Ćwiczenie 2. Oznaczenie liczby diastazowej miodu spadziowego

Zasada oznaczenia: Oznaczenie polega na rozkładzie określonej ilości skrobi przez α-amylazę znajdującą się w miodzie i wywołaniu zabarwienia jodem.

Wyniki:

Absorbancja

Czas [min]

0,61

6,36

0,41

10,86

0,31

16,65

0,205

21,46

 

tx

Wykres 1. Zależność absorbancji od czasu oznaczona przy pomocy spektrofotometru.

 

tx=20,1 (wartość odczytana z wykresu)

 

Obliczenia:

 

Wnioski: Według dyrektywy Unii Europejskiej liczba diastazowa miodu powinna być nie mniejsza niż 8.0. Oznaczona liczba diastazowa miodu jest zatem prawidłowa.

 

Ćwiczenie 3. Oznaczanie zawartości wody metodą refraktometryczną

 

Zasada oznaczenia: Metoda polega na pomiarze współczynnika załamania światła za pomocą refraktometru, a następnie oczytaniu zawartości wody z tabeli przedstawiającej zależność zawartości wody od współczynnika załamania światła.

 

Wyniki:

n = 1,4964

H2O = 19,0%

 

Wnioski: Oznaczona zawartość wody – 19% - jest zgodna z normą PN-88/A-77626, według której zawartość wody w miodzie powinna być nie większa niż 20%.

 

Ćwiczenie 4. Oznaczenie przewodności właściwej

 

Zasada oznaczenia: Zasada pomiaru polega na wyznaczeniu wartości przewodności właściwej 20% roztworu suchej masy miodu za pomocą konduktometru. Oznaczenie opiera się na pomiarze oporności elektrycznej roztworu, która jest odwrotnością przewodności właściwej.

 

Wyniki:

Przewodność właściwa = 1,325 mS/cm

 

Wnioski:

Oznaczona przewodność właściwa jest prawidłowa. Polskie Normy (PN-88/A-77626) określają, że przewodność miodu spadziowego ze spadzi iglastej powinna być nie mniejsza niż 0,95 mS/cm.

 

Podsumowanie:

Wykonane ćwiczenia pozwoliły na stwierdzenie, że badany miód spełniał wymagania stawiane w normach. Kwasowość, liczba diastazowa, zawartość wody oraz przewodność właściwa były prawidłowe.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin